Index Vakbarát Hírportál

Háborút vív klubjáért az Újpest tulajdonosa

2014. március 19., szerda 23:36

A magyar futballtörténelem egyik legsikeresebb klubja veszélybe került köszönhetően azoknak a szélhámosoknak, akik milliárdokkal rövidítették meg a csapatot az elmúlt években. Hogy pontosan kik ezek a szélhámosok, azt a rendőrség nyomozza, de a csapat eltűnhet az NB I.-ből, hacsak az MLSZ meg nem menti a belga tulajdonost, akit a kusza üggyel és annak kulcsfiguráival együtt alább bemutatunk.

„Ha igazi jogállamban élnénk, ahol a leírt szabályoknak komoly tartalma van, akkor ezek az átruházások nem következhetnének be" – mondta Muszbek Mihály sportközgazdász szerda reggel a Sportklub műsorában az Újpest tulajdonosának szándékairól. Az NB I. egyik legrégebbi és legsikeresebb klubja – amelyről Orbán Viktor miniszterelnök húsz éve azt mondta, hamarabb volt Újpest-drukker, mint fideszes – két tűz közé került: az adóhatóság és felszámolók fenyegetik, és tényleg csak órák kérdése, hogy a bíróság elrendelje annak a cégnek a felszámolását, amely a Magyar Labdarúgó Szövetségtől megkapta az indulási jogot a magyar futballbajnokságban. Ez elől menekülne Roderick Duchatelet, az újpesti focicsapat belga tulajdonosa, aki az MLSZ-től azt kéri, hogy átruházhassa az NB I.-es jogot egy olyan cégnek, amely teljesen tiszta, így nem fenyegeti sem az adóhatóság, sem felszámolás.

Az MLSZ csütörtökön dönt a kérdésről, és vélhetően megadja az engedélyt, hiszen az újpesti anyaklub elnöksége – háttérben az újpesti önkormányzat csendes jóváhagyásával – szerdán délelőtt úgy döntött, hogy kezességet vállalt a félmilliárdot (194 millió adótartozás és annak büntetőkamatai) meghaladó adótartozás későbbi kiegyenlítésére, ami az egyik feltétele volt a jog átruházásának. De ne szaladjunk ennyire előre.

Muszbek Mihály véleménye azért is érdekes, mert ő is volt már az Újpest tulajdonosa, sőt annak idején tőle került azok kezébe a klub, akik miatt a belga tulajdonos a sajtóban és a bíróságon is háborút vív. De kik is ennek a háborúnak a szereplői?

A két ravasz és a füstölgő puskacső

Az Átlátszó két hete nyilvánosságra hozta annak a NAV-vizsgálatnak a megállapításait, amelyeket a jelenlegi licenctulajdonos Újpest Football Club Kft. ügyében tett az adóhatóság 2012-ben.

A vizsgálat megállapította, hogy 2008 és 2010 között az Újpest FC Kft. tényleges tulajdonosai offshore cégek voltak, amelynek bankszámlái felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik a klubbal gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak.

Ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft. vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül. 

De előbb lássuk, hogy ki robbantotta a mostani bombát. Roderick Duchatelet 2011 októberében lett az Újpest tulajdonosa, a vételár jelképes, 1 euró volt annak fejében, hogy a belga üzletember átvállalja a klub adósságait. Az igen baráti vételárat kicsit árnyalja, hogy Duchatelet szerint azóta több mint 3 milliárd forintot költött a klubra.

Feneketlen zsák a foltját

Duchatelet-ék az adásvételi szerződésben 300 millió forintot – 1 millió eurót – szabtak meg a veszteségek kezelésére évente. Garanciát vállaltak, amennyiben további tartozások lesznek, azt Tolnai Sándornak, a korábbi tulajdonosnak fizeti majd. Egy 4,5 milliós kölcsönt is adott az eladónak, amelyet csak profit esetén kell visszafizetni. Erről a pénzről Tolnai azt mondta, hogy a klubba fektette, de dr. Visontai Csongor, Duchatelet jogi képviselője szerint az összegnek nem volt nyoma az Újpest költségvetésében. Az 1 millió eurós tartozás 3,5 millió lett egyik éjszakáról a másikra. És az évi 1 millió euró is a duplájára nőtt.

A belga üzletember családja egy egész futballhálózatot tulajdonol és működtet Európában a belga első osztályra alapozva: a Standard Liege-től kezdve az angol és a spanyol másodosztályon át a német negyedosztályig. És 2011 óta Magyarországon is.

