Index Vakbarát Hírportál

Ilyen hóba félholdat is rajzolhatnánk

2013. december 11., szerda 10:34

A törököket nem érte váratlanul a hóesés, kedden este mégis amiatt kellett félbeszakítani a Galatasaray–Juventus Bajnokok Ligája-mérkőzést. A török lapokban már számtalan teóriát felállítottak, és a szurkolók is kikeltek a bénázás miatt.

Természetesen mindenkinek az volt az első kérdése, hogy egy modern stadionban, miként fordulhat elő, hogy az időjárás blokkoljon egy meccset.  „A többség úgy gondolja, hogy Európa előtt jól beégették magukat" – tudtuk meg Hadnagy Szabolcs Törökország-szakértőtől.

Felidézte, hogy Isztambulban az időjárás-jelentések már napok óta a hóesésről beszéltek, amire fel lehetett volna készülni. Például azzal, ha behúzzák a stadion tetejét, már ha lehetséges. A Galatasaray stadionja ugyan a legmodernebbnek számít Törökországban, még sincs behúzható teteje. A klubot azért is támadták, hogy nincs pályafűtése. Az egyik sportlap azonban úgy tudja, hogy van pályafűtés, de későn kapcsolták be, amikor már szakadt a hó, így nem volt hatásos.

A pályamunkásokat is sokan kritizálták, általános vélemény, hogy ha húsz perc alatt elég munkást kivezényelnek, simán letakaríthatták volna a játékteret, de azt sem tartották volna elképzelhetetlennek, hogy a két csapat a pályán maradjon. Egy újságban megjelent fotóval a Dinamo Zagreb–Dinamo Kijev-meccsről azt bizonygatták, hogy jóval nagyobb hóban is lehet mérkőzést rendezni.

Pikírt vélemények jutottak a portugál bírónak is, aki szerintük egyszerűen megijedt a hóeséstől, mert még nem látott ilyet, de az egyik szaklap szerint nem ez számított, a két csapatkapitány, Buffon és Selçuk megdumálták a bíróval, hogy a játékosok már átfagytak, a levegő lehűlt, balesetveszélyes a pálya, és ők nem játszanának.

Azért van, aki humort is tudott találni a félbeszakított meccsen. „Az ifjúsági és sportminiszter Suat Kılıç azzal poénkodott a Twitteren, hogy ha a pálya focira nem is, de hógolyózásra alkalmas. Másik poénja: hasonló esetben a félholdat a csillaggal rajzolják a pályára a hóeltakarítással" – mondta Hadnagy.

Az UEFA úgy döntött, hogy a 31. percben félbeszakított meccset szerdán, helyi idő szerint 15 órakor (magyar idő szerint 14.00-kor - az Index online közvetíti) kell folytatni, ennek azonban nem sokan örülnek. Valószínűleg jóval kevesebb szurkoló lesz kint, mint ahány kedden volt. De abban is biztosak, hogy jó pár ezerrel kevesebb drukker is képes lesz óriási dugókat okozni kora estére. 

Több újság megemlékezett arról is, hogy a váratlan események a Juventust is kellemetlen helyzetbe hozták. A hoteljukban már kiadták a játékosok szobáit, nem számítva arra, hogy még egy éjszakát Isztambulban töltenek.

Hogy lesz ebből ma meccs? 

Szerda reggelre sem sokat javult az időjárás Isztambulban. Az előrejelzések szerint napközben folytatódhat a havazás, 30 km/h-s szél várható. A linken a városban felszerelt kamerákon keresztül ön is megnézheti a jelenlegi helyzetet.

Isztambul mellett Törökország több részén is gondot okoz a hó, sok városban oktatási szünetet rendeltek el, mert a diákok nem tudnak eljutni az iskoláikba. Az időjárás repülőjáratokat is töröltek, ez a hazautazó vendégszurkolóknak jelenthet gondot. 

Rovatok