Index Vakbarát Hírportál

A ravasz Puskás megúszta a fegyelmit

2013. december 16., hétfő 08:52

Puskás Ferenc a politika kegyeltjeként jól kamatoztatta kapcsolatait, így például egy hat hét eltiltással járó fegyelmi eljárást is megúszott – derül ki Huszár Tibor történész-szociológus a héten megjelent, Anekdoták című kötetéből. A szerző új művében azokat a jellemzően az '50-es években és a Kádár-korban játszódó, akkori ismert közéleti szereplőkkel kapcsolatos személyes történeteit írta meg, amelyek már nem fértek bele a három évvel ezelőtt publikált Metszetek nyolc évtized magántörénelméből című önéletrajzi könyvébe, amiről megjelenésekor azt mondta, hogy „túl rövid” lett.

Az új, valóban rövid (150 oldalas) kiadvány azonban megemlékezik egy olyan történetről, amely egy Huszár részvételével zajlott fegyelmi tárgyaláson zajlott, valamikor az '50-es évek első felében. Az akkor a honvédség kötelékében őrnagyként szolgáló Puskás ellen azért indult fegyelmi, mert az egyik hétvégén a sporttelepről távozva kivitt magával egy csapat atlétát (akiket eltiltottak a hétvégi pihenőtől) azzal, hogy hétfőn reggel tízkor majd újra beviszi őket. Öcsi azonban elfelejtett bemenni hétfőn, ezért az egész csapat lebukott.

A fegyelmi tárgyaláson a honvédség két magas rangú tisztviselője, Piszker Tibor ezredes és egy „Bognár nevű” alezredes voltak még jelen. Puskás elismerte, minden úgy történt, ahogy mondták, és elfogadta a hathetes eltiltást. Azonban volt egy kérése: fel akarta hívni a „miniszter elvtársat”, hogy jelentse neki a döntést. A kérését jóváhagyták.

Misi bácsi, egy teljesen megérdemelt büntetést kaptam, csak azért telefonálok, mert beleesik ebbe az időbe a szovjet-magyar mérkőzés is, és nehogy az a látszat keletkezzen, hogy én a szovjetek helyzetét megkönnyítendő nem játszom. Én azt gondoltam, hogy ezt jelentenem kell 

– mondta Puskás a telefonba, majd végignézte, ahogy Farkas Mihály honvédelmi miniszter a telefonból is kihallatszó módon leteremti az előbb fehér, majd vörös, végül elzöldülő arcú Bognár alezredest. A fegyelmit természetesen hatályon kívül helyezték, mivel a szovjet-magyar meccs mindig politikai ügy volt, Puskást pedig nem lehetett nélkülözni – idézte fel a Romsics Ignác szerint a legobjektívebb Kádár-monográfiát is jegyző Huszár Tibor.

Farkas Mihály honvédelmi miniszter és Puskás kapcsolatáról egyébként több helyütt is megemlékeztek már: Koltay Gábor 1985-ös, Szép volt fiúk című portréfilmjében Puskás arról mesélt, hogyan nézték el a kivételezetteknek a feketézést és a csempészést. Egy hasonló epizódról Huszár is megemlékezett új könyvében: moszkvai tartózkodása alatt szintén találkozott Puskással, aki az ő közreműködésével szerzett két kiló feketeborsot, amit akkoriban jelentős felárral lehetett eladni Magyarországon.

Rovatok