Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Fradi hátvédje

2013. december 30., hétfő 15:48

A ferencvárosi futball klub hivatalosan bejelentette, hogy a 22 éves Akeem Adams hétfőn elhunyt.

A Ferencváros Trinidad és Tobagó-i válogatott játékosa, Akeem Adams szeptember 27-én este, otthonában kapott súlyos szívinfarktust, mely után a Városmajori Szívklinikára szállították, ahol háromszor is megműtötték. A hétvégén azonban agyvérzést kapott. A Ferencváros hivatalos honlapja a hétvégi változásról azt írta, hogy Adams állapota válságosra fordult:  Akeem a keringését stabilan tartó műszív kezelés mellett jelentős agyvérzést szenvedett el, ami veszélybe sodorta a játékos központi idegrendszeri funkcióit. 

Adams korábbi csapatának vezetője, Brent Sancho, a Central FC ügyvezetője, magyar idő szerint kora délután azt írta a twitterén, hogy Adams meghalt.

Az FTC ezután még arról tájékoztatta az Indexet, hogy „hivatalosan még nem kaptunk semmilyen hírt a Városmajori Szívklinikáról, ezért megerősíteni nem tudjuk a trinidadi híreket. Amint bármilyen információnk van, akkor a hivatalos honlapon azonnal közzétesszük", négy órakor azonban hivatalosan is megerősítették a halálhírt.

Az FTC közleménye

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy trinidadi labdarúgónk, Akeem Adams december 30-án életét vesztette. Akeem Adams, a Ferencváros Trinidad és tobagói válogatott játékosának állapota három hónappal a súlyos szívinfarktus után szombaton válságosra fordult, a keringését stabilan tartó műszíves kezelés mellett agyvérzést kapott. 

Adams szeptember 25-én este, edzést követően kapott súlyos szívinfarktust, amely után a Városmajori Szívklinikára szállították, ahol háromszor is megműtötték, és végül keringést támogató műszert ültettek be a mellkasába. Vérellátási zavar és fertőzés miatt amputálni kellett a bal lábát, amely a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta. Ezt követően további heroikus műtéteket végeztek el rajta orvosai. A beavatkozásokat követően felébredt, családját és barátait a kórházi ágyon fogadta. Intenzív kezelése során állapota lassan javult, orvosai fokozatosan szívátültetésre készítették elő. Szombaton azonban végzetes agyi érkatasztrófa lépett fel nála, amely a halálát okozta.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika orvosai, ápolói és a Ferencvárosi Torna Club osztoznak a család gyászában. (fradi.hu)

Sötét szeptember

Az első műtét után is életveszélyes állapotban volt a játékos, egy keringést támogató műszert ültettek be a mellkasába. Azonban, hogy az állapota ettől sem javult, ezért a keringés fenntartására műszív behelyezése volt indokolt, viszont a jelentős szövetelhalás miatt a későbbiekben szívátültetést várt volna a fiatal játékosra.

Október 8-án, másfél héttel a súlyos szívinfarktus és keringés-összeomlás szövődményeként a végtagizomzat elhalása alakult ki. A futballistának térdtől amputálni kellett a bal lábát, amely a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta.

Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a trinidadi semmilyen betegségben nem szenvedett, a Ferencváros szurkolóinak egyik fórumán olyat is lehetett olvasni, hogy az orvosi vizsgálat azt is kimutatta, hogy szíve olyan állapotban van, mint egy 60 éves férfinak. Az is kiderült, hogy édesapja - bár nem szívinfarktusban - de valamilyen kardiovaszkuláris problémában hunyt el 40 éves korában.

Adams állapota az utolsó két hónapban stabilizálódni látszott. A tv-n rendszeresen nézte csapata meccseit és segítséggel már felkelhetett. November végén jött az újabb hír, hogy az amputálás után a sebe nem gyógyul megfelelően, néhol még most is vérzik, ezért is volt fontos akkor, hogy két műtétje, szívátültetés és az amputált lába helyére művégtag beültetése minél előbb megtörténjen.

Azt nem tudni, hogy milyen stresszt váltott ki belőle, amikor mentorát, Ricardo Monizt a Ferencváros december elején kirúgta. A holland szakvezető még egyet odaszólt a futballista orvosainak, aminek a végén az lett az eredménye, hogy előbb Monizt kitiltották a kórházból, később mégis engedték neki a látogatást.

December 28-án a játékos állapota, három hónappal a súlyos szívinfarktus után, válságosra fordult, a keringését stabilan tartó műszíves kezelés mellett agyvérzést kapott és a központi idegrendszeri funkciói is veszélybe kerültek

Az 1991. április 13-án született kilencszeres válogatott hátvéd augusztusban igazolt az FTC-be, ahol hat bajnokin szerepelt, mindegyiken kezdőként.

2008-ban, a négyszeres bajnok W-Connection csapatában kezdte profi karrierjét, majd az United Petrotrinban folytatta. A csapat megszűnése után 2010-ben próbajátékon szerepelt az amerikai első osztályhoz (MLS) 2009-ben csatlakozott Seattle Soundersnél, ahol egy félidőt töltött a pályán a Chivas de Guadalajara ellen, ám az akkor klub nélküli játékos végül nem kapott szerződést.

Hazájába visszatérve újra a W-Connection játékosa lett, ahonnan előbb a T&TEC-be, majd Central FC-be igazolt. Innen került augusztusban a Fradiba.

"Most, hogy az FTC-be igazoltam, legfontosabb, hogy gyorsan beilleszkedjek és egy még jobb formába lendüljek. Szeretnék a jövőben a válogatottba is visszakerülni" - nyilatkozta Adams, miután Magyarországra szerződött.

Az U17-es és az U20-as válogatottal is szerepelt világbajnokságon, de 16 évesen már a felnőtt nemzeti csapatba is behívót kapott. 2008-ban El Salvador ellen mutatkozott be, utoljára 2012 januárjában, a Finnország ellen 3-2-re elvesztett barátságos mérkőzésen játszott a válogatottban.

Rovatok