Index Vakbarát Hírportál

Kassai Viktor nem kellett a világbajnokságra

2014. január 15., szerda 09:28

Kassai Viktor és stábja nem szerepel a nyári futball-világbajnokság játékvezetői keretében, derült ki a FIFA által közzétett listából.

A nemzetközi szervezet kilenc európai bírói stábot küld a vb-re, a német Byrch, a török Cakir, a svéd Eriksson, a holland Kuipers, a szerb Mazics, a portugál Proenca, az olasz Rizzoli, a spanyol Velasco Carballo és az angol Webb került be a végleges keretbe. A többi helyet szétosztották Dél-Amerika, Afrika, a CONACAF-zóna és Óceánia között.

Kassaiék legutóbbi nagy tornája a 2012-es Európa-bajnokság volt, de ott a torna egyik legnagyobb bírói hibáját követték el.  Az ukránangol csoportmeccsen a magyar bíró a hazai csapat gólját nem adta meg – Terry a gólvonal mögül vágta ki a labdát –, ráadásul az akció lesről indult. A lest Erős Gábor, a gólvonal mögötti labdát Vad II. István nem vette észre. Az ukránok 1-0-ra kikaptak, a magyar stábot pedig hazaküldték, nem vezethettek több meccset. 

A magyar játékvezetőt ősszel rendszeresen foglalkoztatták a Bajnokok Ligájában, ő kapta a Napoli–Arsenalt, a Mexikó–Új-Zéland pótselejtezőn is a magyar fújt. 

Legutóbb 2006-os világbajnokságon nem volt magyar játékvezető, 2010-ben már ott voltak Dél-Afrikában Kassaiék. A 2002-es ázsiai világbajnokságon szintén nem volt magyar bíró, 1998-ban Vágner Lászlóra a Skócia–Norvégia és a Kamerun–Chile-mérkőzést bízták. Utóbbin hibázott, nem adta meg az afrikaiak szabályosnak tűnő gólját, akik emiatt nem jutottak tovább.

A bírói hibából botrány lett, a kameruni stáb már a pályán számon kérte a magyar bírót, majd később rasszistának titulálták. Kamerunban zavargások törtek ki a kiesés után, az agresszió az európaiak ellen irányult. Vágner nem is kapott több mérkőzést a tornán. 

Az 1994-es világbajnokság volt a magyar játékvezetés egyik legnagyobb sikere, Puhl Sándor két csoportmérkőzés után az olasz–spanyol elődöntőt, majd a Brazília–Olaszország világbajnoki döntőt is megkapta. 

Rovatok