Index Vakbarát Hírportál

Székelyföldön is keresi az állam az új Puskást

2014. március 21., péntek 17:40

100 millió forintot csoportosított át a Bethlen Gábor Alapon keresztül a költségvetésből a kormány a Csíkszeredán működő Székelyföldi Labdarúgó Akadémiának. Az FK Csíkszereda tavaly kötött együttműködési szerződést a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával.

„Tehetséges gyerekeink ne Iaşi-ba és ne a konstancai futballakadémiákra menjenek, hanem a Puskás akadémiára. Itt van a kettős állampolgárság lehetősége, már nincsenek korlátok. Távlati tervként, a hoki mintájára el szeretnénk elérni, hogy Székelyföldnek legyen legalább egy NB II.-es csapata a magyar labdarúgó-bajnokságban” – mondta Toró Tamás, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sportstratégiáért felelős vezetője még 2011-ben, amikor a PLFA által megbízott Gellei Imre volt szövetségi kapitánnyal tárgyaltak Csíkszeredán a felcsúti akadémiával tervezett együttműködésről.

Az eredmény egyelőre nem látszik, de a  Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Csíkszereda mellett döntött, itt jött létre a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia, mely a helyi futballcsapathoz, a román negyedosztályú FK Csíkszeredához tartozik. A felcsúti Puskásnál úgy számolnak, hogy negyvenezer fiatalból lehet egy új Albert, Nyilasi vagy Détári képességű játékos, jelenleg pedig nagyjából 700 gyerekkel foglalkoznak Székelyföldön, a két akadémián összesen pedig alig 120-an vannak, soká lehet tehát, mire felbukkan újra valaki, aki az Aranylabda közelébe kerülhet.

Mit csinál a Bethlen Gábor Alap?

A Bethlen Gábor Alap kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása. A BGA pénzeszközeinek kezelését ellátó Bethlen Gábor Alapkezelő tevékenységével hozzájárul a világ összmagyarsága nemzettudatának erősítéséhez, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásához - olvashatjuk bemutatkozásukban.

Maga az akadémia 2013 januárjában indult el a Felcsút irányításával, bár az együttműködés csak szeptemberben vált hivatalossá. A PFLA-val való megegyezés előtt több magyar akadémiával is tárgyalt Szondy Zoltán, a Székelyföldi Akadémia vezetője, de végül a Puskás-akadémia elképzelése bizonyult számukra a legmegfelelőbbnek.

„A Székelyföld Akadémia két lábon fog állni: az egyik pillért a Puskás-akadémia állandó szakmai felügyelete képezi, a másik, anyagi pillért, azaz a támogatást pedig magyar kormányforrásokból biztosítjuk. Az erre vonatkozó dokumentációt az illetékes minisztériumhoz már letettük, kedvező fogadtatásra találtunk, ezért már januárban elkezdődhet az érdemi munka” – mondta 2012-ben Szondy Zoltán, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia vezetője.

A Szondy által vázolt működési modell azóta némileg változott, már ami a finanszírozást illeti: a költségvetés kétharmadát biztosítják magyar kormányzati forrásokból az akadémiánál, a fennmaradó részt a csíkszeredai önkormányzat teremti elő.

Tehát javarészt magyar állami pénzből működik a székely akadémia, ám az ott kinevelt játékosok Felcsútra kerülnek. Ha az nem kínál nekik szerződést, és máshol sem találnak felnőtt csapatra, visszatérnek az eredeti nevelőklubjukhoz.

A napokban a magyar állam a Bethlen Gábor Alapon keresztül, azonnali hatállyal a költségvetési tartalékból átcsoportosított 100 millió forintot. Szöllősi György, a PFLA kommunikációs igazgatója szerint a pénz létesítményfejlesztésre megy, de a Borsnak kijelentette, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának semmi köze a döntéshez.

Gyorsabban jár a kéz, mint a száj

Szerettünk volna információt kapni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó, Semjén Zsolt vezette Nemzetpolitikai Államtitkárságtól többek között arról, hogy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiával együttműködve milyen fejlesztési programok zajlanak Romániában az irányításukkal, illetve azt is, hogy pontosan mekkora magyar forrásból gazdálkodhat az akadémia, de kérdéseinkre a szükséges egyeztetés miatt csak a jövő hétre ígértek tájékoztatást.

A két akadémia közötti együttműködés nem újkeletű, hiszen az Orbán Viktor által alapított PLFA már régóta tervezte, hogy az ország határain túl terjeszkedjen, sőt, Székelyföld mellett Kárpátalján is szeretnének partnert találni. Gellei Imre 2011-ben ellátogatott Székelyudvarhelyre és Csíkszeredába a PLFA képviselőjeként Tajti Józseffel, az akadémia operatív igazgatójával, hogy feltérképezzék, hol érdemes létrehozni egy alközpontot.

Szerettük volna megtudni telefonon Szondy Zoltántól, mi tette vonzóvá a felcsúti akadémiát, de kérdéseinkre az FK Csíkszereda elnöke csak személyesen lett volna hajlandó válaszolni.

Érdeklődtünk a működést egyharmadrészben finanszírozó Csíkszereda önkormányzatánál is, hogy megtudjuk, mekkora, milyen jellegű támogatást nyújtanak az akadémiának, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Felcsút felügyeli a munkát

A szakmai munka teljes mértékben a PFLA-hoz igazodik, azt a modellt követik Székelyföldön is, amit Felcsúton. A programban már 7 éves kortól foglalkoznak a fiatalokkal, akik 13 éves korukig saját településükön fejlődhetnek, majd a 14 évesen a legjobbak bekerülnek a csíkszeredai akadémiára, onnan pedig Felcsútra vezet az út.

A 7-13 éves korosztályban nagyjából 700 gyerek volt érintett tavaly ősszel, míg a kiemelt utánpótláscsoportban 50-en voltak akkor, közülük 30 a bentlakásos rendszerben. A csíkszeredai központ mellett Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Baróton, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön vannak alközpontok, itt is folyamatosan zajlanak fejlesztések, Székelyudvarhelyen is készül már egy új pálya a Nemzetpolitikai Államtitkárság megbízásából.

Optimista feltételezés persze azt gondolni, hogy egy román-magyar kettős állampolgár szabad döntés esetén a magyart és ne azt a román válogatottat válassza, amely stabilan 10 hellyel előzi a magyart a FIFA világranglistáján, és amely 3-3 világbajnokságon és Európa-bajnokságon szerepelt azóta, hogy Magyarország legutóbb kiharcolta a kijutást bármilyen nemzetközi tornára 1986-ban.

Szondy szerint az a reális cél, ha három év alatt egy székely akadémista eljut Felcsútra. Mindezt úgy mondta, hogy már most is van három székely ifi a Puskás-akadémián. 2012 decemberében több székelyföldi edző látogatott Felcsútra, azóta is átjárnak, de Szondy szerint gyors eredményekre nem szabad számítani. Maga a PLFA is azért jött létre eredetileg, hogy a Videoton számára nevelje ki a tehetségeket, ám odáig csak Gyurcsó Ádám, Kleinheisler László és Szolnoki Roland jutott el.

A felnőtt keret számára a harmadosztályba való feljutást tűzte ki célul 2014-re, hiszen a Puskásnál is szeretnék látni, hogy van eredménye a közös munkának.

Rovatok