Sőt, Roland Duchatelet, a jelenlegi tulajdonos édesapja már 2006-ban, a Costerlau Kft.-n keresztül közvetve befolyást szerzett a klub 49,85 százalékában. A belgák a Tolnai Sándor nevével fémjelzett üzleti csoporttal üzleteltek. De ki is Tolnai, akit azóta a Megyeri úti stadionból is kitiltották?

Tolnai Sándort – a korábbi társtulajdonossal és üzleti partnerével – dr. Kovács Péterrel együtt a csakfoci.hu egy hat évvel ezelőtti összeállításban a magyar futball kilencedik legbefolyásosabb emberének tartotta. Tolnai korábban hitelek kihelyezésével foglalkozott, majd ingatlanfejlesztésre tért át. Kettejük közül Kovács volt inkább a gyakorlatias ember, és Tolnai a háttérben meghúzódva irányított. Közös cégük, az 1996-ban alapított, és a Taverna Zrt.-t is akkoriban felvásárló Dare Group Zrt. az újpesti futballklubot 2005-ben vette meg. A cikk elején már említett Muszbek Mihály részét vásárolták ki, aki 2003-ben egy offsore cégen keresztül szerezte meg az Újpest 49 százalékát titokban tartott összegért. A csapat 2002-ben már 126 millió forint veszteséggel működött, de gazdaságossá Muszbek sem tudta tenni, az eladáskor a klub tartozása 520 millió forintra rúgott.

Az évek során Kovács egyre inkább a háttérbe húzódott és a vállalkozást Tolnai irányította, majd adta el a belgáknak. 

2011. augusztusában a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Tolnait, milliárdos csalással (2,284 milliárdról van szó) gyanúsították őt és két társát. Hármukat az CIB Bank jelentette fel egy szálloda adásvételével, bérbeadásával kapcsolatos ügylet és az azzal összefüggésben felhasznált hamis okiratok miatt. 2012. februárjában aztán vádat emeltek, ez ügyben még nincs döntés, a vádban szerepel közokirat-hamisítás, közokirattal történő visszaélés és különösen nagy kárt okozó csalás is.

Felsejlett a háttér

Ennek az ügynek kapcsán vált világossá, hogy ekkor már nem a Dare Group, de nem is Tolnai állt a klub mögött, hanem a City Budapest Zrt., amely a Taverna Holding tulajdonosa is, illetve két ciprusi és egy seyhcelle-i bejegyzésű offshore cég. Mielőtt Duchatelet az Újpest FC-t felvásárolta volna, a City Budapest Zrt. akkor adta el tulajdonrészét a Spontefor Ltd-nek. 

Tolnait volt csapatának szurkoló közben annyira meggyűlölték, hogy 2012. május 29-én, a Videoton ellen, a Megyeri úton elveszített meccs után rátámadtak és megverték.

Csehi István 1949. július 23-án született Kisvárdán. Agrár- és gazdasági végzettséggel rendelkezik. 1990-tól a Transelektro Rt-nek volt a gazdasági vezetője, majd családi vállalkozásai után 2004-ben került a Tolnai és Kovács Péter nevével fémjelzett Dare Zrt.-be, ahol vezérigazgató lett. 2005-től az Újpest FC Kft. ügyvezetője. Amikor 2012-ben Roderick Duchatelet a klub gazdasági és kommunikációs vezetőinek felmondott, Csehi István önként távozott a klubtól.

Csehi most többek között rágalmazásért perel, szerinte nem igaz, amit Duchatelet állít a milliárdokról, szerinte az Újpest legfeljebb 650 millió forinttal tartozik, és annak is csak tíz százaléka olyan követelés, ami nem szerepelt a belgával kötött szerződésben. Csehi azt is tagadja, hogy pénzt vett volna ki a klubból, ugyanakkor Tolnai a napokban kiadott közleményében azt írta, hogy „teljesen valótlanok Roderick Duchatelet azon kijelentései, amikor azt a látszatot kelti, hogy bárki – akár Csehi István korábbi ügyvezető igazgató – százmilliókat utalhatott át offshore számlákra és ő erről semmit sem tudott". Vagyis nem is azt cáfolta, hogy történt utalás, hanem azt, hogy erről a tulajdonos ne tudott volna. 

