Index Vakbarát Hírportál

Amikor a németek és a hollandok visszaesnek

2014. március 22., szombat 13:59

A világbajnoki sorsolás óta eltelt három hónapban a Bajnokok Ligája és az Európa Liga a negyeddöntőig jutott, a nemzeti válogatottak pedig legalább egy barátságos meccset játszottak. Ezt az időszakot foglaljuk most össze, hogy milyen állapotban vannak egyéni és csapatszinten a brazíliai vb-n résztvevők. Az alaphelyzet változatlan, ritka jó és kiélezett világbajnokság lehet.

(Az értékelés alapján felálló jelenlegi sorrendet cikkünk végén található táblázatunkban olvashatják egyben. Az egyes válogatottakról a legördülő menüben olvashatnak bővebben).

A brazíliai futball-világbajnokságig hátralévő időben rendszeresen felmérjük az egyes játékosok, klubjaik és a nemzeti válogatottak állapotát. Legutóbb decemberben, a vb csoportjainak sorsolása után néztük meg, hogy mire számíthatunk. Az akkor kialakult erősorrendben földrengésszerű változás azóta sem történt, de az egyre izmosodó Franciaországot mégis ki kell emelnünk.

Most két ponttal többet kaptak tőlünk a decemberi állapothoz képest, amikor kisebb csoda kellett, hogy a pótselejtezőn lenyomják az ukránokat. Benzema kitűnő formában van a Real Madridban, a válogatott pedig simán verte a hollandokat (2-0) Párizsban. Matuidi csodás gólt lőtt, de például PSG-s klubtársa, Cabaye is jó formában van, a belső védők között pedig már Mangala is bevethető.

Franciaország – összpontszám: 45+4+2

Egyszeres győztes (1998), selejtezőkön: 6 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 20 pont (gólarány: 18-8)

Legjobb csapat: Lloris - Debouchy, Koscielny (Sakho), Varane, Evra - Matoudi, Pogba - Valbuena, Cabaye, Ribery - Benzema (Giroud)

Védelem: 15

Lloris biztos pont a kapuban, minden más helyen azonban folyamatos mozgás volt. Középen a Koscielny, Varane, Sakho hármasából lehet jó védelmet építeni, de a balon Evra már megérett a cserére, jobbon pedig senki nem vált be igazán, talán Debouchy lesz Deschamps embere. Akire érdemes figyelni, az a portós Mangala, aki jövő nyárig akár alapemberré is válhat.

Támadás: 14

Ribery a legjobbjuk egyértelműen, bár az utóbbi időben formába lendülő Benzema is előrelépés Giroud-hoz képest a csatársorban. Mellettük viszont szinte mindenkit kipróbált Deschamps, a jobb oldalon például hatan is szerepeltek. Pogba középről jól lép fel a támadásokhoz, Valbuena is bejátszotta magát a kezdőbe, a sebessége és a technikája is sokat segít.

Komplexitás: 16

A 10 selejtező meccsen 10 különböző kezdővel álltak fel, néha 4-5 embert is cserélt két meccs között Deschamps, emiatt nincs összeszokva a keret. A legnagyobb tesztet azonban sikerrel vették, 0-2-ről fel tudtak állni a pótselejtezőben Ukrajna ellen, de a vb-n végig így kell majd hajtaniuk.

Sorsolási bónusz: 4 pont, Svájc ellen lesz kemény, Honduras és Ecuador nem okozhat gondot. Ha továbbmennek elsőként, jöhet Bosznia. Majd Németország. 

Az egy pluszosak

Tizenegyen vannak, a sort kezdjük Brazíliával.

Neymar ugyan továbbra is csak lézeng a Barcelonában, de mivel őt Scolari középen játszatja, ott szárnyakat kaphat. David Luiz továbbra sem nyerte el José Mourinho bizalmát a Chelsea-ben, Dante viszont alapember a Bayern védelmében. De az egy kapott pont leginkább Hulknak szól, ő ugyanis korábbi portói sikeredzőjével, Villas Boassal fog együttműködni a Zenitben, aki formába hozhatja. Hogy mekkorát képes lőni távolról, azt a BL-ben, Dortmundban is megmutatta. 

Brazília – összpontszám: 56+2+1

Ötszörös győztes (1958, 62, 70, 94, 2002), selejtezőt nem kellett játszania

Legjobb csapat: Julio Cesar – Dani Alves, David Luiz (Dante), Thiago Silva, Marcelo (Maxwell) – Paulinho, Ramires (Luiz Gustavo) – Hulk, Neymar, Oscar (Willian) – Fred (Jo)

Védelem: 18

Luis Felipe Scolari kapitány tavaly novemberi érkezésekor rögtön rendbe tette, amit kellett, most már csak az a kérdés, David Luiz milyen formában lesz, ha nem tud visszakerülni a Chelsea-be, hová adják el a télen, és mennyire nyeri vissza formáját. A többiek ugyanis rendszerint játszanak, és ha a bayernes Dante kerül Thiago Silva mellé, akkor is igen erős csapatrésznek nevezhetjük. 

Támadás: 18

Scolarinak számtalan variációs lehetősége van, Ramirest is egyre többször próbálta ki szűrőként, és ott van még Paulinho valamint Luiz Gustavo is. Nagyjából csak az a kérdés, ki játszik a háromfős támadószekció előtt, mert Neymar, Oscar és Hulk helye egyelőre biztosnak látszik. Centerben a Konföderációs Kupán leginkább Fred kezdett, de ott van Pato vagy Jo is. Az egyre jobb formába kerülő Kaká is visszakerülhet Scolari bizalmába, és akkor még nem beszéltünk a sahtaros különítményéről: Bernard vagy Douglas Costa lehet a meglepetés egy kezdő kijelölésekor.

Komplex: 20

A hazai pálya erejét 1950-ben nem tudta kihasználnia a döntőben a válogatott, most nem szeretnének elbukni. Scolari érkezése, valamint a Konföd Kupa tapasztalatai azt mutatják, Brazília akárhányadik is a világranglistán, nagyon komolyan kell venni. Ilyen erős kispadja nem valószínű, hogy bármelyik csapatnak is van. Scolari pedig pontosan tudja, hogyan kell felépíteni egy tornát, hiszen a mezőnyben csak del Bosque a vb-győztes edző.

Sorsolási bónusz: 2 pont, ezt a csoportot nem nehéz hozni, de a nyolcaddöntőben már a spanyol-holland vesztesével kell meccselni. Házigazdának rég volt ilyen kemény. 

A spanyolok legyőzték az olaszokat felkészülési meccsen (1-0), de igazából az Atletico Madridot a hátán vivő Diego Costának szól az egy plusz, mert nyilvánvaló, hogy az import brazil csatár formája sokkal jobb, mint a legutóbbi két nagy torna előtt bármely spanyol centeré volt.

A Brazíliában született Costa helye biztosnak látszik, ami kifejezetten rossz hír a 30 éves Fernando Torresnek (Chelsea), aki már a keretbe se került be legutóbb. Elsősorban azért, mert van még egy Fernando Llorente (Juventus) is talonban, és akkor még nem beszéltünk Costa klubtársáról, David Villáról valamint a Manchester City ászáról, Álvaro Negredóról. Torresnek kevés sansza van a bekerülésre.

Jordi Alba (Barcelona) visszatérése a bal szélső posztra a válogatottnak is jót tesz, bár a védelemben lehetnek gondjaik, ha Gerard Piqué (Barcelona) nem javul – a belső védőt leszámítva viszont mindenhol remekül áll a keretük.

Spanyolország – összpontszám: 54+2+1

Egyszeres győztes (2010), selejtezőkön: 6 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 20 pont (gólarány: 14-3)

Legjobb csapat: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Fabregas, Silva, Diego Costa

Védelem: 17

A kapuban és a két szélen is kérdőjelek vannak. Casillas csak a BL-ben véd csapatában, ami kevés lehet a vb előtt, így Valdes kitúrhatja a kezdőből nyárig a kapitányt. A két realos, Arbeloa és Ramos stabilan kezdtek, Pique sérülése miatt azonban néha Busquetsnek kellett visszahúzódnia. Jordi Alba nyárig felépülhet, így ott sem lesz gond.

Támadás: 18

A spanyoloknál az egész középpálya és támadósor egy nagy halmaz, ahol Xabi Alonso és Busquets kivételével mindenki játszhatna mindenhol. Ők felelnek a védekezésért, a többieket pedig ide-oda tologatja del Bosque. Soldado és Negredo sem vált be centernek, ahol Fabregas kezdett legtöbbször, ám Diego Costa honosítása változtathat ezen a gondon, de őt még be kell építeni a keretbe. A Barcelona középpályájára épülő támadójáték már lassan 6 éve megállíthatatlan.

Komplex: 19

Hiába címvédők, 1-2 ponton van azért bizonytalanság. Az elmúlt 5 hónapban 2 meccset vesztettek, előtte két év alatt buktak ugyanennyit. Ezek jórésze azonban barátságos mérkőzéseken volt, egy fontos tétmeccset buktak csak, a Konföderációs Kupa döntőjét. A selejtezőn csak 3 gólt kaptak, ez részben az elképesztő labdabirtoklási arányuk miatt is van.

Sorsolási bónusz: 2 pont, csak csoportgyőzelemmel elkerülhető Brazília. Ha a nyolcért a horvátok érkeznek is, utána Uruguay vagy Olaszország vagy Anglia.

Olaszország Andrea Pirlo tündöklésében bízhat, nemcsak mozgatja a Juventust, hanem a szabadrúgásoknál is könyörtelen. Mivel a Milannak lényegében a szezon véget ért, Balotelli rágyúrhat és pihenhet a vb-re.

