Index Vakbarát Hírportál

Eltűnő spray-vel jön a klubvilágbajnokság

2013. december 11., szerda 16:33

A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) 2000-ben rendezte meg először a klubvilágbajnokságot, de csak 2005 óta tartják meg minden évben. Ez a torna volt hivatott leváltani az Interkontinentális Kupát, melyet a BL-győztes játszott évente a Libertadores Kupa nyertesével.

A korábbi győztesek

2000 - Corinthians (brazil)

2005 -Sao Paulo (brazil)

2006 - Internacional (brazil)

2007 - Milan (olasz)

2008 - Manchester United (angol)

2009 - Barcelona (spanyol)

2010 - Internazionale (olasz)

2011 - Barcelona (spanyol)

2012 - Corinthians (brazil)

A FIFA koncepciója az volt, hogy a mindössze két kontinenst érintő, egy mérkőzésből álló kupát globálissá tegye, amin mindegyik földrész legjobb klubcsapata képviseli magát. A törekvés ellenére azonban nem sikerült megtörni az európai és a dél-amerikai csapatok fölényét, ugyanis az eddigi 9 klubvébén mindig erről a két kontinensről került ki a győztes, sőt, olyan is csak egyszer volt, hogy egy másik régióból valaki eljutott a döntőig. Ez 2010-ben a kongói Mazembe csapatának sikerült, a döntőben azonban esélyük sem volt az Internazionale ellen.

Idén az első alkalommal Marokkó rendezheti a tornát, eddig Brazília, Japán és az Egyesült Arab Emirátusok voltak a házigazdák, és jövőre is Afrikában lesz a klubvébé.

Éppen ezért a hat kontinens bajnoka mellett a legjobb marokkói csapat, a Raja Casablanca is ott lesz a mezőnyben. Európából az előző szezonban mindent megnyerő Bayern München, Dél-Amerikából a Ronaldinhóval felálló Libertadores Kupa-győztes Atletico Miniero a jövő héttől szállnak be. Rajtuk kívül a mexikói Monterrey (CONCACAF), a kínai Kuangcsou Evergrande (AFC), az egyiptomi al-Ahli (CAF) és az új-zélandi Auckland City (OFC) lesz még ott.

A Bayern Münchent irányító Pep Guardiola a múlt héten nem volt elragadtatva a klubvébétől, az Augsburg elleni kupameccs előtt azt mondta, hogy az a találkozó a legfontosabb hátralevő mérkőzésük az idényből, hiába vár még rájuk a marokkói torna. Persze a spanyol edző könnyen beszél, hiszen a Barcelonával már kétszer is megnyerte a klubvilágbajnokságot. A két győzelmével már így is rekorder, annak ellenére, hogy Rafa Benítez már három csapatot is irányíthatott a döntőben, de a Liverpoollal és a Chelsea-vel is kikapott, egyedül az Interrel tudott nyerni.

A klubvilágbajnokságon összesen négy világbajnok lesz ott. A 2010-ben győztes spanyol válogatottat Javi Martinez (Bayern München) képviseli, a 2006-ban első olaszokat az akkor szövetségi kapitány, Marcello Lippi (Kuangcsou Evergrande), míg a 2002-ben világbajnok brazilokat Ronaldinho és Gilberto Silva (Atletico Mineiro).

A helyezésekért járó pénzdíjak

1. 5 millió dollár

2. 4 millió dollár

3. 2,5 millió dollár

4. 2 millió dollár

5. 1,5 millió dollár

6. 1 millió dollár

7. 0,5 millió dollár

Nemcsak az Atletico Minerióban és a Bayernben lesznek sztárok, hanem a kínai csapatban is, bár nem a klasszikus értelemben. Az argentin Dario Conca 2011-ben igazolt a Kuangcsouhoz, elképesztő összegért, 2,5 évre 26,5 millió eurót ígértek neki, ami éves szinten 10,4 millió eurós fizetést jelent. Conca akkor 28 éves volt, a szerződésével pedig a világ harmadik legjobban fizetett játékosa lett, akkor csak Cristiano Ronaldo és Lionel Messi keresett többet nála. Conca azonban nem sokáig marad a kínaiaknál, hiszen a klubvébé után visszaigazol korábbi csapatához, a Fluminenséhez.

A klubvilágbajnokságon már használni fogják a FIFA egyik legfrissebb újítását is, az egy perc alatt eltűnő spray-t, amivel a bíró a fűre a sorfal helyét festheti fel 9,15 méterre a szabadrúgás helyétől. A spray-t az idei U20-as és U17-es világbajnokságon is tesztelték, de a dél-amerikai bajnokságban már régóta alkalmazzák.

A torna a Raja Casablanca–Auckland City-mérkőzéssel indul szerda este, a döntőt december 21-én rendezik a 80008 férőhelyes marrákesi Grand Stade de Casablancában, amely Afrika harmadik legnagyobb stadionja.

A 2013-as klubvilágbajnokság programja

december 11., szerda:

selejtező:

Raja Casablanca (marokkói)–Auckland City (új-zélandi), Agadir 20.30

december 14., szombat:

elődöntőbe jutásért:

Kuangcsou Evergrande (kínai)–al-Ahli (egyiptomi), Agadir 17.00

Monterrey (mexikói)–Raja Casablanca (marokkói)/Auckland City (új-zélandi), Agadir 20.30

december 17., kedd:

elődöntő:

Bayern München (német)–Kuangcsou Evergrande (kínai)/al-Ahli (egyiptomi), Agadir 20.30

december 18. szerda:

az ötödik helyért:

Az elődöntőbe jutásért rendezett párharcok vesztesei, Marrákes 17.30

elődöntő:

Atlético Mineiro (brazil)–Raja Casablanca (marokkói)/Auckland City (új-zélandi)/Monterrey (mexikói), Marrákes 20.30

december 21., szombat:

a 3. helyért:

A két elődöntő vesztesei, Marrákes 17.30

döntő:

A két elődöntő győztesei, Marrákes 20.30

Rovatok