Index Vakbarát Hírportál

A 2. kalapból vágunk neki a 2016-os Eb-nek

2013. december 19., csütörtök 15:58

Hivatalosan is jóváhagyta az UEFA a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének lebonyolítását Bilbaóban, így már biztos, hogy a magyar válogatottat a második kalapból sorsolják majd.

A házigazda franciák helye már biztos az Eb-n, amely három év múlva először 24 csapat részvételével zajlik majd. A selejtezőben is rekordszámú válogatott indul, 53 csapat küzd majd a továbbjutásért.

A sorsolást február 23-án tartják majd Nizzában, ahol kilenc csoportba kerülnek majd a válogatottak – vélhetően nyolc hatfős és egy ötfős csoportba, ám ezt az UEFA még nem hozta nyilvánosságra. A csoportgyőztesek és a második helyezettek mellett a legjobb csoportharmadik automatikusan kijut az Eb-re, a maradék nyolc harmadik helyezett pótselejtezőt játszik majd.

A legfontosabb válogatottak, vagyis ahogy az UEFA szabályzata fogalmaz, a legnagyobb bevételi hozzájárulással közreműködő szövetségek a hatfős csoportokba kerülnek majd, így nem fordulhat elő olyan, mint a 2014-es vb selejtezőjén, ahol a spanyolok és a franciák is az ötfős csoportba kerültek. A válogatottakat hat kalapból sorsolják, melyekbe az UEFA-koefficiens alapján kerülnek.

Magán az Európa-bajnokságon hat négyfős csoportba kerülnek a válogatottak, a csoportelsők, a másodikak, valamint a négy legjobb harmadik helyezett jut majd a nyolcaddöntőbe – akárcsak az 1986-94 között rendezett vébéken.

Változik a selejtezők rendszere olyan szempontból is, hogy ezentúl a megszokott péntek-kedd helyett hat napra elcsúsztatva, csütörtöktől keddig rendezik a mérkőzéseket, hogy minél több találkozót láthassanak a szurkolók. Közép-európai idő szerint 20.45-kor kezdődnek majd a hétköznapokon rendezett mérkőzések, míg hétvégén 18.00 és 20.45 lesz a két kezdési időpont.

A várható kalapok

1. kalap: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina

2. kalap: Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Magyarország, Írország

3. kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Montenegró

4. kalap: Örményország, Lengyelország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország

5. kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus

6. kalap: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár

A selejtezőket 2014. szeptember 7-én kezdik, az utolsót 2015. október 13-án rendezik majd, míg a pótselejtezőkre 2015 novemberében (12-14. és 15-17.) kerül majd sor.

Rovatok