Olaszország – összpontszám: 49+1+1

Négyszeres győztes (1934, 38, 82, 2006) – selejtezőkön: 6 győzelem, 4 döntetlen 0 vereség (gólarány: 19-9)

Legjobb csapat: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Pirlo, de Rossi, Marchisio – Montolivo – Balotelli, El Shaarawy

Védelem: 15 pont

Számtalan variációs lehetőség van a legjobb négyes vagy hármas összerakására, mert így is, úgy is játszottak. Egy embernek lesz mindig fix helye, az pedig Chiellini. Juvés társa, Bonucci jöhet mellé, de Abate és Barzagli is használható. Buffonnál jobb kapus nem kell, még mindig meccset befolyásoló erő.

Támadás: 16

Volt, hogy rombuszban álltak fel, előfordult, hogy három középpályással, egy biztos: Pirlo helye. Minden meccsen van legalább extra passza, a pontrúgásoknál is lehet a pontosságára számítani. Balotelli mellett Cassano az Eb óta nem játszott, Osvaldo (Southampton) igen, ki is állították egyszer. El Shaarawy a sérülése miatt kevésszer volt kezdő.

Komplexitás: 18

Abszolút kiismerhetetlen a stílusuk, ellenfélre szabottan tudnak bárki ellen kiállni, ami a taktikai lehetőségeket exponenciálisan emeli. Prandelli kapitány az Eb-n már bizonyított, Balotellit is kezelni tudta. Rég volt ennyire egységes olasz csapat, bárkit megverhetnek.

Sorsolási bónusz: 1 pont, irdatlan kemény csoportot kell nyerniük, és akkor van esély a görög-elefántcsontparti párból valakire. 

Egész Uruguay Luis Suarezt (Liverpool) szeretné ugyanolyan ihletett állapotban látni júniusban is, mint amilyenben most játszik, Edinson Cavani (PSG) is remek szezont fut, de jók a védők is, egyedül az atleticós balközép Rodriguez kap kevesebb lehetőséget.

Uruguay – összpontszám: 47+1+1

Kétszeres győztes (1930 és 50) – selejtezőkön: 7 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség (gólarány: 25-25) pótselejtezőn: 0-5, 0-0 Jordánia ellen

Legjobb csapat: Muslera – Pereira, Lugano, Godin, Fucile (Caceres) – Stuani, Arevalo Rios, Lodeiro, C. Rodriguez – Cavani, Suarez

Védelem: 14 pont

Tabarez kapitány olyan jól összerakta az előző vb-re a védelmet, hogy nem is szívesen nyúlt hozzá a selejtezőkön. Pereira-Lugano-Godin-Fucile volt az alapfelállás, esetleg a juvés Caceres befért a bal oldalra. A kapitány dolgát nehezítheti viszont, hogy Lugano sokat lassult négy év alatt, és nem is fér be pillanatnyilag az angol WBA-ba. Pereira a Benficában, Godin az Atletico Madridban teljesít jól. Előttük Arevalo és Lodeiro a két ütközőember.

Támadás: 18 pont

Suarez és Cavani bármelyik válogatottat képes legyőzni, ha megfelelő támogatást kap hátulról, és ha nagyon támadni kell, még Forlanhoz is lehet nyúlni. A kiszolgálásuk Stuani és Cristian Rodriguez feladata a két szélről, a legjobb korban vannak, ők egyébként új emberek és fokozatosan épültek be.

Komplexitás: 15

Az a védelem, ami négy éve jó volt, most nem biztos, ezért a csatároknak hatványozottan nagyobb a jelentőségük. Cavani és Suarez is sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Uruguay egészen máshogy hangolódik egy vb-meccsre, mint egy selejtezőre, vannak jó cseréik, lesz szurkolótáboruk, minden adott, hogy most is sokáig jussanak.

Sorsolási bónusz: 1 pont, irdatlan kemény csoportot kell nyerniük, és akkor van esély a görög-elefántcsontparti párból valakire. 

Portugália jelenleg egyenlő Cristiano Ronaldóval, ő viszont elképesztő lendülettel játszik jelenleg a Real Madridban, és amíg ez így marad, a portugálok csak emelkedni fognak. Az aranylabdás az idén szinte minden rekordot megdönthet.

Portugália – összpontszám: 45+1+1

Bronzérmes (1966), selejtezőkön: 8 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 27 pont (gólarány: 24-11)

Legjobb csapat: Patricio - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Veloso, Meireles - Moutinho, Nani, C. Ronaldo - Postiga

Védelem: 14

A kapus Rui Patricio képes komoly bakikra, ezért nem ártana egy jó védelem elé, de igazán csak Pepe megbízható a hátsó sorból. Észak-Írország is kettőt rúgott nekik, Izrael pedig hármat, van tehát mit rendezni hátul Pepe körül.

Támadás: 16

Cristiano Ronaldo a világ egyik legjobb támadójátékosa, Postiga másodvirágzását éli, amióta a Valenciába került, a másik szélen pedig Nani is jobban játszik, mint klubcsapatában. Meireles és Veloso keményen ütközik, Moutinho pedig nagyon jó labdákkal hozza helyzetbe a társait - csak a helyzetkihasználáson kell javítaniuk, mert nagyobb fölényben játszanak általában, mint a legtöbb eredményük mutatja.

Komplexitás: 15

Mondhatnánk, hogy a kritikus meccseket nem tudták hozni, hiszen döntő helyzetben Izrael ellen csak két döntetlent játszottak, ám a svédek elleni pótselejtezőn lehengerlőek voltak. Kérdés azonban, hogy az az elszántság hol volt korábban?!

Lényegében Cristiano Ronaldo játékára épül a csapat, ha neki jól megy, szárnyalnak, ám ha a Real szélsőjét jól őrzik, akkor meghal a támadójátékuk, mint ahogy a gyenge cseresor is aggodalomra ad okot.

Sorsolási bónusz: 1 pont, a németektől kikaptak az Eb-n rögtön, ebben a csoportban bent is lehet ragadni, ha CR rosszul játszik.

Chile is kapott egy pontot, mert jó formában vannak a sztárjaik (Juventus: Arturo Vidal, Mauricio Isla, Barcelona: Alexis Sanchez), bár a csoport túlélésére még így kevés lesz az esélyük.

Chile – összpontszám: 45+0+1

Negyedik (1962) selejtezőkön:

Legjobb csapat: Bravo – Isla, Medel, González, Mena – Aranguiz, Vidal, Diaz (Carmona) – Fernandez (Pinilla) – Sanchez, Vargas (Beausejour)

Védelem: 14

Vannak dolgok, amik nem kapitányfüggők, Chilében Bielsa távozása után is kitartottak a háromvédős rendszer mellett. Borghi kapitány a sorozat elején kétszer kapott is egy négyest, majd kétszer hármat, az őt az utolsó pillanatban váltó Sampaoli – a hátralévő hat meccsen ötször nyertek a fennmaradó döntetlen mellett - sem ragaszkodik feltétlen a négy védőhöz, gyakran választja a 3-5-2-es felállást. Az angolokat azért négy védővel verték a Wembleyben novemberben. A cardiffi Gary Medel kihagyhatatlan a tengelyből, a nottinghami Jara és Gonzalez játszott még sokszor, de a juvés Islával is megpróbálták milyen a védelem jobb oldala.

Támadás: 16

A juvés Vidalon és a firenzei Fernandezen nagyon sok múlik, hogy kerülnek előre a labdák Vargashoz (Grémio) valamint a barcelonai Alexis Sanchezhez.

Komplexitás: 15

A háromvédős rendszer fogyatékosságai már többször kiderültek, ha azt erőltetik, bajban lesznek. A sebessége adott a csapatnak, a sorozatterhelés feszültségét nagy kérdés, mennyire bírják, mert vannak kiállításra hajlamos játékosaik.

Sorsolási bónusz: 0 pont, a két vb-döntőssel játszani arzénnal ér fel.

Horvátországot is felfelé ívelő pályán érezzük, mert az Evertonból távozó Nikica Jelavić lehetőséghez jutott a Hull Cityben, és jól is játszik. Mivel Mario Mandžukić két vb-meccsről is hiányzik az eltiltása miatt, komoly szerep hárul rá centerben. Emellett Modrić már a Realt is képes mozgatni, nem is akárhogy.

Horvátország – összpontszám: 39+1+1

Vb-harmadik (1998), a selejtezőkön: 5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség (gólarány: 12-9) pótselejtezőn: Izland ellen 0-0, 2-0

Legjobb csapat: Pletikosa – Srna, Simunic (Lovren), Corluka, Pranjic – Modric, Rakitic – Perisic, Kovacic, Olic (Jelavic) – Mandzukic (Eduardo)

Védelem: 12

Dejan Lovren jól játszik Southamptomban, de a válogatottban még nem találták meg a helyét. Simunic és Corluka így a védelem közepe, a 24 éves védő azonban valamelyik idősebbet könnyen kiszoríthatja. Srna és Pranjic lesz a két szélső védő.

Támadás: 14

Nagy gond lehet a pótselejtezőn pirosat kapó Mandzukic pótlása, akár még a 4-2-3-1-es felállást is meg kell változtatni miatta, ha nem sikerül megfelelő megoldást találni. Sem Olic, sem da Silva nem jó klasszikus centernek ugyanis. Ha Jelavic a télen el tud jönni az Evertonból és formába kerül, egyszerűbb lesz alternatívát keresni, de egyelőre sok a feltételes mód. Modric valamint Rakitic játékától sok függ, mennyire képesek kiszolgálni a támadókat. Várhatóan Perisic lesz a jobb szélső, az interes Kovacic lendületével is lehet számolni.

