Index Vakbarát Hírportál

Irányított Ronaldo-szavazás és elnézett voksok az Aranylabdánál

2014. január 15., szerda 16:53

Az Aranylabda-szavazás után megint a katariak miatt van bajban a FIFA. Állítólag a katari szövetség vezetője kiadta a válogatott szövetségi kapitányának, hogy Cristiano Ronaldóra szavazzon. 

„A futballszövetség elnöke azt mondta, szavazzak Cristiano Ronaldóra, hogy segítsünk Blatter imázsát helyrehozni. Ezzel megköszönhetjük neki, hogy Katarnak adta a 2022-es világbajnokságot" - nyilatkozta az ESPN szerint Fahad al-Zarraa, aki a válogatottat irányítja.

De nemcsak ő voksolt a portugálra, hanem a katari csapatkapitány és a Katart képviselő újságíró is, úgyhogy az arab országtól a lehető legtöbb pontot, 15-öt kapta a Real Madrid klasszisa, aki végül meg is nyerte az Aranylabdát. (Ez volt már a második neki.) A második Messi lett, a francia Ribery csak harmadik. 

Blatter még októberben gúnyolta ki a világ egyik legjobb játékosát, az Oxford Egyetemen tartott előadásán az egyik kérdésre válaszolva kifejtette, hogy neki Lionel Messi, a Barcelona játékosa kedvesebb, mert jó fiú, míg Ronaldo olyan peckesen jár a pályán, mint egy parancsnok. Mindezt be is mutatta a többnyire diákokból álló hallgatóságnak.

Blatter bocsánatot kért, és a FIFA kitolta az Aranylabda-szavazás határidejét, ezt később a favoritnak tartott Franck Ribery is nehezményezte. Mindez azután történt, hogy a Real-klasszis a vb-re lőtte válogatottját, a svédek elleni pótselejtezőkön mind a négy portugál gólt ő szerezte. 

Gond volt a szavazatok összesítésével is 

Több kisebb ország képviselője panaszkodott, hogy szavazatuk nem a megfelelő helyre ment, hatan is azt állítják, a végső listában náluk nem azoknak a neve szerepel, akiket ők beírtak. Az Egyenlítői Guineában szövetségi kapitány, volt spanyol válogatott és Barca-futballista Andoni Goikoetxhea szavazatai pedig egyszerűen eltűntek a listáról, pedig állítja, ő leadta azokat. Az utólagos számítások szerint Cristiano Ronaldo és Messi tizenhárom ponttal többet kapott volna, ha a reklamálók szavazatait helyesen veszik figyelembe, míg Riberynek így hattal kevesebb járt volna. De mindez sem befolyásolta volna a végeredményt, ugyanúgy C. Ronaldo nyert volna Messi és a harmadik Ribery előtt. A visszásságokra a katalán El Mundo Deportivo című lap figyelt fel, a FIFA nem kommentál.

A 2022-es katari vb miatt többször támadták már a FIFA-t, nyáron a hőség elviselhetetlen az országban, egy esetleges téli rendezéssel pedig az európai futballnaptár borulna fel. Korábban a francia France Football azt írta, a katariak egyenként vásárolták meg a szavazatokat, hogy megkapják a rendezést. 

Rovatok