Index Vakbarát Hírportál

A United szenvedett, a BVB eldöntötte

2014. február 25., kedd 17:51

A Borussia Dortmund a sérülésektől meggyengült védelme ellenére is simán nyert a Zenit otthonában. A támadóik egészségesek voltak, ez látszott is, könnyedén rúgtak négyet az oroszoknak, tartva a kétgólos különbséget, amikor közelítettek a hazaiak. A Manchester United viszont újra visszatért a tanácstalan játékához, nem tudtak mit kezdeni a rájuk rontó Olympiakosszal, amely egy szerencsés és egy gyönyörű góllal nehéz helyzetbe hozta az angolokat.

Robert Lewandowski azt nyilatkozta a mérkőzés előtt, hogy mindenképpen góllal szeretnének eljönni Szentpétervárról. A lengyel csatár kérését a társak már a negyedik percben teljesítették is, majd egyből rá is dupláztak.

Előbb Reus tört be a tizenhatoson belülre, Criscito kicsit erőszakosan mozdult rá, a német szélső el is esett, a bíró azonban kivárt a síppal, az örmény Mhitarjan pedig ki is használta az alkalmat. Talán a védők is a büntetőt várták, simán lőhetett, Lodigin mozdulni sem tudott a bivalyerős, közeli lövésre.

Henrikh Mkhitaryan Goal - Zenit vs Borussia Dortmund 0-1

Itt azonban nem állt meg a Borussia, a középkezdés után villámgyorsan újra a Zenit kapuja elé kerültek, ezúttal Mhitarjan az előkészítő volt, a gólt pedig Reus szerezte, így már az ötödik percben 2-0 volt a tavalyi döntős Dortmund javára.

Marco Reus Goal - Zenit vs Borussia Dortmund 0-2

A Zenit a két gyors gól után annyira összekapta magát, hogy ne legyen folyamatos életveszély a kapujuk előtt, de a labda változatlanul a németeknél volt szinte végig az első félidőben. Az sem segített az oroszoknak, hogy Arsavint már 15 perc után le kellett hozni, őt Timoscsuk váltotta. A Dortmund bár nem tett le a további gólokról, érezhetően visszafogottabbá váltak a megnyugtató előny birtokában.

A második félidőt nem kezdte olyan borzalmas a Zenit, mint az elsőt, bár az első 7 percet így is majdnem német gól zárta: egy kisebb kavarodás után Timoscsuk gurított hátra a kapusnak, a labda azonban nagyon a sarok felé tartott, de sikerült hárítani.

A Dortmund védelmének szerencsétlenkedése viszont már gólt is ért. Papasztattopulos hibájával kezdődött minden, aztán előbb átívelték Weindenfellert, majd hatalmas kapufát lőttek az oroszok, harmadikra viszont Satov már nem tudott rontani: 1-2.

Oleg Shatov goal - Zenit vs. Dortmund 1-2

Ennyi kellett a vendégeknek, hogy újra rákapcsoljanak, lényegében az első támadást végig tudták vinni, Piszczek középre adott labdája után Lewandowski lövése csorgott el a kapuig.

Robert Lewandowski Goal - Zenit vs Borussia Dortmund 1-3

10 perccel később szinte ugyanez játszódott le: amint visszajött egy gólra a Zenit, Lewandowski azonnal betalált a másik oldalon. Az oroszok második szépítő gólját Hulk lőtte, miután Fajzulin ugrott neki egy vendég védőnek, a bíró azonban így is büntetőt ítélt. A brazil csatár könyörtelenül vágta be a léc alá, védhetetlen volt a tizenegyes.

Hulk tizenegyese - Zenit vs. Dortmund

Csakhogy Lewandowski nem bírt leállni, megint csak a gól utáni első támadásból betalált. Lodigin ezúttal beleérni sem tudott, a lengyel tökéletesen rúgta el a lába mellett, hiába próbált leérni, nem ment neki.

Robert Lewandowski goal - Zenit vs. Dortmund 2-4

4-2-es győzelmével a Dortmund továbbra is 100 százalékos Oroszországban, de a remek statisztikai mutató mellett fontosabb számukra, hogy az idegenben rúgott négy góllal együtt szinte biztosan eldöntötték a továbbjutást.

Innen hogy jön vissza a United?

Bár nem mondták ki, az angolok győzni mentek a meccsre, ami nem is lehetetlen: a Paris Saint-Germain például 4-1-re szedte szét őket még a csoportkör kezdésekor. Ezért is Rooney-val és van Persie-vel elől rontottak az Olympiakosznak, amely azonban elképesztő hangulatban fogadta a Unitedet.

Az első lehetőség előttük is adódott, Alejandro Dominguez egy labdaszerzés után indult meg, majdnem a félpályától vezette végig a labdát átcikázva a United védői között, de az utolsó lábban elakadt az argentin. Okosabban tette volna, ha passzol, két társa is ziccerben várta a labdát a kontra végén, de maradt a 0-0. A második gólhelyzet miatt is a Manchester izgulhatott, de Perez lövése csak az oldalhálóig jutott.

Az első fél óra némi görög fölényt hozott, az angoloknak láthatóan elég a döntetlen is, majd otthon akarnák döntésre vinni a mérkőzést, az Olympiakosz viszont nagyon ment a gólért - sikerrel. A 38. percben ugyanúgy tologatták a labdát, ahogy korábban, a védőkről levágódó beadás viszont jól került Maniatisz elé. A görög egyet igazított rajta, majd kapura küldte, csak menet közben beleért még Dominguez is, végül neki adták a gólt, hiszen tudatos volt a mozdulat. De Gea elindult a bal sarokba, a labda a jobban kötött ki, így megérdemelten jutott vezetéshez a görög csapat.

Alejandro Domínguez gólja - Olympiakos vs Manchester United 1:0

A United egyből rákapcsolt, volt is egy veszélyes beívelésük, de azt megúszta a Pireusz. Van Persie viszont nem úszta meg a Robertóval való találkozást, a kapus vállal tarolta le a holland csatárt, akit ápolni is kellett, de hamar visszatérhetett.

A második félidő hasonlóan folytatódott, ahogy az első zajlott - az Olympiakosz ment előre, a United pedig tanácstalanul próbálkozott. Ez görög helyzeteket hozott, ami a félidő 10. percében újabb gólt hozott - Joel Campbell elképesztően nagy csavarása a jobb alsóba vágódott be, két gólra növelve a hazaiak előnyét a.

Joel Campbell fantasztikus gólja - Olympiakos vs Manchester United 2-0

Az a lendület, amivel megindultak az első gól után, valahogy hiányzott belőlük, 2-0 után igazán csak a 84. percben volt komoly helyzetük, akkor van Persie vágott fölé egy távoli lövést, ami egyben az utolsó nagy lehetőség is volt a mérkőzésen.

Az Olympiakosz győzelme volt az első alkalom, amikor a Manchester United kikapott egy görög csapattól. Rúgott gól nélkül kellene legalább kettővel nyerniük otthon a visszavágón, vagy a liga- és az FA Kupa után a BL-ből is igen gyorsan búcsúznak.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, eredmények:

Zenit - Borussia Dortmund 2-4 (Satov 57., Hulk 69. - tizenegyesből, illetve Mhitarjan 4., Reus 5., Lewandowski 61., 71.)

Olympiakosz - Manchester United 2-0 (Dominguez 38., Campbell 55.)

Rovatok