Index Vakbarát Hírportál

Mezey: Mexikóban marha nagy pofont kaptam

2014. február 20., csütörtök 15:37

Dr. Mezey György ritkán szólal meg, mert úgy véli, túl sokan beszélnek a magyar futballról, így az ő hangja eltűnik a többi között, és értelmét veszti bármit mondani.

A Sport TV Mai helyzet című műsorában, szerdán elmondta a véleményét.

Éveken át irányította a magyar edzőképzést. „Nagyon tévelyegni nem lehet a futballedző-képzésben, mert az UEFA-nak van egy meghatározott rendje, ezen a tanfolyamrendszeren keresztül megvan, amit oktatni kell. Az UEFA ezt háromévenként ellenőrzi, eljönnek személyesen, végignézik, hogy mit csinálunk. Olasz, angol, ír német, holland és szlovák szakemberek is ellenőrizték."

Az UEFA azonban az edzők kiválasztását valamint korábbi képzettségüket, és a résztvevők elhivatottságot nem vizsgálja.

„Maradona szintű klasszisnak tartom Törőcsiket is, Détárit is, Nyilasit is és a többieket is, akivel foglalkoztam. Nem különleges edzésmunkát végeztek, csak nem elégedtek meg azzal, hogy délután négytől ötig edzettek egyet" – idézte fel emlékeit. Ő edzőként nem tudott úgy lemenni a pályára, hogy ezek a játékosokat ne találta volna ott gyakorolni.

„Az a baj, hogy ez a helyzet megváltozott Magyarországon, ez a futballkultúra kihalt a változásokkal együtt. Teljesen új futballkultúrát kellene építeni, ennek az útját keresgélik most, de nem könnyű még megtalálni.”

Elismerte, hogy az edzők is hibásak a helyzet kialakulásáért, de fel is mentette őket, hiszen minden megváltozott a magyar futballban, a tulajdonosi szerkezet, a társadalmi helyzet, a politika, a klubrendszer.

„Mégis egyedül csak a futballedzőtől várják, hogy produkálja azt, amit eddig. Felelősséggel állítom, hogy a magyar edzők semmivel sem rosszabbak, mint német vagy holland kollégáik, de ebben a helyzetben célpontok lettek” - mondta.

Pintér Attila munkájáról kifejtette, fontos az összetartás, de az ő idejében könnyű volt hosszabb összetartásokat tartani, mert minden klubot és játékost az állam fizetett.

Sokan Mexikó alapján ítélik meg a munkásságát, edzőként ezt el kell fogadnia, nem is tudja kitörölni az életéből. Az emberek szerinte elvárnának valami gazemberséget a háttérben, és az ő szakmai magyarázatát nem hallgatják meg. (Pár játékosa még nemrégiben is kirtartott amellett, hogy valamit belecsempészhettek az ételükbe).

Mezey most ezt a magyarázatot adta: „Először is, az a csapat nem volt jobb, mint az egykori szovjet válogatott, ők akkor megnyerték a BL elődjét, Lobanovszkij zseniális edző volt, és jól informált volt a magyarokról.”

Mezey rosszul emlékszik, a KEK-et nyerték meg, a BEK-et abban az évben a Steaua vitte el. Illetve ott a kétely, ha nem volt jobb, miért akarta lerohanni ellenfelét? Arról nem beszélt, miért kezdett Róth, ha 13 perc múlva lecserélte, miért kapott helyet a kezdőben a félig sérült Péter, akit később nem is állított be.

„Nincs olyan edző, beleértve Lobanovszkijt, Arséne Wengert vagy Alex Fergusont, aki 25-30 éves profi pályafutása során, ne kapott volna 6, 7 vagy akár 8 gólt. A tragédia az volt, hogy két perc alatt kaptunk két gólt, és én 3 évig arra építettem a csapatot, hogy előre mozogva próbáljon labdát szerezni. Az ellenfél labdakihozatalakor előre kellett mozognia a játékosoknak, de 2-0 után vissza kellett volna húzódni a kapu elé, hogy ne kapjunk többet, mert ha csak 2-0 marad az eredmény, továbbjutottunk volna. Abban a miliőben én ezt nem tudtam megcsinálni. Félidőben már 3-0 volt, akkor már bennem is bennem volt, hogy kellene rúgni egyet, hogy javuljon a gólkülönbség."

Hozzátette, kilencszer futottak lesre a szovjetek, amiből kiderül, hogy egyértelműen előre mozgó védőkkel álltak szembe.

„Ez abszolút szakmai hiba volt, ha úgy tetszik, csak azt nem tudom, hogy hogyan lehetett volna mindezt megelőzni a kispadról, amikor 4 perc után 2-0 volt oda az állás, a pálya mellől ilyen utasítást már nem lehetett adni. Mexikóban kaptam ezt a marha nagy pofont, amitől én se bírok azóta talpra állni. Azóta néhányan utálnak, elég sokan vannak" - összegzett.

Rovatok