Index Vakbarát Hírportál

Este is Messi gratulál Ribérynek?

2014. január 13., hétfő 15:06

A nemzetközi futballszövetség ma este 8 óra körül, gálaesten nevezi meg 2013 legjobb labdarúgóját, az aranylabdást. Messi ötödjére, Ronaldo másodjára, vagy Ribéry először kapja meg?

Lionel Messi az elmúlt időszakban kihagyhatatlan lett a FIFA Aranylabdájának jelöltjei között, idén már sorban hetedszer van ott a végső hármasban. 2007-ben még csak harmadik,egy évvel később második, majd sorban négyszer első lett a szavazáson, amire korábban még nem volt példa - sorban hármat nyerni is csak egy játékosnak, Michel Platininek sikerült idáig. Ráadásul Messi még csak 26 éves. 

A Barcelona argentin zsenijének fantasztikusan sikerült a 2012-13-as szezon, 31 meccsen 46 gólt szerzett, bajnok lett, de ősszel többször is megsérült, keveset játszott, így nem meggyőző a szezonja.

Ezzel szemben Franck Ribéry vezetésével a Bayern München lényegében minden megnyert 2013-ban. Övék lett a Bajnokok Ligája, a Bundesliga, a Német Kupa, majd folytatták a sort az Európai Szuperkupával és a FIFA klubvilágbajnoki címmel - egyedül a Német Szuperkupát nem nyerték meg, de a sor így lenyűgöző. Eredményességben az idén Ribérynek nem volt párja.

A 30 éves francia játékos volt a Bayern középpályájának motorja, statisztikai mutatókban azonban elmarad mind Messi, mind pedig Cristiano Ronaldo mögött. Az vitathatatlan, hogy kulcsszerepe volt a München menetelésében, sokan azonban azt róják fel neki, hogy az Aranylabdát egyetlen játékosnak, és nem egy egész csapatnak ítélik oda. Ugyanakkor 2013-ban egyéni szinten is majdnem mindent megnyert - ő lett a BL, a Bundesliga, az Európai Szuperkupa és Európa legjobb játékosa is, majd gólkirály és a Legértékesebb Játékos lett a klub-vb-n, míg a Kicker magazinnál az Év Embere, a franciáknál pedig az Év Játékosa lett 2013-ban.

Viszont a Bayern olyannyira csapatjátékra épített, hogy igazából senkit nem lehetett belőle külön kiemelni, a középpályán Ribéry és Robben is egyaránt fontos volt, a holland mutatói pedig csak azért maradnak el a franciáétól, mert sokat volt sérült.

Ha pusztán a statisztikát nézzük, Cristiano Ronaldo lehet a befutó, hiszen 2013-ban 69 gólt szerzett, míg Messi és Ribéry együtt is csak 64-et (ráadásul ebből 45 Messié). A Real Madrid 28 éves portugálja 2008-ban, még a Manchester United játékosaként megkapta már egyszer az Aranylabdát, azóta azonban háromszor is második lett Messi mögött, 2010-ben pedig a legjobb háromba sem fért be - ez volt az egyetlen alkalom az elmúlt hat évben, hogy nem volt a végső jelöltek között.

Az Aranylabda mellett átadják a legjobb női játékosnak, a legjobb férfi illetve női edzőnek járó díjat, a FIFA-elnöki díjat, a Fair Play díjat is. Valamint kihirdetik a FIFA és a FIFPro legjobb 11-ét, továbbá az előző szezon legszebb góljáért járó Puskás-Díjat is átadják, melyre Zlatan Ibrahimović elképesztő ollózása a legesélyesebb.

Zlatan Ibrahimovic gólja Angliának

Az Aranylabdára jelölt 3 játékost 23 közül választották ki. Minden ország három szavazattal rendelkezik, egy válogatott játékos (rendszerint a csapatkapitány), a szövetségi kapitány és egy újságíró szavazhat. A magyar válogatottból Juhász Roland szavazott, ő sorban Ribéryre, Messire és Ibrahimovićra voksolt.

Rovatok