Komplexitás: 13

Nem gyakori, hogy egy pótselejtezős csapat kapitány vált a legfontosabb meccsek előtt, a horvátoknál bejött a húzás, mert Stimac már nem tudta megfelelően motiválni a sztárokat. Niko Kovacstól nagyon sok jöhet a padról, a fegyelmezettség az alap, Izland gólt sem tudott nekik lőni. Képes fanatizálni játékosait, horvát futballnak vannak nagy tehetségei – a firenzei Rebic például -, de nagy kérdés, a vb-n eljön-e már az idejük.

Sorsolási bónusz: 1 pont, a második hely elérhető, utána jöhet a kivégzés. Spanyol vagy holland.

Costa Rica elsősorban az Olympiakosz csatára, Campbell és a PSV csatára Bryan Ruiz miatt kapott egy pontot, akik remek formában játszanak. Előbbiek a Manchestertől kikapva estek ki a BL legjobb 16-ja között, úgy, hogy az első mérkőzésüket fölényesen nyerték.

Costa Rica – összpontszám: 36+0+1

Nyolcaddöntő (1990), selejtezőkön: 5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség (gólarány: 13-7)

Legjobb csapat: Navas – Gamboa, Acosta, González, Umana, Oviedo – Ruiz, Borges, Cubero (Bolanos), Diaz (Calvo) – Campbell

Védelem: 11

A védelem felét a kolumbiai Pinto kapitány Norvégiából (Gamboa Rosenborg; González Valerenga) rakhatja össze, a másik felét a Bundesligából és Angliából. Diaz a Mainzban játszik, Oviedo az Evertonban kapta meg az esélyt, és meg is verte idegenben a Manchester Unitedet szerdán. Talán az egyetlen válogatott, amit a legnagyobb oldalak is 5-4-1-es felállásban raknak össze. 

Támadás: 13

Bryan Ruizon nagyon sok múlik, ő volt az ország legnevesebb játékosa, bár most leginkább csak kiegészítőember a Fulhamben. A középpályán és a csatársorban is vannak az északi ligákból érkezők – Calvo, Borges, Bolanos -, és alighanem logikus a következtetés, bírják az ütközéseket és a nagy tempót, amivel megnehezíthetik riválisaik sorsát. Campbell az Olympiakosz csatára, még csak 21 éves, de kihagyhatatlan csapatából.

Komplexitás: 12

Az egyedi felállás a biztonságos védekezést és a kontrákat sejteti, mivel a céljaik egyébként sincsenek magasan, el is érhetik őket, nehéz lesz kizökkenteni őket a visszafogott harcmodorból. Navas kapus pedig a Levantéban hétről hétre bravúrokat mutat be – többször övé volt a forduló védése -, vagyis nagy tartást ad nekik.

Sorsolási bónusz: 0, még gólt lőni is nehéz lesz.

Hosszú idő után újra összeállt Japán támadósora, és bár Új-Zélandnak rúgtak négyet, az elmúlt csaknem 1,5 évben senki ellen nem voltak ilyen eredményesek. Kagavát hiába mellőzik a Manchester Unitedben, a válogatottban remekel, egyedül a védelem közepe nem tökéletes még, de így is látjuk a javulást.

Japán – összpontszám: 36+0+1

Nyolcaddöntős (2006, 2010), selejtezőkön: 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 17 pont (gólarány: 16-5)

Legjobb csapat: Kavasima - Ucsida, Josida, Kanno, Nagatomo - Hasebe, Endo - Okazaki, Honda, Kagawa (Kijotake) - Maeda

Védelem: 13

A védelem két széle, Ucsida és Nagatomo remek, nagyban épül rájuk a széleken induló támadójáték, de fegyelmezetten vissza is zárnak, nem véletlen, hogy csak öt gólt kaptak - egyedül Jordánia rúgott nekik kettőt. Persze az is segít, hogy rengeteget van náluk a labda.

Támadás: 13

A középpályán remekül látszik, hogy európai csapatokban szerepel a többség, egyedül a rutinos Endo nem játszott soha Japánon kívül. Kagava remekül szervezi a játékot, ő a középpálya motorja, de Honda, a kapitány Hasabe és Okazaki is veszélyes. A legnagyobb gondjuk, hogy a Maeda csatár létére csak három gólt szerzett a 16-ból.

Komplexitás: 10

Alberto Zaccheroni elképesztő módon ragaszkodik az alap kezdő 11-hez, a selejtező 8 meccsén rajtuk kívül mindössze kilenc játékos került be a kezdőcsapatba. Megteheti, fiatal és erős a keret, és nem utolsó sorban sikeres is, hiszen a 2011-es Ázsia-kupát is nagyjából ugyanezzel a kerettel nyerte. Ugyanakkor a cseresor nem valami erős, nem tudná ugyanezt a szintet hozni, ha sokat variálna.

Sorsolási bónusz: 0, bármennyire is javulnak, innen a továbbjutás nagyon nehéz feladat.

Ritkán kap ki Görögország két góllal, Dél Koreának ellenben sikerült a bravúr, még ha a görögök a barátságos meccseket nem is veszik komolyan általában. Egy igazi csatár kellene még az ázsiaiaknak, de az állandó ék nélkül is beindultak egy nem túl meggyőző selejtező után.

Dél Korea – összpontszám: 31+1+1

Negyedik (2002), selejtezőkön: 4 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 14 pont (gólarány: 13-7)

Legjobb csapat: Dzsung Szung Rjong – Li Jong, Kim Jung Gvon, Hong Dzsong Ho, Kim Dzsin Szu – Li Csung Jong, Ki Szung Jong, Dzsa-Cseol Ko, Szon Hungmin, Kim Bo Kjung - Li Kun Ho

Védelem: 9

A nyáron kinevezett szövetségi kapitány, Hong Mjengbo 136-szor szerepelt védőként a válogatottban, így nem meglepő, hogy a védelemre külön hangsúlyt fektet. Még csak most keresi az igazi összeállítást, az azonban látható, hogy a fiatalokra építi a keretet, amelynek hátul Hong Dzsong Ho lehet a vezére.

Támadás: 12

Szon Hungmin a nyerő emberük, a balszélen és támadóként is bevethető, bár utóbbi poszton inkább csak azért játszott, mert nincs igazi csatáruk, ami problémát jelenthet. Rajta kívül Dzsa-Cseol Kóra kell majd figyelni, aki nem csak jól szervezi a játékot, de kapura is veszélyes.

Komplexitás: 10

Hong Mjengbo tudja, hogy kell nyerni, tavaly az olimpiai kerettel bronzérmet szereztek Londonban, ezután vállalta el idén nyáron a felnőtt csapatot, ám eddig még nem talált rá a tökéletes összeállításra. Sokat tartják a labdát, ami segít, mert Dzsong Szong Rjong elég sokat bakizik a kapuban. Az otthon kapott 3 góllal szemben idegenben viszont alig tudnak nyerni.

Sorsolási bónusz: 1 pont, ha verik az oroszokat, akkor megvan az esély, utána (német-portugál) semmire.

Ecuadort azért jutalmaztuk, mert az ausztrálokat 0-3-ról voltak képesek legyőzni Londonban alig fél óra alatt, és nem a szokásos magaslaton fárasztották ki ellenfelüket.

Ecuador – összpontszám: 31+0+1

Nyolcaddöntős (2006), selejtezőkön: 7 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség gólarány: 20-16

Legjobb csapat: Dominguez – Paredes, Campos, Erazo, W. Ayovi – Valencia, Noboa, Castillo (J. Ayovi), Montero (Saritama) – Benitez, Caicedo (Mendez)

Védelem: 10

Három gólt kapott hazai pályán, lényegében ennek köszönheti vb-részvételét az ország, a védelemben nincs európai légiós, Ayovi Mexikóban játszik. Mégsem kizárólag ez a siker titka, hanem sokkal inkább a magaslat, ahol nem könnyű játszani, és ami az ellenfelek erejét döntően behatárolja. Argentínán kívül mindenki más kikapott Quitóban.

Támadás: 11

Idegenben egyetlen riválisát sem verte, az Uruguay elleni döntetlen (1-1) volt a sorozat csúcspontja. A vb-n is meghatározhatja ez a tényező a sikerességüket, pedig a manchesteri Valenciának kellene kiszolgálni a csatárokat. Dzsudzsák dinamós klubtársa, Noboa kellene, hogy megszűrje a rivális támadásait. Mégsem rajtuk, hanem leginkább a Lokomotiv Moszkva csatárán, Caicedón múlik az eredményesség.

Komplexitás: 10

A már említett tényezők miatt őket gondoljuk a térség leggyengébb csapatának.

Sorsolási bónusz: 0, sem a svájci sem a francia védelmet nem könnyű feltörni.

A stagnálók

Tizenkét csapatot osztottunk ebbe a kasztba.

Argentína a bukaresti döntetlen után került ide. A sztárjaik jól játszanak, de még Lionel Messinek sincs olyan extra produktuma egyelőre a Barcában, mint az utóbbi években sorozatban. Rajta rengeteg múlhat, még úgy is, hogy Kun Agüero (Manchester City) elől formában lesz.

