Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Eusebio

2014. január 5., vasárnap 10:04

71 éves korában, vasárnap hajnali fél négykor elhunyt Eusébio Da Silva Ferreira, a Fekete Párduc, a Fekete Gyöngy, a Király, a világ labdarúgásának egyik legnagyobb alakja, minden idők egyik legnagyobb játékosa.

A portugál futball történetének legnagyobbja az akkori portugál gyarmaton, Mozambikban született, rettenetes szegénységben nevelkedett. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírű lett, 745 hivatalos meccsén 733 gólt lőtt.

A Sportinghoz 1961-ben érkezett próbajátékra, de a Benfica emberei elrabolták a repülőgépről, leigazolták és addig bújtatták, amíg elült a botrány. Edzője a magyar Guttmann Béla volt.

1962-ben BEK-győztes lett, 1965-ben Európában az év legjobb játékosának válaszották, kétszer volt Európa legjobb góllövője. Hazájában hétszeres gólkirály, 11-szeres bajnok, kétszeres portugál kupagyőztes. Eusebio vezetésével a Benfica négyszer jutott BEK-döntőbe, ebből kettőt (1961, 1962) nyert meg.

Eusebio Amazing Top Goals & skills (Great Player) HD

A legendás tizes 1961-ben lett válogatott, 64 mérkőzésen 41 gólt szerzett. 1966-ban Portugália bronzérmes volt a vb-n, a torna gólkirálya a kilencgólos Eusebio lett. A magyarok elleni csoportmeccsen gyengébben játszott, de a braziloknak például kétszer, Észak-Koreának négyszer talált be.

Technikás, fineszes, gyors csatár volt, 11 másodpercen belül futotta a 100 métert, a jobb lábát rettegték a védők és a kapusok.

1992 óta szobra van a lisszaboni Estadio da Luz, a Benfica stadionja előtt, film is készült róla, melynek alcíme ez volt: Sua Majestade o Rei, vagyis Őfelsége, a Király.

Évek óta betegeskedett, kétoldali tüdőgyulladása, nyakfájdalmai, magas vérnyomása miatt sokszor volt kórházban, halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. 

Rovatok