no

Index Vakbarát Hírportál

Ezt gondolják sztárjainkról a németek

2013. december 22., vasárnap 14:38

A magyar újságírók szavazatai alapján Huszti Szabolcs és Szalai Ádám volt a két legjobb magyar futballista az elmúlt két évben. Megnéztük, hogyan értékelte őket az elismert német szaklap. Beszédes osztályzatok.

A Bundesliga őszi szezonja mindkét magyarnak véget ért szombat este, ezért érdemes megnézni, hogy a topligában rendszeresen lehetőséghez jutó Szalai Ádám és Huszti Szabolcs mire jutottak. Annál is inkább, mert ezen a listán ők hoztak bennünket az 51. helyre.

Szalai Ádám mind a tizenhét fordulóban pályán volt – háromszor nem osztályozták, mert félóránál kevesebbet kapott -, öt gólt szerzett a Schalkéban: az Augsburgnak kettőt, a Hamburgnak, a Hannovernek valamint a Herthának egyet-egyet lőtt.

Az utolsó találata Berlinben, november másodikán volt. Nem akkor kapta egyébként a legjobb osztályzatát az elismert német szaklaptól, a Kickertől, mert akkor csak 2,5-esre értékelték – tudni kell, hogy a németeknél 6-os a legrosszabb, az 1-es a legjobb. (Szalai Nürnberg elleni 70 perces teljesítménye az utolsó idei játéknapról egyelőre nincs benne az átlagában, azt csak később értékelik.)

A Hamburg elleni első meccsen csereként beszállva, de az Augsburg elleni duplájánál is kettest kapott. A legrosszabb játékát a Bayern ellen mutatta, akkor mindössze 5,5 volt a produkciója.

Összesítésben így 3,85 lett a jutalma, amivel a 33 értékelt játékosból a 28. pozíciót foglalta el.

A legjobb meccsét a Bajnokok Ligája selejtezőjében játszotta, amikor két gólt lőtt a PAOK-nak az idegenbeli meccsen augusztus végén, amivel jelentős szerepet játszott a továbbjutásban. A Basel ellen becserélték az első félidőben, és kiállítást harcolt ki az utolsó csoportmeccsen, eredményes azonban nem volt, ahogy a többi meccsen sem.

A német sztáredző, a svájciak kapitánya, Ottmar Hitzfeld lényegre törően értékelte őt.

„Szalai Ádám is jó futballista, de azért nem egy Huntelaar. Ha Robert Lewandowski Dortmundban végig sérült lenne, Julian Schieber is képtelen lenne pótolni.”

A holland csatár a klub legértékesebb, legjobb játékosa, de pechjére az első bajnokin megsérült. Szalait azért vásárolta meg nyolcmillió euróért a Schalke, hogy az erőltetett szezonban majd néhányszor használja, mert Huntelaar az előző szezonban is sérülékeny volt – huszonhat meccse volt –, nem fogja bírni, mert már 30 éves.

Teljesen természetes igazolás, hogy egy játékos mögé vesznek valakit, aki majd alkalomadtán beállásával lendületet hozhat.

Téves hazai beállítás

Szalai teljesítményének megítélésekor, hogy nem Schalke-szintű játékos. Talán akkor lenne igaz, ha Huntelaar helyére vásárolták volna, de épp ellenkezőleg. A Schalke vezetői tisztában voltak azzal, meddig juthat el, hogy egy teljes szezonban nem lehet várni tőle kiemelkedő eredményt, mert még a Mainzban sem volt húzóember minden héten, a szezon második felében már csak négy gólt lőtt.

Szalai hasznos játékos, az sem lett volna meglepetés, ha ennyi időt nem tölt a pályán. A Stuttgartból érkező román Marica sem tudta megugrani a szintet, neki is nagy váltás volt, mert ő is gyengébb alapképességű Huntelaarnál.

Feltétlenül ki kell azonban emelni, hogy Szalai egy fél szezon alatt pontosan annyi gólt ért el, mint a román két teljes szezon alatt. (Marica a magyaroknak Bukarestben lőtt góljával és jó játékával tudott a Getaféhoz eljutni, ahol 485 percet játszott azóta, és egy gólt lőtt.)

A Schalke tehát már most jobban járt vele,

igaz, a románt megkapták ingyen, de a célt nem is érték el vele, Marica nem tudta nyomás alá helyezni Huntelaart, hogy még jobban teljesítsen, ne kényelmesedjen el.

Szalainak a következő fél év lesz a döntő, mert Huntelaar majd februárban tér vissza, addig kell élni az eséllyel.

Huszti nélkül nincs Hannover

Huszti Szabolcs egészen más pályán mozog, nélküle a Hannover elképzelhetetlen, ennél nagyobb elismerés pedig nincs.

Husztit összességében 3,64-re értékelték – a középpályások között a hatvanadik hely az övé -, a Kicker szerint tehát nem volt egy kimagasló szezonja, bár hat gólja önmagában nem rossz teljesítmény, de ebből hármat büntetőből ért el.

Összehasonlításul: a teljes tavalyi szezonban 3,42-re értékelték a teljesítményét, amikor szenzációsan kezdett, kétszer egymás után egyest kapott, majd egyszer másfelest, folyamatosan meccset befolyásoló erő volt.

Ezt az átlagot értelemszerűen egy világklasszisnak sem sikerülnie tartania, utána viszont sorjáztak az ötösök. Vagyis egyáltalán nem mondható el, hogy a nevének szóltak volna az osztályzatok, sokkal inkább a teljesítményének, ahogy egy futballkultúrában elvárható.

Ha rosszul játszott, és nyert a csapata, akkor sem kapott ötösnél jobbat. A Hamburg ellen áprilisban megsérült, nem volt tehát teljes az előző idénye.

Na de vissza az augusztusban induló félszezonhoz. Szalaihoz hasonlóan egyszer kapott kettest, nem rontja ellenben az átlagát 5,5.

Huszti öt sárga lapot kapott – Szalai egyet sem –, ezért a tizenhetedik bajnokin már nem játszhatott, emellett a Schalke ellen kiállították, így kénytelen volt a szezon elején is két meccset eltiltás miatt kihagyni.

Így néz ki az eleje

A középpályásoknál az első öt : Franck Ribery (Bayern, 2,09), Arjen Robben (Bayern, 2,19), Marco Reus (Dortmund, 2,43), Sidney Sam (Leverkusen, 2,5), Toni Kroos (Bayern 2,54).

A csatároknál Volland (Hoffenheim, 2,7) vezet Kruse (Gladbach, 2,75) és Lasogga (Hamburg, 2,9) előtt.

Rovatok