Argentína – összpontszám: 54+4+0

Kétszeres győztes (1978, 86) - selejtezőkön: 9 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség (gólarány: 35-15)

Legjobb csapat: Romero – Zabaleta, Fernandez, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – Messi, Agüero, di Maria (Lavezzi) - Higuain

Védelem: 17

Sabella kapitány egyszer még megpróbálta azokra a romokra építeni, amit Maradona és Batista hagyott, de Venezuelában kikapott az öreg védelemmel, és újat rakott össze. Nem volt nehéz, mert játékosai vannak hozzá. Zabaleta lett a jobbhátvéd, középen rátalált a napolis Fernandezre, illetve Garayra. A bal oldalon előbb a már 32 éves Clementére, majd a sportingos Rojóra.

Támadás: 19

Mascherano és Biglia dolga a labdaszerzés, ha pedig már előrerúgják, nem lesznek gondjaik. A bőség zavarával kell ugyanis küzdenie, és ez még úgy is igaz, hogy Tévezzel nem számol a kapitány. Így is ott van még Higuian, Messi, Lavezzi, Agüero, Palacio, Banega és di Maria. A sorozat egyik legjobb meccsén Uruguayt úgy verték, hogy Higuain, Agüero és Messi is a pályán volt, és még di Maria is kezdett. A legutolsó válogatott meccsen ugyanakkor Agüero párja Palacio volt, Messi és Higuain be sem állt, megkapta viszont a lehetőséget Lamela.

Komplexitás: 18

Minden csapatrészben kimagasló játékosaik vannak, motiváltak lesznek, bár Mascherano formáján van mit javítani. Komoly gond, hogy Romero nem véd a Monacóban, Andujar pedig a Cataniával kevés sikerélményre számíthat. Oriont a Bocából ugyanakkor bevethetik a kapuban. Sabella eddig jól rakosgatta a mozaikokat, és ha nem fut bele abba a csapdába, amibe Bielsa vagy Maradona, és a legjobbjainak egyszerre megtalálja a megfelelő helyét a pályán, az ország akár harmadszor is világbajnok lehet.

Sorsolási bónusz: 4 pont, a csoport ujjgyakorlat, utána Svájcot vagy a franciákat kell verniük, majd a belga-portugál vonalra kerülhetnek.

Belgium hiába húzott el 2-0-ra Elefántcsontpart ellen, és hiába hatástalanította a legjobbjukat, Yaya Tourét, a végén mégis 2-2 lett a végeredmény. Továbbra is megoldatlan kérdés a két szélső védő, ahova egy-egy belső hátvédet tolnak ki, de legalább Marouane Fellaini észrevehetőbben játszik, mint a Manchester Unitedben. Dries Mertens beverekedte magát a Napoliba, vele csak nő a választási lehetőség. Viszonylag könnyű csoportba kerültek, ezért korai lenne még lejjebb sorolni őket.

Belgium – összpontszám: 50+4+0

Negyedik (1986), selejtezőkön: 8 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 26 pont (gólarány: 18-4)

Legjobb csapat: Courtois - Alderwireld, Kompany, Vertonghen, Vermaelen - Witsel, Dembelé - Mertens (de Bruyne), Fellaini, Hazard - Benteke (Lukaku)

Védelem: 17

A kezdő négyes (Alderwiereld, Kompany, Vertonghen, Vermaelen) elképesztően erős, de ott van mögöttük van Buyten és Lombaerts is tartaléknak, míg a kapuban is két bevethető ember van, Courtois és Mignolet. Egyedül van Buyten idős (már 36 lesz jövőre), a fiatalok koruk ellenére azonban 30 válogatott meccs fölött járnak, és nem is akármilyen európai csapatokban játszanak. 10 meccsen négy gólt kaptak csak és egy meccset sem vesztettek, ami jelzi, hogy nem ijednek meg hátul. És akkor még nem volt szó Dembeléről és Witselről, akik remekül lépnek hátra védekezni, ha kell.

Támadás: 18

Marc Wilmots akár két teljesen eltérő, mégis ütőképes támadósort is pályára tud küldeni. Witsel fel tud zárkózni a támadásokhoz középről, előette pedig a bőség zavara van, amit csak tetéz, hogy a legtöbb támadó középpályás középen és mindkét szélen is megállja a helyét. A Mertens, Hazard, Fellaini, De Bruyne, Chadli, Mirallas csoportjából az maradhat majd ki jövőre a kezdőből, aki a legkevesebbet játssza addig, de bárhogy is alakul, rettentően erős, kreatív és fiatal középpályájuk lesz, hiszen senki sem idősebb még 26-nál. Csatárposzton akár Mirallas vagy Mertens is játszhat, de a Lukaku-Benteke kettős erősebb náluk, bármelyikük is kezd.

Komplexitás: 19

A cseresor majdnem olyan erős, mint a kezdő, így egy hónapot simán kibírnak Brazíliában, még 1-2 komolyabb játékos kidőlését sem éreznék meg. Az egyetlen nagy kérdőjel, hogy a fiatal keret hogy viseli majd az első komolyabb tornáját, elbírják-e a rájuk nehezedő nyomást, hiszen már most sokaknál titkos esélyesként beszélnek róluk.

A védelemben Kompany sokat volt sérült az elmúlt időszakban, rá szükségük lesz, mert a 35 éves van Buyten nem lehet a végleges megoldás, Lombaertsben pedig még nem bízik eléggé Wilmots, bár így is csak egy gólt kaptak idegenben.

Sorsolási bónusz: 4 pont, a csoport vicces, utána a német-portugál vesztese érkezik vélhetően.

Bosznia váratlan veresége ellenére - Egyiptom győzte le őket – is itt kapott helyet, komoly a keretük, de az ilyen botlások aggodalomra adhatnak okot.

Bosznia – összpontszám: 44+3+0

Újonc – selejtezőkön: 1. hely 8 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség 24 pont (gólarány: 30-6)

Legjobb csapat: Begovic – Mujdza, Bicakcic (Vranjes), Spahic, Salihovic – Misimovic, Medunjanin (Zahirovic), Pjanic, Lulic – Dzeko, Ibisevic (Hajrovic)

Védelem: 13 pont

A legnagyobb gondjai itt voltak az egyetlen újoncnak, volt olyan selejtező, amikor nem is a 4-4-2-es felállást választotta Szusics kapitány, hanem áttért 3-5-2-re. Begovic (Stoke) a kapuban Spahic és Vranjes alapember középen, de utóbbi helyére a braunschweigi Bicakcic is bekerült a selejtezők végére. Mujdza volt legtöbbször a jobbhátvéd, de Vrsajevicet is bevetették. A bal oldalon Lulic (Lazio) és Salihovic (Hoffenheim) játszott, utóbbit visszahúzta a legfontosabb győzelmi kényszerben lejátszott selejtezőre. Lulic pedig balközép is volt már.

Támadás: 16 pont

Elöl Dzeko (ManCity) és Ibisevic (Stuttgart) garancia a gólra, a középpályán Pjanic (Roma) és Misimovic adja a passzokat, kreatívak, de ha kell, ütközni is tudnak, bár az leginkább Medunjanin feladata. Görögországnak hármat lőttek, ez senki másnak nem sikerült.

Komplexitás: 15 pont

Vannak nyerőembereik, győzelmi kényszerben sem váltak türelmetlenné, Szlovákiában fordítaniuk kellett, azt is megoldották. Litvániában bevitték a legfontosabb, vb-részvételt érő gólt, taktikailag éretten játszottak. Szusics bátran variál. Jó korban vannak, az elchei Stevanovic pedig nagy felfedezett lehet. Először játszanak Boszniáért, ami megsokszorozza az erőt.

Sorsolási bónusz: 3 pont, nem játszanak európaival, és ha Argentína mögött átjutnak, a francia-svájci duó vár rájuk.

Svájc legnagyobb problémája az volt eddig is, hogy egy középső védő szerezte a legtöbb góljukat a selejtezők alatt. Hitzfeld most rátalált a nürnbergi Josip Drmićre, akinek a duplájára Olić válaszolt ugyancsak két góllal, ezért nem tudtak nyerni, ahhoz pedig hosszú távú eredmények kellenek Drmićtől, hogy Shaqiriék előtt stabil ember legyen.

Svájc – összpontszám: 43+3+0

Negyeddöntő (1934, 1938, 1954), selejtezőkön: 7 győzelem, 3 döntetlen, 0 vereség, 24 pont (gólarány: 17-6)

Legjobb csapat: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, van Bergen, Rodriguez - Inler, Behrami - Shaqiri, Xhaka, Stocker (Barnetta) - Seferovic (Derdiyok)

Védelem: 14

Csak egy igazán magasan jegyzett védőjük van, a juventusos Lichtsteiner, Ottmar Hitzfeld azonban mégis stabil védelmet rakott össze, egyedül az Izland elleni 4-4-en volt sok gól, ezen kívül összesen kettőt kaptak. A védősornak sokat segít, hogy az Inler-Behrami középpálya együtt játszik a Napoliban, vagyis nagyon összeszokottak, de Dzemaili is velük játszik az olaszoknál.

Támadás: 15

A támadóknál a bayernes Shaqiri a legjobb, de Xhaka és a Barnettát kiszorító Stocker sem nagyon marad el mögötte. Gyorsak, technikásak, vagy otthon, vagy a Bundesligában szerepelnek, tehát jó csapatokból kerültek ki. A sociedados Seferovic a kezdőcsatár, ám még csak egy válogatott gólnál jár, ennél több kell majd tőle.

Komplexitás: 14

Hitzfeld csendben egy nagyon erős svájci csapatot épített, ami nem véletlenül lesz kiemelt a vb-n. Az élmezőnytől még elmaradnak, de taktikailag fegyelmezett a kezdő és a középpályán még variációs lehetőségeik is vannak. Egy kapott góljuk volt idegenben, vagyis jól viselik az utazást.

