Index Vakbarát Hírportál

Mourinho egyszerűen kiröhögte Mancinit

2014. február 26., szerda 14:09

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében szereplő négy angol csapatból három is 2-0-ra kapott ki, így a Chelsea-re marad, hogy megmentse a Premier League becsületét. Mourinho meglehetősen lebecsülte a Galatasarayt irányító Roberto Mancinit, bár a keretéből sokakat ismer. A Schalkéra, ahol Szalai Ádám várhatóan csak a kispadon kezd, a bombaformában játszó Real Madrid vár. Zárul a nyolcaddöntők első fordulója.

Harcos mérkőzésre van kilátás Isztambulban, legalábbis a Galatasaray szurkolói mindenképp erre készülnek. A hétvégén a Besiktas elleni rangadó előtt alakult ki tömegverekedés, majd kedd este a chelsea-seknek estek neki a törökök, két angol szurkolót meg is késeltek.

Hasonló keménységgel vágott neki José Mourinho is a párharcnak, egyből tréfát is űzött Roberto Manciniből, akit egyébként ő váltott az Internél, mielőtt BL-t nyert volna az olaszokkal. „Vicces, hogy részt követel abból a sikerből, mert a döntőben olyanokat játszattam, mint Lucio, Thiago Motta, Diego Milito, Samuel Eto'o, Goran Pandev vagy Wesley Sneijder. A 11 játékosból, akikkel nyertem, hat nála be sem került a kezdőbe. Csak egy ötfős csapatot tudott összerakni, annyi volt használható" - mondta a portugál.

Igaz, Motta eltiltás miatt nem játszhatott a 2010-es döntőben, de mindenre Mourinho sem emlékezhet tökéletesen. A Chelsea edzője Mancini ezen szavain fakadt ki: „Csak azért nyerte meg a BL-t, mert egy jó csapatot vett át. Én raktam össze azt is, mint a mostani Manchester Cityt is, mindkettő erős volt mentálisan. Amikor én átvettem az Intert, katasztrofálisan játszottak, de helyretettem őket" - mondta az olasz.

Az igazság persze valahol félúton lehet, az viszont biztos, hogy Mancini sosem volt igazán sikeres a BL-ben. Az, hogy a Galatával ott van a legjobb 16 között, már sikernek mondható, hiszen mindössze kétszer ért el ennél jobb eredményt - kétszer az Internél érte meg a negyeddöntőt.

Ez alapján a Chelsea-nek nincs miért aggódnia, ám a Juventus példája mutatja, hogy a törököket idén komolyan kell venni. Az olaszoknak egy sima döntetlen elég lett volna Isztambulban, ám végül a havazás miatt félbeszakított, majd másnap befejezett meccsen elbukták a továbbjutást.

A Galata két legveszélyesebb játékosát jól ismeri Mourinho, hiszen mind Drogbával, mint Sneijderrel dolgozott már együtt, de ez nem garancia arra, hogy meg is tudják majd állítani őket. Viszont a Chelsea szinte teljesen egészséges, míg a törököknél Aurélien Chedjou biztosan nem játszhat, Gökhan Zan játéka pedig kérdéses.

Könnyed német kiruccanás a Realnak?

Bár a Schalke az elmúlt években remek játékosokat nevelt ki, sosem vált igazán komoly csapattá, hiszen a tehetségeit folyamatosan elviszik a nagyobb klubok. A bajnokságban is csak a Bayern és Dortmund után jöhet számításba, ám azzal, hogy közepes, máshol nem kellő játékosokkal és a remek fiataljaikkal dolgoznak, folyamatosan ott vannak a BL-ben.

Egy komolyabb siker viszont már nagyon kellene nekik, és ha sikerülne kiütniük a Real Madridot, az bizony az lenne. Ez viszont majdhogynem egyenlő a lehetetlennel számukra. Hiába Huntelaar, Draxler és Meyer a támadóknál, a Schalke nincs a Real szintjén.

Pedig remek formában vannak, december 7-e óta nem vesztettek tétmeccset, a bajnokságban pedig mindössze két pontra vannak a második helyen álló Leverkusentől. Huntelaar visszatérése a támadójátékot is feldobta, a holland hét meccsen négy gólnál tart, és ezt szeretné a BL-ben is folytatni, itt ugyanis sérülése miatt még nem játszhatott idén.

Viszont a sérülések miatt gondban lehetnek. Ucsida, Clemens és Höger szinte biztosan nem játszik, de Draxler és Höwedes is kérdéses. Ha utóbbi kimarad, az komoly érvágás a védelemben. Az Ucsidát pótló Hooglandnak viszont pont Ronaldót kell majd fognia, aki a bajnoki eltiltása miatt nagyon kipihent lesz.

Ennek ellenére a Madrid komolyan veszi a mérkőzést, amit az is jól mutat, hogy egyetlen sztárt sem pihentet Ancelotti szerdán. Az olasz mindig is remekelt a BL-ben, szinte elképzelhetetlen, hogy a legerősebb csapata ne bírjon el a németekkel, de az Olympiakosznak sem sok mindenki adott esélyt kedden a United ellen. Igaz, a Real remek formában van, átvette a vezetést a bajnokságban, 2014-ben pedig mindössze 3 gólt kaptak, az utolsó vereségük pedig októberben volt.

Várható kezdők

Galatasaray: Muslera - Telles, Balta, Kaya, Sarioglu - Felipe Melo, Gülselam, Inan, Sneijder - Drogba, Burak Yilmaz

Chelsea: Cech - Azpilicueta, Terry, Cahill, Ivanovic - David Luis, Lampard, Hazard, Willian, Ramires - Eto'o

Schalke 04: Fährmann - Kolasinac, Höwedes, Matip, Hoogland - Neustädter, Boateng, Draxler, Meyer, Farfan - Huntelaar

Real Madrid: Casillas - Marcelo, Sergio Ramos, Pepe, Arbeloa - Xabi Alonso, Di Maria, Modric, C. Ronaldo, Bale - Benzema

Rovatok