Index Vakbarát Hírportál

Offshore cégek hálózták be az újpesti focit

2014. március 13., csütörtök 11:57

Roderick Duchatelet 2011 októberében lett az Újpest tulajdonosa, a vételár jelképes, 1 euró volt annak fejében, hogy a belga üzletember átvállalja a klub adósságait. Duchatelet eddig több mint 3 milliárd forintot költött a klubra, amelyet ennek ellenére felszámolás fenyeget. A belga tulajdonos most azt szeretné, hogy egy általa alapított másik kft. venné át az Újpest FC licencét, mivel az eddiginek 500 millió forint adótartozása van. A klublicenc átruházásra egy idén februárban hozott szabályváltoztatás ad lehetőséget.

A legfontosabb kérdés az ügyben, hogy a milliárdos befektetés ellenére hogyan sodródhatott a csőd szélére az újpesti klub.

Az Átlátszó megszerezte annak a NAV vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekményekkel szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

A vizsgálat megállapította, hogy 2008 és 2010 között az Újpest FC Kft. tényleges tulajdonosai offshore cégek voltak, amelynek bankszámlái felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik a klub a vele gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak, többek között Kukorelli Tibor, Csehi István, Dr. Budai Ildikó, Dr. Kovács Péter. Ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft. vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül.

A cégek olyan számlákat állítottak ki, amelyek mögött nem volt teljesítés, a számlák áfaértékét bevallották, de nem fizették be, az Újpest FC Kft. viszont visszaigényelte. Mivel a cégek adóhiánya évről évre nőtt, ezért az egyik ilyen offshore cég lecserélte a céget egy másik kft.-re; ezt a lépést a NAV szerint az adóelkerülésen kívül semmi más nem indokolta.

Duchatelet 2012 februárjában unta meg az elszivárgó kifizetéseket, és a teljes gazdasági vezetést kirúgta. Ahogy a céget világította át a belga tulaj, egyre több olyan szerződés került elő, amely csalás gyanúját sejtető pénzmozgásokat mutatta. Színlelt kölcsönadási szerződések, tényleges pénzmozgás nélkül, viszont erre hivatkozva ezek a cégek felszámolást kezdeményeztek az Újpest ellen. A klub feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás és okirat-hamisítás ügyében, az eljárást a BRFK már két éve folytatja.

A klub két lehetőség között választhat. Egyrészt fizet a felszámolást kezdeményező cégeknek, majd a bűnügyi eljárás után visszaperli a milliókat. Erre remény offshore cégekkel kapcsolatban szinte egyenlő a nullával. Ha nem fizet, akkor a klubot felszámolják, és egy jó időre vége Újpesten futballnak. Ezért nagy a baj, és emiatt szeretné Duchatelet, ha egy másik, nullás adóigazolással rendelkező cég venné át a licencet.

Az egyik nagy probléma: a klub 2008 és 2013 között minden probléma nélkül megkapta a licencet, ami azt mutatja, hogy az MLSZ-t nem nagyon zavarja, ha offshore cégek hálóznak be egy NB I.-es klubot.

Rovatok