Sorsolási bónusz: 3 pont, a csoportot hozni kell, de ha másodikok, akkor Argentína jön.

Az oroszok ugyan simán verték az örményeket, akik noha fejlődnek, de még mindig nem az oroszok súlycsoportja, ezért nehéz megítélni őket.

Oroszország – összpontszám: 43+2+0

Vb-negyedik (1966) – selejtezőkön: 7 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség (gólarány: 20-5)

Legjobb csapat: Akinfejev – Anyukov, Berezuckij, Ignasevics, Kombarov – Glusakov, Gyenyiszov, Sirokov – Bisztrov, Kerzsakov, Kokorin.

Védelem: 14

Az Eb-kudarc az új kapitány Fabio Capellónak nem volt sok ideje, hogy megtalálja a legjobbakat, mert 2012 szeptemberében Izrael és Portugália várt csapatára. Zsirkovot kicserélte Kombarovra a bal oldalon, Anyukov, Berezuckij és Ignasevics megmaradt. A szűrő középpályást sem cserélte ki, Gyenyiszov is megmaradt, de valamire jobban ráérzett, mint holland elődje, hogy mennyivel kell a védelem előtt mozognia. Akinfejev a kapuban hajmeresztő hibákra képes, a BL-ben is ízelítőt adott ebből.

Támadás: 15

Bisztrov, Kerzsakov, Kokorin – itt egy kicsit variált Capello, mert Dzagojev vagy Arsavin kimaradt, de a zenites Kerzsakov helye megkérdőjelezhetetlen volt még akkor is, amikor csapatában egyre kevesebbet játszott. 

Komplexitás: 14

Igen összeszokott csapat, ebben rejlik az erejük, azt viszont nehezen látni, meddig fejlődhetnek még. Egymás gondolatának ismerete a sebességhez hozzájárul, de épp ezért sematikusak is lehetnek. Capellótól nem igazán látjuk, miben hozhat változást, ha bajba kerülnek, pedig játékosai lennének hozzá, Arsavin például a padról. Ez a csapat vélhetően utoljára játszik ebben az összetételben, ami pluszemóciót válthat ki, de egyben jelzi a generációváltás szükségességét is.

Sorsolási bónusz: 2 pont, a második hely adott lehet a csoportban a belgák mögött, utána a németek ellen nem sok jót remélhetnek.

Elefántcsontpart 0-2-ről felállt Belgium ellen, ami szép teljesítmény, ugyanakkor sosem jó kétgólos hátrányba kerülni. Yaya Touré a csapat lelke, ez látszik, ha neki megy, a válogatottnak is, nélküle viszont kicsit elveszettek, egy emberre építve pedig nehéz lesz jó eredményt elérni a vb-n.

Elefántcsontpart – összpontszám: 40+1+0

Csoportkör (2006, 2010), selejtezőkön: 5 győzelem, 3 döntetlen, 0 vereség, 18 pont (gólarány: 19-6)

Legjobb csapat: Barry - Aurier, Bamba, Zokora (Kolo Toure), Boka - Yaya Toure, Romaric (Tiote), Gosso (Die) - Gervinho, Kolou, Drogba (Bony)

Védelem: 12

Tapasztalt védelemmel tud felállni Lamouchi, ez azonban azzal is jár, hogy viszonylag koros a hátsó szekció. Barry 34 lesz már jövőre a kapuban, de ez kisebb gond, a 32 éves Kolo Toure és Zakora azonban már inkább. Utóbbi viszont egy klubban játszik Bambával, akivel összeszokott párost alkothatnak, ez pedig csak az előnyükre szolgálhat.

Támadás: 15

A középpályától előre remekül látható, miért tartják úgy, hogy ez az aranygeneráció Elefántcsontparton. Yaya Touré élete formájában játszik és Afrika jelenlegi egyik legjobb játékosa. Romaric, Gosso és Tiote pont annyit tesz mellette, amennyit kell, viszont a Gervinho, Kalou, Drogba/Bony-támadóhármas kiszolgálásához tökéletesen értenek.

Komplexitás: 13

Hiába a remek keret, lényegében semmit nem tudtak nyerni az elmúlt időszakban, 2012-ben is csak másodikak lettek az Afrikai nemzetek kupáján. Bár ott voltak az előző két vb-n is, nem tudtak továbbjutni a csoportból, Lamouchinak mentálisan kell tehát összeszednie csapatát, hogy túl tudjanak lépni a nagy nyomással járó meccseken, habár a selejtezőt le tudták hozni veretlenül.

Sorsolási bónusz: 1 pont, a csoport második helye elérhető, de nekik is az olasz-angol-uruguayi bandából jön valaki.

Ghána Montenegró elleni 1-0-s vereségét árnyalja, hogy már a 15. másodpercben büntetőt ítéltek ellenük, viszont 89 perc alatt képtelenek voltak kiharcolni az egyenlítést.

Ghána – összpontszám: 38+0+0

Negyeddöntős (2010), selejtezőkön: 6 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 18 pont (gólarány: 25-6)

Legjobb csapat: Dauda - Inkoom, Boye, Akamino, Afful - Rabiu, Muntari - Waris, Asamoah, Boateng – Gyan

Védelem: 10

A kapus a leggyengébb posztjuk, Dauda helye azonnal bizonytalanná válna, amint lenne megfelelő utód, egyelőre azonban nincs. A széleken Afful és Inkoom helye biztos csak, középen viszont zavarba hozhatók, nincs igazán erős játékosuk, de a visszalépő Essien sokat segíthet nekik.

Támadás: 15

A középpályán és támadásban Ghána majdhogynem felveszi a versenyt Európával. Muntari, Kwando Asamoah, Essien és Kevin-Prince Boateng mind topcsapatban játszik. Rendkívül kreatívak és erősek, Boateng ráadásul akár csatárként is bevethető. Asamoah Gyan azonban kirobbanthatatlan onnan, és a marseille-i Ayew testvérek is bevetésre készen állnak. Nem véletlen, hogy a nyolc selejtezőn 25 gólt szereztek.

Komplexitás: 13

A legtapasztalatlanabb a csapatban a vezetőedző Kwasi Appiah, aki az U23-as csapatot leszámítva nem volt még sehol edző korábban. Ennek ellenére jól összetartja a keretet, egy lényeges meccset vesztettek el, Zambia ellen, az Egyiptom elleni visszavágó már csak formalitás volt a 6-1 után. A gólok viszont kellenek is, mert csak a nagyon gyenge ellenfeleket úszták meg kapott gól nélkül, otthon 19-2, idegenben viszont csak 6-4 a gólarányuk.

Sorsolási bónusz: 0 pont, nem magyarázzuk, Németország és Portugália nagy falat.

A hazai bajnokságban játszókra építő Mexikó erejét egyelőre képtelenség belőni, több mérkőzés kell ahhoz, hogy kiderüljön, bejött-e a légiósok mellőzése.

Mexikó – összpontszám: 33+0+0

Vb-negyeddöntős (1986), selejtezők: 2 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség (gólarány: 7-9) pótselejtezőn Új-Zéland ellen 5-1 és 4-2

Legjobb csapat: Munoz – Valenzuela, Marquez, Rodriguez – Aguilar, Pena, Medina, Montes, Layun – Peralta, Jimenez

Védelem: 11

Miguel Herrera volt a negyedik mexikói kapitány a sorozatban, vele jutottak ki, mert a pótselejtezőre kapta a megbízatást, előtte riasztóan gyengén játszottak. Herrera a hazai játékosokban sokkal jobban bízik az európaiaknál, a két, Új-Zéland elleni pótselejtezőre nem is hívott meg senkit, és kortesbeszédében is úgy foglalt állást, nem kellenek a légiósok. A 3-5-2-es felállást választotta, ami bejött, nagy kérdés azonban, bejön-e jobb csapatok ellen. A volt barcás Marquez van a védelem közepén egyébként.

Támadás: 11

Oscar Peralta és Jimenez lett a két csatár, utóbbi 23 éves, simán lehet ő nagy felfedezett. Mögöttük, hátravont csatárként Pena vagy Montes játszhat. Eközben Chicharito és Vela otthonról vagy a strandról nézheti a vb-t. Előbbi ritkán játszik a Manchesterben, utóbbi viszont november végén négyet vágott a BL-ben érdekelt Real Sociedadban. A Villarreal csatára, dos Santos sem biztos, hogy jobban jár. Ha Herrera ezt meghúzza, a szurkolói akarattal biztosan szembe megy, de előfordulhat, hogy egységesebb csapatot kaphat, amivel több időt tölthet együtt a mexikói bajnokság vége után.

Komplex: 11

Mexikónál a legnehezebb erre a kérdésre épkézláb választ adni. Egyelőre még azt sem látni, hogy a selejtezőkön beváló 3-5-2-es formációt használják-e.

Sorsolási bónusz: 0, még azt sem tudjuk, milyen elvek szerint jön össze a válogatott.

Nigéria sokat nem változott a selejtezők óta, Mexikó ellen pedig pechjük volt, hogy Ochoa kapus mindent, de mindent hárított. A vb-n azért nem mindenki lesz ilyen formában ellenük, de a számtalan helyzetből azért legalább egyet illene belőni.

