Index Vakbarát Hírportál

Cristiano Ronaldo kapta az Aranylabdát

2014. január 13., hétfő 20:52

2008 után másodszor vehette át a díjat a portugál, aki mögött Messi ezúttal, sorozatban négy győzelem után, lemaradt. Ibrahimovicé a Puskás-díj, megvannak az év edzői, az év futballistanője és az év álomcsapata is.

Cristiano Ronaldo 5 év után kapta meg újra a legjobb játékosnak járó Aranylabdát, hétfő este, Zürichben Pelétől vehette át a trófeát, ezzel a kilencedik olyan futballista lett, aki legalább kétszer vitte el a France Football magazin és a FIFA kitüntetését. Visszavette a trófeát Messitől, aki az előző négy kiírást, 2009 óta sorozatban megnyerte. A szavazás nagyon szoros volt, a világ szövetségi kapitányai, a válogatottak csapatkapitányai és a kiválasztott újságírók a következő arányban voksoltak: C. Ronaldo 27,99%, Messi 24,72%. Ribery 23,36%.

69 gólt szerzett a 2013-as naptári évben, egyéni szinten senki nem tudott felnőni mellé, csapatával, a Real Madriddal viszont semmit nem nyert. Mégis igazságtalanság lett volna, ha a sérülésekkel bajlódó Messi, vagy a Bayern Münchennel ugyan mindent nyerő, de egyénileg nem túl kiemelkedőt alkotó Franck Ribery nyert volna a szavazáson.

Cristiano Ronaldo 2008-ban, még a Manchester United játékosaként érdemelte ki először az Aranylabdát, akkor 42 gólt szerzett az angol csapatban, mellyel a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is megszerezte.

A Real Madrid portugál szélsője 2007 óta csak egyszer nem szerepelt a legjobb háromban, méghozzá 2010-ben, amikor Lionel Messi mögött két világbajnok spanyol, Andres Iniesta és Xavi végzett. Azt az évet leszámítva mindig ott volt a legjobbak között - 2007-ben, 2009-ben, majd az elmúlt két évben is második lett, háromszor Messi mögött, egyszer pedig Kaká előzte meg.

Cristiano Ronaldo

Született: 1985.02.05, Madeira

Testm/súly: 186 cm, 86 kg

Poszt: szélső, csatár

Klubjai:

Sporting CP 1997-2003

Manchester United 2003-2009

Real Madrid 2009-

Góljainak száma: 400

Cristiano Ronaldo a Real Madriddal a bajnokságban és a Spanyol Kupában is második lett, a Bajnokok Ligájában pedig az elődöntőben estek ki. A portugál válogatottat kivezette a vb-re, pont akkor hosszabbították meg a szavazás határidejét, amikor Zlatan Ibrahimoviccsal és a svédekkel találkoztak a pótselejtezőben. Ott pedig nagyon ment neki, mind a négy portugál gólt ő szerezte, elhomályosítva a szintén Aranylabda-jelölt Ibrát.

A FIFA-t sok támadás érte egyébként Cristiano Ronaldo kapcsán, előbb Sepp Blatter, az elnök gúnyolta ki egy előadáson a portugált, ahol úgy nyilatkozott, hogy számára kedvesebb Messi, majd a meghosszabbított határidő kapcsán merült fel, hogy részben ezt is ellensúlyozva várták meg, amíg lement a Ribery, Ibrahimovic és C. Ronaldo által is érintett pótselejtező. Előbbi eset miatt eredetileg el sem akart utazni Zürichbe a díjátadóra, de végül mégis ott volt. Nem hiába.

Cristiano Ronaldo sírva köszönte meg

"Nincsenek szavak, amik leírhatják ezt a pillanatot. Köszönöm az összes csapattársamnak a Real Madridnál és a válogatottnál. Köszönöm a családomnak. Óriási megtiszteltetés. Köszönöm az elnökömnek és az itt jelenlévőknek. Ők tudják, milyen áldozattal jár megnyerni az Aranylabdát. Nem feledkezhetek meg Eusébióról és Mandeláról sem, valamint a barátnőmről és a fiamról. Nagyon elérzékenyültem, nem tudok többet mondani." (Később megköszönte Zidane-nak és Butraguenónak is.)

Utoljára 2000-ben volt olyan, hogy úgy kapta meg játékos az Aranylabdát, hogy egyetlen trófeát sem nyert abban az évben csapataival - ez Luis Figónak sikerült, aki szintén portugál volt, és szintén a Real Madridot képviselve vehette át az elismerést. Viszont Cristiano Ronaldo a spanyol csapat első olyan aranylabdása 1959 óta, aki a teljes évet náluk töltötte - bő fél évszázada Alfredo di Stefano volt a legjobb. Azóta megkapta már Ronaldo, Zidane és Figo is a játékosoknak járó legrangosabb díjat, de a brazil az Interből, a francia a Juventustól, míg a másik portugál a Barcelonából igazolt át abban az évben, tehát csak részben számított a Realnál töltött idő.