A NAV-vizsgálat ugyanakkor az Újpest által befogadott és kifizetett öt évvel ezelőtti számlák között talált olyan majd' 200 milliósat, amelyek kedvezményezettje Csehi fia, Csehi Kornél a Morcote Kft. ügyvezetőjeként, és amely vállalkozásnak egyetlen alkalmazottja Csehi Krisztina, Csehi István lánya volt. A NAV megállapította, hogy a cég székhelye megegyezett az Újpest FC Kft. székhelyével, a cégnek tárgyi eszközei sem voltak, irodájuk sem volt. „Csehi István szerint azért kellett kiszervezni bizonyos munkákat, mert nem volt ember Újpesten, a NAV szerint viszont 43 fő állt ekkor alkalmazásban az Újpest FC-nél" – írja az Átlátszó.

Színlelt szerződés

Összegezzük a NAV-vizsgálat Morcote Kft.-re vonatkozó részeit: A NAV szerint az Újpesttel kötött szerződések színlelt szerződések voltak, amelyek célja egyrészt a kiállított számlák áfaértékének visszaigénylése az Újpest FC Kft. részéről, amit a Morcote viszont nem fizetett be, a két cég között fennálló reklámszerződés pedig azt a célt szolgálta, hogy az Újpest FC alkalmazásban álló labdarúgók bérköltségét a személyi jellegű ráfordítások nélkül tudják kifizetni feketén. „A Morcote Kft. felé kifizetett pénzek nem az Újpest FC Kft. gazdasági hasznát szolgálták, azok különböző csatornákon az Újpest FC érdekeltségébe, alkalmazottaihoz kerültek vissza jelentős adókötelezettséget csökkentő eredménnyel" – írja az Átlátszó.

Csehi István egy nappal a Tolnai-közlemény után sajtótájékoztatón hazugságnak nevezte, hogy bármennyi pénz is a saját zsebébe vándorolt volna. Az aláírás-hamisítást, vagyis a szerződések átdátumozását egyenesen nonszensznek nevezte. Csehi szerint van egy olyan megállapodás, amely alapján 4,5 millió euró fele – csökkentve az addigi kiadásokkal – azonnal jár a korábbi tulajdonosnak például licencátruházás esetén. Most ez az eset állna fent, ha az MLSZ is szentesíti a belga kérelmét. A korábbi vezető szerint a jelenlegi tulajdonos ezt szeretné most megúszni.

Az adótartozás egyre nőtt

A NAV megállapította, hogy az említett cégek olyan számlákat állítottak ki, amelyek mögött semmiféle munkavégzés nem állt, a számlák áfaértékét bevallották, de nem fizették be, az Újpest FC Kft. viszont visszaigényelte. Mivel a cégek adóhiánya évről évre nőtt, ezért az egyik ilyen offshore cég lecserélte a céget egy másik kft.-re; ezt a lépést a NAV szerint az adóelkerülésen kívül semmi más nem indokolta.

Duchatelet 2012 februárjában unta meg az elszivárgó kifizetéseket, és a teljes gazdasági vezetést kirúgta. Ahogy a céget átvilágította a belga tulaj, egyre több olyan szerződés került elő, amely csalás gyanúját sejtető pénzmozgásokat mutatta. Színlelt kölcsönadási szerződések, tényleges pénzmozgás nélkül, viszont erre hivatkozva ezek a cégek felszámolást kezdeményeztek az Újpest ellen. A klub feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás és okirathamisítás ügyében, az eljárást a BRFK már két éve folytatja, de eközben a felszámolás is eljutott a másodfokig.

Múlt pénteken Duchatelet sajtótájékoztatón ábrákon mutatta be, hogy vándoroltak magánkézbe azok a pénzek, amelyeket ő a klub számlájára utalt. A legfontosabb állítása, hogy ezeknek a pénzeknek a nagy része olyan számlák kiegyenlítésére ment, amelyek mögött nem áll valódi teljesítés.

Ilyen volt például a Megyeri úti stadion gyepszőnyegének a felújítása, vagy a stadiontakarítás is.

A NAV szerint „egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik az előbb említett módon színlelt szerződésekkel, fiktív számlákkal, áfacsalással és más bűncselekményekkel egyszerűen kiszipkázták a pénzt a korábban az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből”.

Tolnai Sándor közleményben reagált Duchatelet sajtótájékoztatójára, szerinte az Újpest FC elnök-tulajdonosa tudtával történt minden korábbi kifizetés, és a belga üzletember részletesen tisztában volt a tartozásokkal is. Szerinte a 2011. október 19-ét megelőző időszakról elmondható, hogy a belgák nem pusztán rálátással bírtak az Újpest FC életére, hanem több úgynevezett kulcspozíció is az ő javaslatuk alapján került betöltésre. Minderről szerinte a cégnyilvántartás, illetve az üzletrész adásvételi szerződés "Termination of Trust" elnevezésű, Duchatelet által nem véletlenül nyilvánosságra nem hozott melléklete" a bizonyíték – írja Tolnai Sándor. Az Indexnek a napokban "Buzi Dushatel" emailcímről el is küldték a teljes, 37 oldalas szerződést.