Nigéria – összpontszám: 32+1+0

Nyolcaddöntő (1994, 1998), selejtezőkön: 5 győzelem, 3 döntetlen, 0 vereség, 18 pont (gólarány: 11-4)

Legjobb csapat: Enyeama - Ambrose, Oboabona, Egwuekwe, Echiejile - Mikel, Onazi - Musa, Ideye, Moses - Emenike

Védelem: 9

Enyeamának fantasztikusan megy a Lille-ben, ezt a formát a válogatottba is átmentheti, amire szükség is lesz, mert elég fiatal védősor áll előtte. Echiéjilé és Ambrose lehet a két kulcsember hátul, de középre is be kell majd segíteniük, hogy stabil maradjon a védelem.

Támadás: 12

John Obi Mikel chelsea-s tapasztalata elkél majd a középpályán, de a laziós Onazi és a Liverpoolban szereplő Moses is a segítségére lesz, hogy azt a formát mutathassa, amint az angol csapatban látunk tőle. A selejtezőkön nem vesztettek, viszont egy meccsen sem rúgtak 2 gólnál többet. Nincs igazi befejezőemberük, Martins örök ígéret maradt, Emenike még csak most szokik bele a válogatottba, így ha a villarrealos Uche vagy a lokomotivos Obinna formába lendül nyárig, sok minden változhat elől.

Komplexitás: 11

Ők az Afrika-kupa címvédői, tehát a keretben van potenciál, ám Stephen Keshi alaposan megfiatalította a csapatot, amiben a kapus Enyeamán kívül nincs is 30 évnél idősebb játékos. Rutint azonban nem vesztett, több 26 év körüli már 25-30 válogatottságnál is többel áll.

Sorsolási bónusz: 1 pont, ha a bosnyákokat esetleg vernék, továbbmennek, utána megkapják viszont a franciákat például.

Algéria remekül kiegyensúlyozta magát azzal, hogy március elején 2-0-ra verte Szlovéniát, ám a válogatott két legjobbja, Bentaleb és Taider is kikerült a kezdőből klubcsapatában, a nyárig tehát sokat változhat a formájuk.

Algéria – összpontszám: 25+0+0

Csoportkör (1982, 1986, 2010), selejtezőkön: 6 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 18 pont (gólarány: 16-7)

Legjobb csapat: Bolhi - Mostefa, Bugherra, Belkalem, Mesbah - Feguli, Guedioura, Taider, Lacen, Soudani - Slimani

Védelem: 7

Bár a hátsó alakzat viszonylag stabil összeállításban játszotta végig a selejtezőket, ez a teljesítményükön nem látszott meg. Ez lesz az algériai válogatott gyenge pontja, ha csak nem változik valami drasztikusan addig. Emiatt komoly gondba is kerültek Burkina Faso ellen az utolsó körben, hiszen az első mérkőzést 3-2-re elvesztették. Egyedül a kapitány Bugerra bír komolyabb tapasztalattal, de a 31 éves védő már 2011-ben eligazolt Európából, ami nem tett jót neki.

Támadás: 10

Amennyire kiszámíthatatlan a védelmük, a középpályán és a csatársorban annyi lehetőség van. Guedioura az első számú ütközőjük, míg a kreativitást a valenciás Feguli és az interes Taider jelenti, de nem szabad megfeledkezni a Sportingban játszó Slimaniról sem, aki 17 válogatott meccsen kilenc gólnál jár.

Komplexitás: 8

A selejtezők alatt mindössze két meccset vesztettek, Mali és Burkina Faso ellen, ám az utóbbi majdnem a vb-szereplésbe került. Ráadásul mindkét csapat az utolsó 10 percben szerezte a győztes gólt, vagyis a legfontosabb időszakban már nem tudnak teljes erővel koncentrálni. Saját kontinensükön sem tartoznak az élmezőnybe, őket látjuk a leggyengébbnek.

Sorsolási bónusz: 0, nem róluk szól majd a vb.

Sem az Egyesül Államok, sem Honduras nem mutatott komoly változást az előző értékelés óta.

Egyesült Államok – összpontszám: 42+0+0

Bronzérmes (1930), selejtezőkön: 7 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség (gólarány: 15-8)

Legjobb csapat: Howard – Evans (Cherundolo), Cameron, Goodson, Beasley – Bradley, Jones – Johnson (Zusi), Dempsey, Donovan - Altidore

Védelem: 13

Az amerikai és mexikói csapatokból jön össze védelem, ha Klinsmann Cameront vagy Lichajt (Nottingham) nem teszi be a jobb szélre. Előbbi a Stoke-ban ezen a poszton játszik, a német kapitány azért szokott vele variálni, mert ütköző középpályásként is sokszor nyújtott jó teljesítményt. De ennél nagyobb baja, hogy Jones a Schalkéban nem fut jó szezont, így a római Bradley mellé kellene valaki, aki megszűri a támadásokat. Maurice Edu a török Bursasporhoz került, ő sincs nagy formában. Klestjanban pedig nem igazán bízik. Cherundolo és Bocanegra egyaránt 34 éves, bennük már nem igazán bízik, még ha európai tapasztalatokkal rendelkeznek is.

Támadás: 15

Ha csak felrakjuk Altidore-t centerbe, mögé a volt fulhames Dempseyt, a jobb szélre pedig Donovant, a balra a hoffenheimi Johnsont, nagyjából már sejthetjük is, vannak meccset nyerő embereik. A kansasi Graham Zusi a vb nagy felfedezettje lehet, ő is jobbszélső. A csatársorba beverekedheti magát Boyd is a Rapid Wienből.

Komplexitás: 14

Az Egyesült Államok a csoportkörön átjutott legutóbb, most is megvannak a játékosaik, hogy továbbmenjenek. Igazából most derülnek ki Klinsmann kvalitásai, mert a 2006-os vb-bronzot kritikusai inkább tartották Löw érdemének, mint az ő munkájának. A védelem már Costa Rica ellen is bajba került, ami nem jó jel. Fizikailag, a párharcok megnyerésében viszont aligha lesznek gondjaik.

Sorsolási bónusz: 0 pont, halálcsoport

Honduras – összpontszám: 30+0+0

Csoportkör (2010), selejtezők: 4 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség (gólarány: 13-12)

Legjobb csapat: Valladares – Peralta (Sabillon), Bernandez, Figueroa, Izaguirre – Garrido – Garcia, Palacios, Espinoza - Costly

Védelem: 11

BL-szereplővel (Izaguierre, Celtic) és angol élvonalbelivel (Figueroa, Cardiff) képesek felállni. És akkor ott van még Peralta a skót Rangersből, Bernandez a San Joséból. 

Támadás: 9

A középpályán Palacios és Espinoza játszik rangos csapatokban (Stoke és Wigan), a csatársorban viszont nincs senki. Ez nagyjából be is határolja őket, az utolsó selejtezőkörben három gólt például sohasem lőttek. A Kínában játszó Costly a válogatott gólrekordere, de már ő is 32 lesz jövőre. 

Komplexitás: 10

A mexikói Suarez kapitány összerakta a csapatot, de virtuóz támadójáték nem várható tőlük, a szervezettségükben bízhatnak, ami egy döntetlenre bárki ellen elég lehet.

Sorsolási bónusz: 0, a gólért is szenvedniük kell. 

Visszaesők

Németország mínusz egy pontja részben a jobb formába lendülő riválisoknak is köszönhető, de ennél aggasztóbb, hogy Joachim Löw válogatottjában a szélső Kevin Grosskreutznak kellett játszania a védelem jobb oldalán. Nagyon bizonytalan a hátsó sor, ami nyilván jobb állapotban lesz, ha Hummelsék felépülnek, de Chile ellen a csapat nem volt a helyzet magaslatán. Hiába van két sorra is elég támadójuk, még lövésük is alig volt március elején. Klose a legutóbbi öt meccsén csak egy gólt szerzett, könnyen lehet, hogy a Firenzében gólokkal visszatérő Mario Gomez lesz a befutó csatárposzton. A Bayernnek valószínűleg hosszú szezonja lesz a BL-ben, a bajnokság viszont már a zsebükben van, a sztárok pihenhetnek is akár.

Németország - összpontszám: 55+3-1

Háromszoros győztes (1954, 1974, 1990), selejtezőkön: 9 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 28 pont (gólarány: 36-10)

Legjobb csapat: Neuer - Lahm, Mersesacker, Hummels, Schmelzer - Kroos, Schweinsteiger - Müller, Götze (Draxler), Reus (Schürrle) - Klose

Védelem: 17

Itt lehet az egyébként bombaerős német csapat legnagyobb hiányossága. Lahmot leszámítva inkább limitált képességű emberek állnak rendelkezésre, de ha olyan fegyelmezettek maradnak, mint korábban, nem lehet baj. Schelmzer a balszélen a leggyengébb láncszem, de még vele is jó állapotban vannak. Intő jel azonban, hogy a svédek ellen elszórakoztak egy 4-0-s előnyt, a másik meccsen pedig 0-2-ről kellett 5-3-ra fordítaniuk. A középpályáról viszont komoly erősítés érkezhet, a Bender testvérek, Gündogan, vagy akár Schweinsteiger is be tud segíteni hátra, mint ahogy Khedira is tud majd, ha felépül a vb-ig.

Támadás: 19

A német futball az elmúlt években elképesztő tehetségeket termelt ki magából. Draxler még csak 20 éves, de már beférhet a keretbe, Özil remekül szervez, Müller, Reus és Götze és Schürrle pedig fantasztikus sebességgel és kreativitással bírnak. Centerposzton lesz a legnagyobb hiány, Klose már 35 éves, nála jobb opció kell egy vb-re, de néha spanyol módra hamis 9-essel játszanak, de egy vérbeli csatárral többre mennének.

