Index Vakbarát Hírportál

Messi az El Clásicók új királya

2014. március 24., hétfő 11:21

Lionel Messinek, a Barcelona 26 éves argentinjának elég lett volna egy dupla ahhoz, hogy minden szempontból minden idők legeredményesebb játékosa legyen az El Clásicók történetében, ám mesterhármasával messze túlszárnyalt mindenkit.

A vasárnapi Real Madrid–Barcelona-mérkőzés előtt 18 gólja volt a Real Madrid ellen Messinek, pontosan annyi, mint Alfredo Di Stéfanónak, a Real Madrid egykori kiválóságának. Azonban egyesek (még a Barcelona is) egy barátságos mérkőzésen szerzett találatot is számításba vettek Di Stéfanónál, így vitatott volt, hogy ha Messi gólt szerez, egyedül lesz-e az első, vagy tulajdonképpen csak akkor éri-e utol honfitársát.

Az El Clásico gólkirályai

1. Lionel Messi (Barcelona) 21 gól

2. Alfredo Di Stéfano (Real) 18

3. Raúl (Real Madrid) 15

4. César Rodriguez (Barca) 14

Francisco Gento (Real) 14

Puskás Ferenc (Real) 14

7. Cristiano Ronaldo (Real) 13

8. Santillana (Real Madrid) 12

9. Hugo Sánchez (Real) 10

Juanito (Real Madrid) 10

Erről azonban már felesleges elmélkedni, hiszen mesterhármasával már 21 gólnál jár az El Clásicókon, a még aktív játékosok közül a második legjobb, Cristiano Ronaldo is nyolccal lemaradva követi.

A Bernabeuban szerzett mesterhármas a második volt Messitől a Real ellen, először még 2007-ben, hazai pályán tudott triplázni. Ilyenre, vagyis hogy egy játékos Madridban és Barcelonában is mesterhármast szerezzen Clásicón, csak egyszer volt korábban példa: Puskás Ferenc 1963 januárjában és decemberében is hármat-hármat rúgott a Barca ellen, ráadásul mindkétszer volt közte tizenegyes.

Rajtuk kívül még ketten, két madridi tudott kétszer triplázni, de Santiago Bernabéu (1916, Spanyol Kupa)) és Jaime Lazcano (1930 és 1935, spanyol bajnokság) is hazai pályán volt ilyen eredményes.

Az pedig ugyan nem kötődik szorosan az El Clásicókhoz, de remekül mutatja az argentin képességeit, hogy ő az első játékos, aki mesterhármast tudott rúgni Carlo Ancelotti Real Madridjának az olasz edző nyári kinevezése óta.

Rovatok