Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve halt meg Fehér Miklós

2014. január 25., szombat 09:36

Éppen tíz éve a futballpályán esett össze és halt meg Fehér Miklós, a magyar futball egyik nagy ígérete.

Örökre a retinájába égett mindazoknak, akik tíz éve látták Fehér Miklós haláltusáját a Vitória Guimares stadionjában. 2004 január 25.-én a Benfica szakadó esőben játszott bajnoki meccset a Guimaraes otthonában. Fehér a 60. percben csereként állt be. Napok óta náthás volt, de így vállalta a játékot.

Nem sokkal a beállása után Fernando Aguirnak gólpasszt adott, amellyel a Benfica megszerezte a vezetést. Aztán egy felesleges szabálytalanság miatt kapott sárga lapot – időhúzási szándékkal nem engedte elvégezni a bedobást. A figyelmeztetés után a pálya közepe felé indult.

Megtorpant, a fejéhez nyúlt, aztán természetellenes módon előregörnyedt, kezeit a térdére támasztotta, majd minden erejét elveszítve a fűre zuhant. Azonnal jöttek az orvosok, már a pályán megpróbálták újraéleszteni, valaki mentőért rohant. Csapattársai közül sokan azonnal térdre rogytak és imádkozni kezdtek, volt, aki elsírta magát.

A játék 15 percig állt a játék, mire végül elszállították a guimaraesi kórházba, az orvosok egész úton próbálták visszahozni, sikerült is újraéleszteni, de a mentőautóban harmadszor is leállt a szíve, aztán már soha többé nem ébredt fel. 24 éves volt.

A videó felkavaró élményeket mutat be!

Fehér Miklós

Fehér Miklós 1979. július 20-án született, Győrben kezdett futballozni, 1995-től szerepelt az első osztályban, ahol három év alatt 62 meccsen 23 gólt szerzett. 1998 nyarán, akkor rekordösszegnek számító 700 ezer dollárért került az FC Portóba, de ott nem kapott túl sok lehetőséget. Ennek ellenére a válogatottban bizonyított, 25 meccsen hét gólt szerzett, a 2000-es Eb-selejtezőkben, Vilniusban hármat rámolt be a litvánoknak a 6-1-re megnyert meccsen.

A Porto többször is kölcsönadta, ahol újra erőre kapott. Előbb a Slagueirosban 14 meccsen lőtt öt gólt, majd a nevesebb Sporting Braga játékosa lett, ahol házi gólkirályként fejezte be a 2000–2001-es idényt, 26 találkozón szerzett 14 góljával. 2002-ben szerződtette a Benfica, de Portóhoz hasonlóan, itt is inkább a kispadon kapott helyet.

Már a távozáson gondolkodott, amikor Juan Antonio Camacho közölte vele, hogy a sérült Nuno Gomest kell pótolnia. A lisszaboniaknál 27 meccsen és 7 gólon volt túl, amikor bekövetkezett a tragédia.

Pályafutása során szerepelt ifjúsági Eb-n, 1997-ben a legjobb ifi játékosnak választották, a Bragánál és a Salgueirosnál is házi gólkirály lett. 2001-ben a legjobb fiatal játékosnak választották. Kétszer nyert portugál bajnokságot és kétszer portugál Szuperkupát.

Fehér Miklós tribute

A portugál lapok, még a politikai újságok is címlapjukon emlékeztek meg Fehérről. Rendkívül népszerű volt, sportemberhez méltóan élt, sikereiben a családjával is osztozott, barátnőjével akkor nyáron tervezték az esküvőt.

A Benfica fantasztikus módon emlékezett meg elveszített futballistájáról. Az Académica elleni bajnokin a klub címerállata, a sas, azaz az Águias, Fehér Miklós fényképével repült körbe, a pálya közepén az összes élvonalbeli csapat mezét és egy Fehér feliratú magyar válogatott mezt is elhelyeztek, amelyeket virágcsokrokkal raktak körbe.

„Mindenki igazi hős volt, mert tudták, hogy milyen iszonyatos meccs vár rájuk. Nem lehet úgy tenni, mint ha mi sem történt volna, de muszáj feledtetni a fájdalmat – nyilatkozta a meccs után José Antonio Camacho, a Benfica edzője. – Az idő is segít begyógyítani a sebeket, ám most még fel kell dolgoznunk a történteket. Mindenki bebizonyította, mekkora szíve van, és így állt ki Fehér Miklós mellett."

Fehér Miklósról nevezték el a győri futballakadémiát, emlékére minden évben tornát rendeznek. A Benficánál mezét visszavonultatták, soha többé nem veheti fel senki a halálakor viselt 29-est. Egykori portugál klubjában sosem felejtik el a nevét. Halála után egy évvel, az akkor újonnan felépült Új Katedrális Stadion előtt avatták fel a mellszobrát.

A temetésen a sírással küszködő egykori csapattársak vitték a koporsót, 170-en jöttek Lisszabonból, még a magyarországi portugál nagykövet is tiszteletét tette. Halála után gyászszünet vezette fel a következő portugál bajnoki fordulót.

Emléke nem merült feledésbe, 2013. szeptemberében az U16-os csapat látogatta meg az egykori csatár győri, szabadhegyi sírhelyét. Benfica férfi kézilabda-csapata a tavalyi szegedi kupameccsét is az egykori futballista emlékének szentelte.

Rovatok