Komplexitás: 19

Rendkívül mély a keret, ráadásul nagyon fiatal, mezőnyben lehet, hogy Lahm lesz a legidősebb a maga 30 évével. Nagy esélyesek, de ezzel nagy nyomás is jár, amit a fiatalok nem biztos, hogy elbírnak. A svédek elleni két meccs fegyelmezetlensége nem jellemző rájuk, borzasztó hatékonysággal végzik ki ellenfeleiket, ami jól jön majd a vb-n is.

Sorsolási bónusz: 3 pont, a csoportellenfelek nagyon nem könnyűek, ha megvan az első hely, orosz vagy Dél-Korea jön, utána a franciák például már a négyért. 

Kolumbia veszített a legtöbbet rangsorunkban, hiszen Radamel Falcaóra épült ez a csapat, és a Monaco csatára, ha vissza is térhet térdsérülése után, kiszámíthatatlan, milyen formában lesz. Nyilván ki fogják vinni, még akkor is, ha nem játékképes, mert az ellenfeleket bizonytalanságban tartani alkalmas lehet. Alternatívája nemigen van.

Kolumbia – összpontszám: 52+3-2

Nyolcaddöntős (1990), selejtezőben: 9 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség (gólarány: 27-13)

Legjobb csapat: Ospina – Zuniga, Perea, Valdes (Yepes) Armero – Cuadrado (Pabon) Guarin, Aguilar, James – Falcao, Gutierrez (Martinez)

Védelem: 18

A Napoli két szélsővédője, Zuniga és Armero fix pontnak számított, a közepe viszont gyakran cserélődött. Mosquera, Perea, Valdes, Zapata és Yepes is játszott. Utóbbi kettőnek van európai múltja, és Yepesre a leghelyesebb kifejezés is, mert már 38 éves. Ha a kapitány megfelelően megtalálja az egymáshoz illő, egymást jól kiegészítő védőket a vb-n, könnyen megőrizhetik jó mérlegüket, mert ők kapták a legkevesebb gólt a selejtezőkön. Ráadásul a 13 gólból Chile vágott nekik hármat, amikor már egy döntetlen is elég volt a kijutáshoz.

Támadás: 17

Ma már hihetetlen, hogy a sorozat elején Falcao volt a cserecsatár. Gutierrez lesz mellette az eddigi meccsek alapján, mert a kapitány nem favorizálja, ha a portói Jackson Martinezzel együtt rohamozzák a kaput. Guarin és Aguilar középről, a szélekről Cuadrado és James kell hogy támogatást adjon.

Komplexitás: 17

Mivel a kontinens legjobb védelméről beszélünk, oda kell figyelni rájuk, lapot is alig kaptak, ami a térséget figyelve nem kis eredmény. Pekerman rutinos, vb-tapasztalattal rendelkező kapitány, és mivel nehezen lehet gólt lőni nekik, bárkire veszélyesek megfelelő taktikával. A cseresor gyengébb egy ilyen hosszú tornához.

Sorsolási bónusz: 3 pont, a csoport nem nehéz, utána még egy leharcolt ellenfél lesz, mert az olasz-uruguayi-angol trióból kapnak. Majd a brazilokat. Vagy a brazilokat verő spanyolokat netán hollandokat.

Hollandia is rontott kicsit december óta. Egyrészt a franciák simán begyalulták őket, másodsorban Strootman kiesett, ő pedig a védekezés egyik fontos eleme volt a középpályán, és ha itt de Jongot kell bevetni, az lényeges különbség még a csapatjáték szempontjából is. Robben jó formában van, Robin van Persie ugyanakkor lutri. Az Olympiakosz ellen megrázta magát, vágott hármat, de megsérült, nagy kérdés, milyen állapotban lesz a vb-re, visszanyeri-e a formáját addigra. A schalkés Klaas-Jan Huntelaar kezd magához térni, ő akár pótolhatja is Robin van Persie-t, de nagyon sérülékeny. 

Hollandia – összpontszám: 50+1-1

Háromszor vb-döntős (1974, 78, 2010) – selejtezőkön: 9 győzelem, 1 döntetlen 0 vereség (gólarány: 34-5)

Legjobb csapat: Vorm – Janmaat, Bruma, Vlaar, Blind – Strootman, Schaars (de Jong) – Robben, Sneijder (van der Vaart) Lens – van Persie

Védelem: 14

Valószínűleg a torna legfiatalabb védelmével fognak felállni, éppen csak meghaladja a védőnégyes a 23 éves átlagéletkort. Sőt, ha Willems, Martins Indi vagy van Rhijn bekerül, ezt még lejjebb lehet vinni. A selejtezőkön a törököktől nem, a románoktól egy gólt kaptak. Előbbinek négyet, utóbbinak nyolcat vágtak, a mieinknek pedig tizenkettőt, igaz, tőlünk kettőt is kaptak, kétszer Dzsudzsáktól, kétszer büntetőből. Vagyis nincs nagy baj, ha esetleg gólt kapnak, mert elöl úgyis lőnek. Egy komoly riválissal szemben azonban már nem engedhetőek a súlyos védelmi hibák.

Támadás: 18

Van Persie a center, a két oldalán Robben és Lens. Mögöttük is meccset bármikor eldöntő emberek. Elképesztően erősek, és most még valószínűleg az sem fordulhat elő, mint a legutóbbi Eb-n, ahol Robben azt ordította a kispad felé, ne magyarázzon annyit feleslegesen a kapitány, mert épp próbálják megnyerni a meccset.

Komplexitás: 18

Louis van Gaal legnehezebb feladata az lesz, hogy a nagyegójú játékosokat egy olyan csapattá ötvözze, ami sikertelenebb periódusban is egymásért harcol. Az Eb-n nem sikerült mindez, nyilván a bomlasztóktól köszönt el először. Szellemesen tudnak futballozni, a pozíciós játék is az erősségük, a védők is támadnak olykor, ami viszony nyilván hátrány is lehet. Nem idomulnak senkihez, az akaratukat erőltetik az ellenfélre. Az elvárások nagyok velük szemben, de ez nem szokta zavarni őket.

Sorsolási bónusz: 1 pont, rögtön az első meccsre megkapták a címvédőt, ha veszítenek, máris jön nekik a házigazda.

Roy Hodgson helyzete nem könnyű az angoloknál. Hatalmasak az elvárások, hiszen 1990 óta nem jutottak túl a negyeddöntőn vb-n. Dánia ellen nem variált, a lehető legerősebb keretet küldte fel, mindenki pályán volt, aki formában van a bajnokságban, de így is csak hatalmas szenvedés után tudott egyet begyötörni Daniel Sturridge (Liverpool). A legjobbakkal csak ennyire voltak képesek, nem nagyon számíthatnak arra, hogy váratlan segítség érkezik majd valahonnan.

Anglia – összpontszám: 46+1-1

Egyszeres győztes (1966), selejtezőkön: 6 győzelem, 4 döntetlen, 0 vereség, 22 pont (gólarány: 31-4)

Legjobb csapat: Hart - Walker, Jagielka, Jones, Baines - Gerrard, Lampard - Walcott, Chamberlain, Rooney - Sturridge

Védelem: 15

A meglehetősen későn felfedezett Phil Jagielka volt a védelem egyetlen biztosnak tekinthető pontja, mellette Lescott és Cahill felváltva játszott, ideje lenne már, hogy Phil Jones újra bevethető legyen. A balon Baines megbízható opció, Cole már öregszik, de így is jó csere számára, míg a jobbon Walker és Johnson osztoztak a meccseken. Négy gólt kaptak csak, ami igazából meglepően jó mutató annak fényében, hogy nincs igazi sztár védőjük, egyedül a kapus Hart lehet probléma, aki olyan gyenge volt időnként, hogy még a City kapujából is kikerült.

Támadás: 16

Lampard és Gerrard már túl 100. válogatottságon, rajtuk kívül csak Carrick játszott középen, aki szintén túl van már a 30-on, ami jól mutatja, mennyire nincs utánpótlásuk erre a posztra. A széleken viszont jönnek a fiatalok, Chamberlain, Walcott és Welbeck is fejlődik, Rooneyt pedig Cleverly is tudja váltani a csatár mögé húzva.

Nincs azonban igazi csatáruk, Zaha még nincs elég jó, Rooneynak nem az a klasszikus helye, Sturridge jó lehetne, ha újra hozná a szezon eleji formáját. A csatárgondok ellenére is rúgtak 31 gólt, bár ennek majdnem negyedét Rooney szerezte.

Komplexitás: 15

Nehezen, de kigyötörték, hogy pótselejtező nélkül legyenek ott a vb-n. Nem ők lesznek a legnagyobb esélyesek, de nincs akkora vészhelyzet, mint amennyire Angliában látják. A Wembleyben sokkal jobban ment nekik, mint idegenben, így a brazil környezet is hátrányt jelenthet számukra. Az elmúlt 5 vb-n maximum a legjobb 8-ig jutottak, komoly teher lesz számukra, hogy megtörjék az átkot.

Sorsolási bónusz: 1 pont, irdatlan kemény csoportot kell nyerniük, és akkor van esély a görög-elefántcsontparti párból valakire.

Görögország kapusa, a Granada légiósa, Karnezis továbbra is csekély lehetőséget kap, a másik két szóba jöhető kapus otthon véd, és nem ugyanaz a minőség. A védők visszatértek a nagy csapatokba (Dortmund, Schalke, Roma), Kósztasz Mítroglu azonban nem húzott jót a fulhami szerződéssel, mert a csatár rögtön megsérült. Az ő jó formája igen fontos, de nem valószínű, hogy a kiesés ellen harcoló csapatban játékba lendülhet. Vékonynak érezzük őket, ami a Dél-Korea elleni hazai vereségnél is maximálisan megmutatkozott.