Szintén egy korábbi Real-játékos mellé csatlakozik azzal is C. Ronaldo, hogy öt év különbséggel kapja meg második Aranylabdáját, hiszen Ronaldo 1997 után 2002-ben ért fel újra a csúcsra. Csak ők ketten nyertek ilyen hosszú kihagyással.

Messi elsők között gratulált

"Sokat kellett kihagynom, de Cristiano nagy évet futott, megérdemli a díjat. Gratulálok neki, nem keresek kifogásokat. Teljesen normális, hogy elsírta magát, hiszen még a fia is ott volt vele, ilyenkor elérzékenyül az ember."

Cristiano Ronaldo tehát újra a csúcsra ért, egyénileg: 9 válogatott mérkőzésen 10 gólt rúgott, megelőzte Eusébiót a portugálok örökranglistáján, sőt, már Pauletát is beérte 47 találatával, akit garantálható, hogy pár mérkőzésen belül le is hagy. A Real Madridban is fantasztikus éven van túl. Miután korábban sokszor lehetett arról hallani, hogy nem elégedett azzal a támogatással, amit a csapattól kap, januárban rögtön az első mérkőzésen ő húzhatta fel a kapitányi karszalagot - először madridi karrierje addigi 4,5 éve alatt. Még január volt, amikor meglőtte 300. klubgólját - ezt egy tökéletes mesterhármas hozta meg a Getafe ellen, majd még mindig januárban, mindössze 27 évesen, 500-adszor lépett pályára klubszinten.

Bár csak az elődöntőig jutottak a Bajnokok Ligájában (a Borussia Dortmund állította meg őket), 12 góljával így is ő lett a sorozat gólkirálya, a bajnokságban nem tudta tartani a lépést a fantasztikus múlt szezont produkáló, 46 gólos Messivel.

Az idény vége egyébként sem sikerült túl jól számára, összeveszett a később menesztett José Mourinhóval, a kupadöntőben pedig piros lapot kapott, amikor Gabival került összetűzésbe.

Szeptemberben aztán 2018-ig meghosszabbította szerződését, 21 millió eurós fizetésével ismét a legjobban fizetett futballisták közé került, és az sem zökkentette ki a meglehetősen érzékeny szélsőt, hogy a Real minden bizonnyal 100 millió euróért a világ legdrágább játékosává tette Gareth Bale-t. Sőt, az azóta eltelt időszakban nagyszerű összhang alakult ki a két szélső között.

A 2013-14-es szezonja pedig talán mindnél jobb lehet. Már most 29 gólnál jár a Madridban 24 meccsen - legjobb szezonjában 55 mérkőzésen 60-ig jutott. Ezt maga is elismerte novemberben, amikor - a válogatottat is számítva - 32 gólnál járt 22 meccs után. Azóta kisebb sérülések hátráltatták.

Cristiano ronaldo All 69 Goals & 17 Assists 2013

2009-es Madridba igazolása óta jól mutatja a statisztika, hogy nem véletlenül volt ott szinte mindig Messi mögött az Aranylabda-szavazáson: 221 meccsén 230 gólnál tart a Madridban, teljes karrierje során pedig már 400 találatot jegyez minden mérkőzést figyelembe véve.

Az est díjazottjai, köztük Zlatan, a Puskás-díjas

Hétfőn az est fődíja, az Aranylabda mellett több más díjat is átadtak. Jupp Heynckest, a Bayern München júniusban, triplázással, BL-győzelemmel, Bundesliga-címmel és Német Kupával leköszönt trénerét választották az év edzőjének. Az év edzőnője Silvia Neid német szövetségi kapitány, aki Európa-bajnok lett a csapattal. A Puskás-díjat Orbán Viktor Zlatan Ibrahimovicnak adhatta át az év góljáért, ami az angoloknak 30 méterről ollózott találata lett a Fifa.com közönségszavazása alapján. Kitüntették Pelét is, aki játékosként nem kaphatta meg a díjat, az akkori szabályok szerint csak európai futballistának ítélhették oda, ám most életmű-Aranylabdával ismerték el fantasztikus karrierjét és rekordjait. Az év női futballistája a német válogatott kapusa, Nadine Angerer lett.

Az év álomcsapata: Neuer - Dani Alves, Sergio Ramos, Thiago Silva, Lahm - Xavi, Iniesta, Ribery - C. Ronaldo, Ibrahimovic, Messi

Rovatok