Index Vakbarát Hírportál

Náci kézmozdulattal ünnepelt a francia csatár?

2013. december 29., vasárnap 10:36 | aznap frissítve

Az angol labdarúgó-szövetség (FA) vizsgálja Gera Zoltán csapattársának, Nicolas Anelkának náci karlendítést imitáló gólörömét. A West Bromwich csatára szombaton, a West Ham United elleni (3-3) meccsen, az első gólja után tett szimbolikus kézmozdulatot, amely hatalmas felháborodást váltott ki.

Az Európa-bajnok, korábban a Real Madridban, a Chelsea-ben és a PSG-ben is játszó francia csatár Dieudonné ismert francia komikust utánozta, aki antiszemita megnyilvánulásai miatt többször is szembekerült az igazságszolgáltatással, legutóbb 7 ezer euróra büntették. Dieudonné szerint a mozdulat csak rendszerellenes.

„A kézmozdulat egy különleges tisztelgés barátom, Dieudonné előtt" – írta a Twitteren Anelka. Anelka arra is utalhatott, hogy Manuel Valls belügyminiszter szombaton jelezte, eltökélt szándéka betiltani a humorista előadásait, amik szerinte gyűlöletkeltésre alkalmasak, írja a Le Nouvel Observateur.

Bejegyzése után Anelka olyan képet rakott ki, amelyen az Egyesült Államok elnöke is hasonló kézmozdulattal pózol a fotósoknak.

Valérie Fourneyron francia sportminiszter megdöbbentő provokációnak nevezte Anelka mozdulatát. „Nincs helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletkeltésnek a futballpályán" – írta a Twitterén. Chantal Jouanno volt sportminiszter egyértelműen náci mozdulatnak minősítette Anelka jelét.

Rovatok