Görögország – összpontszám: 43+1-1

Vb-csoportkörből még nem jutott tovább (1994, 2010), a selejtezőkön: 2. hely 8 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség 25 pont (12-4) pótselejtezőn 3-1, 1-1 Romániával szemben

Legjobb csapat: Karnezisz – Toroszidisz, Papadopulosz, Papasztatopulosz (Siovas), Holebasz – Maniatisz, Ciolisz (Kacuranisz) – Szamarasz, Karagunisz, Szalpingidisz - Mitroglu

Védelem: 15

A schalkés Papadopulosz sérülése miatt az egység megbomlott – a dortmundi Papasztatopulosz állandó párja -, de ha visszatér, akkor újra összeállhat az a formáció, amelyik az előző Eb-n volt. Toroszidiszé a jobb oldal, a bal oldalra pedig Holebasz jelentkezett be. A négy kapott gól nem sok, de pontrúgásokból sebezhetőek voltak. A pótselejtezőn is fejeltek egyet nekik a románok, és volt egy hatalmas öngól még. A kapuból Karnezisz kiszorulhat a vb-n, mert nem tud bekerülni a Granadába, ugyanakkor az Atromitosz kapusa sem kiemelkedő.

Támadás: 13

A 2004-es klisé nagyon rég a múlté, a görögök tudnak támadni, a két szűrő előtt komoly támadószekciójuk van. Ebből az ék a kivételes szezont futó Mitroglu, szélre Szamarasz és Szalpingidisz kerülhet, vagy Ninisz is. Variációs lehetőség van bőven, mert Karagunisz is kerülhet a center mögé.

Komplexitás: 15

Mentálisan rendkívül erős játékosok alkotják a keretet, a győzniakarás átlag feletti, a tavalyi Eb nyitómeccsén emberhátrányból is visszajöttek, a hajrában a lengyeleknek kellett küzdeniük a döntetlenért. Nem könnyű fizikailag játszani ellenük, fegyelmezettek.

Sorsolási bónusz: 1 pont, a csoport második helye elérhető, de az angol-olasz-uruguayi trióból bármelyik halálos.

Kamerun állt a legrosszabb helyen (59.) a világranglistán, amikor kvalifikálták magukat a vb-re, és bár jobb helyzetben vannak, mint mondjuk Irán és Algiéria vagy Irán, azért a portugálok elleni 5-1-es vereség jelezte, hogy képesek komoly szétesésre.

Kamerun – összpontszám: 33+1-1

Negyeddöntő (1990), selejtezőkön: 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 17 pont (gólarány: 12-4)

Legjobb csapat: Itondje - Nounkeu, Chedjou, N’Koulou, Assou-Ekotto - Matip, Makoun - Moukandjo, Song, Enoh - Eto’o

Védelem: 13

Remek védelemmel bírnak, N’Koulou, Chedjou és Assou-Ekotto nem csak afrikai szinten számítanak kiváló játékosoknak. Egyedül a jobb oldalon nincs fix hely, bár Bedimo kiszoríthatja a QPR védőjét a balon, ha olyan formában van. Négy gólt kaptak csak a selejtező 8 meccsén, a gond inkább a támadásnál kezdődik.

Támadás: 10

Túlzottan Eto’ora építenek, aki másfél évig be sem talált a válogatottban. Leginkább a kreativitás hiányzik, a Chelsea csatára a legjobb, mégis a szélen játszatják, nem a kapu előtt. A többiek inkább védekező felfogásúak, nincs, aki szervezné a játékot, emiatt pedig nagyon kevés gólt szereznek.

Komplexitás: 10

Megvan a kellő fizikumuk, hogy a védekezésre koncentráljanak, elképesztően erős az egész keret, jól ütköznek, nagyon harcosak. Nehéz lesz ellenük áttörni, ellenben kevés gól is várható tőlük, a Tunézia elleni rájátszásig egy Eto’o-duplán kívül nem sokat tudtak felmutatni. Míg otthon 100%-osak, addig idegenben csak egyszer nyertek.

Sorsolási bónusz: 1 pont, ha Eto'o jó formában lenne, több pontot is kapnának, így nem.

Ausztrália annyi sebből vérzik, amennyiből talán nem is lehet. Ecuador ellen elhúztak 3-0-ra, de fél óra alatt innen sikerült kikapniuk, ami még úgy is érthetetlen, hogy a harmadik számú kapusnak kellett védenie emberhátrányban. Ange Postecuglou kinevezése óta alaposan felforgatta a keretet, rengeteg alapembert kihagyott, az újak pedig egyáltalán nem váltak be.

Ausztrália – összpontszám: 29+0-1

Nyolcaddöntő (2006), selejtezőkön: 3 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, 13 pont (gólarány: 12-7)

Legjobb csapat: Schwarzer - Wilkshire, Neill, Ognenovski (Spinarovic), McKay - Jedinák (Valeri), Bresciano - Kruse, Miligan (Holman), Oar - Cahill (Kennedy)

Védelem: 9

A 41 éves Schwarzer kirobbanthatatlan volt a kapuból a selejtezők alatt, ám a Costa Rica elleni barátságos meccsre Ange Postecoglou be sem hívta a veteránt. Előtte Neill és Ognenovski játszott legtöbbet, míg a széleken Wilshire és McKay, ám a stabilitás ellenére a komolyabb csapatok ellen eltűnt a védelem (Brazília és Franciaország ellen is 0-6). Jedinak szűrőmunkája sokat segíthet nekik.

Támadás: 10

Az egyetlen csatár Cahillen múlik majd a támadások befejezése a 4-2-3-1-es felállásban. Kruse helye a jobb oldalon biztosnak tűnik, de míg a két utolsó selejtezőn Holman és Oar, addig Postecoglou irányítása alatt Vidosic és Bresciano kezdett.

Komplexitás: 10

A védelem nem bírt az igazán erős csapatokkal. A legjobbjaik már nem az európai topligákban játszanak, ezért kevés a komoly rutin, Postecoglou viszont fél év alatt jelentősen átalakíthatja és egyben megfiatalíthatja a keretet.

Sorsolási bónusz: 0, három ilyen ellenféllel szemben nem számíthatnak semmi jóra.

Carlos Queiroz csapatai mindig is híresek voltak a jó védelmükről, ám ennek nyoma sem volt Iránnál, amikor Guinea 2-1-re verte őket. A csapat többsége a nem túl magasan jegyzett algériai bajnokságban szerepel, így nincs nagyon honnan erősítenie a portugálnak.

Irán – összpontszám: 26+0-1

Csoportkör (1978, 1998, 2006), selejtezőkön: 5 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 16 pont (gólarány: 8-2)

Legjobb csapat: Ahmadi - Hejdari, Hosszeini, Montazeri, Beikzadeh - Nekounam, Tejmourian, Shojaei, Jabbari, Pooladi (Kalatbari) - Goochannejad

Védelem: 9

A sok kontratámadás miatt Queirozhoz kapitányhoz jobban illik ez a keret, mint a portugál. Seyed Jalal Hosseini mellett cserélődött a védelem, de mégis stabilak maradtak, persze ázsiai szinten. A nyolc meccsen kapott két gól jól mutatja, milyen erősek, a csoportból másik továbbjutó Dél-Korea nem is talált be ellenük.

Támadás: 9

Nekounam a legismertebb, igazi vezéralak és egyben kapitány, aki 135 válogatottsággal bír, de mellette a Liége-ben játszó Reza Goochannejad is fontos eleme a támadójátéknak, hiszen nyolc gólból hatot ők szereztek.

Komplexitás: 9

Elég idős a keret, a vb kezdetén a kezdő 11-ből kilencen már 30 fölött lesznek, a meleg, párás időt nem biztos, hogy bírják majd erővel, a cseresor viszont komoly visszaesés hozzájuk képest, így nem nagyon veszthetnek játékost. A 4-2-3-1-es felállásból az erősebb csapatok ellen 5-4-1 lett, hogy biztosabb legyen a védekezés, ez az egyik nagy fegyverük, Dél-Korea ellen például 40 percnyi emberhátrányban tartották meg az 1-0-át.

Sorsolási bónusz: 0, három ilyen ellenféllel szemben nem számíthatnak semmi jóra.

Válogatott Összpontszám   Részpontszámok  
Brazília  59   56+2+1  
Argentína   58   54+4+0  
Németország   57   55+3-1  
Spanyolország   57   54+2+1  
Belgium   54   50+4+0  
Kolumbia   53   52+3-2  
Olaszország   51   49+1+1  
Franciaország   51   45+4+2  
Hollandia   50   50+1-1  
Uruguay   49   47+1+1  
Bosznia   47   44+3+0  
Portugália   47   45+1+1  
Anglia   46   46+1-1  
Svájc   46   43+3+0  
Chile   46   45+0+1  
Oroszország   45   43+2+0  
Görögország   43   43+1-1  
Egyesült Államok   42   42+0+0  
Elefántcsontpart   41   40+1+0  
Horvátország   41   39+1+1  
Ghána   38   38+0+0  
Costa Rica   37   36+0+1  
Japán   37   36+0+1  
Kamerun   33   33+1-1  
Mexikó   33   33+0+0  
Nigéria   33   32+1+0  
Dél Korea   33   31+1+1  
Ecuador   32   31+0+1  
Honduras   30   30+0+0  
Ausztrália   28   29+0-1  
Irán   25   26+0-1  
Algéria   25   25+0+0  

Rovatok