Index Vakbarát Hírportál

Aki Puskás nevét használja, provokátor?

2014. március 10., hétfő 19:20

Szombaton a Puskás Akadémia–Budapest Honvéd NB I. meccsén a vendégszurkolók egy Puskás feliratú drapériát is kifeszítették, de ezt a hazai rendezők eltávolítatták. A felcsúti klub most közleményben próbálta megmagyarázni, miért vetették le. Nem, nem azért, mert kisajátították Puskás nevét.

„Csak annyit mondtak, hogy a felcsúti vezetőség határozott kérése volt, hogy ne engedjenek semmilyen Puskás nevét tartalmazó transzparenst kitenni, mert ez az ő csapatuk neve. Az volt az utasítás, hogy a Puskás név használata tilos. Ennél nevetségesebb dolgot én még nem hallottam – nyilatkozta még aznap az Origónak Nimsz Ádám, a kispesti tábor egyik vezérszurkolója.

A Honvéd-szurkolók egy háromrészes, Puskás–Kispest–Hungary feliratú drapériát készítettek a felcsúti csapat meccsére, de ebből le kellett venniük Puskás nevét. Érdekes, hogy egy kisebb méretű, a Honvéd minden meccsén kifeszített hasonló feliratú drapéria maradhatott (ezt fotó is bizonyítja), és az sem volt gond, hogy egy Puskást mintázó rajz is kikerült.

Ahogy azt egy szurkolótól megtudtuk, eddig sosem volt problémájuk Puskás molinóval, csak az újvidéki Vojvodina elleni Európa Liga-meccsen kellett megmagyarázniuk a rendezőknek, hogy semmi rosszat nem jelent a felirat, csak egy híres játékosról van szó.

Úgy tűnt, a Puskás Akadémia elleni meccsen is használhatják, a felcsúti klub online közvetítésében ironiával vették tudomásul, hogy a Honvéd is legendás játékosának nevével szurkol.

„Néhány száz kispesti drukker elkísérte a vendégcsapatot Székesfehérvárra, és a jelek szerint ők is nekünk szurkolnak, mert fennhangon Puskás Ferenc nevét skandálják.

A Puskás felirat eltávolításáról azt közölték:

„Az MLSZ előírása egyértelműen fogalmaz. Minden hazai csapatnak joga van eldönteni, hogy milyen drapériákat rakhatnak ki a stadionba kilátogató szurkolók. Ezért alkalmazkodni kell a pályaválasztóhoz."

A Honvéd-drukkerek és a Puskás Akadémia szembenállása nem előzmény nélküli, a kispestiek már korábban is jelezték, nem tetszik nekik, hogy a Puskás-hagyatékot a felcsúti klub sajátítja ki magának. Valószínűleg emiatt is tettek a meccs előtt olyan felhívást, hogy aki teheti, menjen Puskás feliratú pólóban. A Honvéd-szurkolók a meccs után a molinó mindhárom elemét kifeszítették a felcsúti kollégium kerítésén.

Politikai provokátorok?

A Puskás Akadémia hétfőn meglehetősen hosszú, helyenként meglepő, máshol önfényező közleményben reagált, amelynek furcsa politikai töltetet is adtak: a Puskás feliratot kifeszítő szurkolókat politikai provokátoroknak tartják. A nyilatkozat szerint a Honvéd-szurkolók a szabályoktól eltérően nem engedélyeztették a kifeszített drapériákat. 

„A választási kampányban se szeri, se száma a bennünket érő kisszerű támadásoknak”

– írják, de kérik: „rövidtávú politikai haszonszerzésre ne használja oktatási-és sportintézményünket, a magánadományokból már lassan egy évtizede épülő és fejlődő, külföldön is ismert és elismert munkát végző futballközpontunkat, amelynek munkáját kötelességünk mindenkor Puskás Ferenc szakmai és emberi nagyságához igazítani, megpróbálni felnőni hozzá".

Ebben az Akadémia is rámutat arra, hogy Puskás képe és egy kisebb felirat kint maradhatott, de arra az általunk is feltett kérdésre nem adtak választ, hogy miért kellett a nagy drapériát a honvédosoknak eltávolítaniuk, és hogy ki rendelte el a levételt. 

De aggódni nem kell, hiszen Puskás mindenkié, ez is kiderül a közleményből.

„Hiszen Puskás Ferenc nem Kispesté, nem Felcsúté, hanem minden magyaré, sőt, ne felejtsük azt sem, éppen olyan méltán büszkék rá második hazájának, Spanyolországnak futballszurkolói vagy éppen a görögök, a Panathinaikosszal elért világraszóló edzői sikerei miatt. Puskás nevét, örökségét nem sajátíthatja ki senki, sem Kispesten, sem másutt."

A közlemény viszont, bármilyen hosszú is volt, nem tért ki arra, hogy valójában miért is kellett akkor levenni a molinót.

Frissítés: A nyilatkozatháború folytatódik

A Four Four Two magazin egy szellemesnek nevezett írással ment neki a Honvédnak. A lényege, hogy a Honvéd egy mesterségesen futtatott csapat és képviselői sajátítják ki agresszívan a Puskás nevet. A megtalált szurkolók honlapjukon tették helyre a futballmagazin hibás következtetéseit és tárgyi tévedéseit.

Rovatok