Tolnaitól tudhatjuk azt is, hogy 2011-ig a belgák kölcsön formájában 400 ezer eurót adtak a klub működtetésére. Majd az apa vállalta a további finanszírozást, de Tolnai szerint a játékosok felé fennálló tartozást leszámítva – szinte semmit sem tartottak be.

Azon nem csodálkozunk, hogy amint Tolnai írja, „az adásvételt követően egy hónappal – novemberben – [Duchatelet] már arra utasította a klub vezetését, hogy a szerződésben vállalt tartozásokat ne fizesse ki, a hitelezőkkel egyezzenek meg, hogy vagy csak 30 százalékot fizet ki a teljes tartozás összegéből vagy csak 2015-től rendezi ezeket az átvállalt adósságokat. Miután a megkérdezett hitelezők a felajánlott fizetési lehetőség egyikébe sem mentek bele, azzal próbálta többüket rávenni arra, hogy elálljanak a követelésüktől, hogy olyan kijelentést tett ő maga, illetve jogi képviselője, hogy feljelentést fog ellenük tenni". Azért nem csodálkozunk, mert már akkor sokat pletykáltak arról, hogy milyen visszadátumozott szerződésekkel próbálták szinte azonnal lehúzni a belgákat.

Hüp-hüp-hüp, Barba-trükk!

A belga tulajdonos most azt szeretné, hogy az általa alapított másik kft. vegye át az Újpest FC licencét, amely nem tartozik senkinek. A klublicenc-átruházásra egy idén februárban hozott szabályváltoztatás ad lehetőséget.

A belga másik lehetősége, hogy fizet a felszámolást kezdeményező cégeknek, majd a bűnügyi eljárás után visszaperli a milliókat. Erre azonban kevés az esély, hiszen az offshore cégek átláthatatlansága miatt valószínűleg sosem látná vissza a pénzt. A harmadik lehetőség, hogy minden marad a régiben, a klub nem fizet, felszámolják, és egy jó időre vége Újpesten futballnak, mehet vissza a negyedosztályba. 

Duchatelet szerint tőle függetlenül, bűncselekmények miatt keletkezett a cégek felé fennálló adósság, és többször hangsúlyozta, nem érti, hogy az MLSZ miért nem segít, mivel a sporttörvény alapján semmi akadálya a licencjog átruházásának, hiszen az 550 millió forint nem is lejárt tartozás. 

Az MLSZ keserű szájízzel fog dönteni, a nyilatkozatcsatában már eljutottak odáig, hogy a belga üzletember a sajtótájékoztatóján „indokolatlanul és méltánytalanul próbálta az MLSZ adminisztrációjára hárítani a felelősséget, ezzel félrevezetve a magyar sportszerető közvéleményt". A szövetség szerint a helyzetet Duchatelet "egyoldalúan próbálja beállítani, és a saját felelősségét, szerepét még csak meg sem említi", és „teljességgel figyelmen kívül hagyja azt a vitathatatlan tényt, hogy a tulajdonszerzésekor nem kellő körültekintéssel járt el".

Ez utóbbit amúgy Duchatelet sem vitatja, de ahogy elmondta, nem gondolt arra, hogy ilyen bűnözői csoporttal kerül szemben.

Ennek ellenére minden törvényi feltétel adott ahhoz, hogy az Újpest FC Kft. a sporttörvény értelmében először az UTE-nak mint anyaegyesületnek, majd utóbbi egy másik sportvállalkozásnak ruházza át az NB I.-es indulási jogot.

„Az MLSZ nagyon komoly vizsgálatot folytatott le az ügyben, lelicencelte mindkét céget, eszerint jelenleg az Újpest FC Kft., valamint az új cég is megfelel a licencfeltételeknek. Az MLSZ erről még az UEFA-t is nyilatkoztatta, tehát az UEFA tud erről, a 16 NB I.-es klub pedig írásban hozzájárult az indulási jog átruházásához, így annak jelenleg minden törvényi feltétele adott" – hangsúlyozta Visontai.

Az MLSZ részéről talán pedig az a legfurcsább döntés, hogy a klub 2008 és 2013 között minden probléma nélkül megkapta a licencet, ami azt is mutatja, hogy a szövetséget nem nagyon zavarja, ha offshore cégek hálóznak be egy NB I.-es klubot.

Rovatok