Index Vakbarát Hírportál

Ő lehet a világfutball új vezére, most Magyarországot választotta

2014. március 25., kedd 11:13

Jerome Champagne, a 2015-ös FIFA elnökválasztás eddigi egyetlen jelöltje szimbolikus látogatásokkal kezdte meg kampánykörútját – minden kontinensen egy-egy kiválasztott országba utazik el, így Dél-Afrika és India után Magyarországra. Ha már itt volt, megnézett mindent.

Hogy miért éppen Magyarország mellett döntött, azt azzal indokolta, hogy rengeteget adtunk a világfutballnak, olyan edzőket, mint Guttman Béla vagy Kürschner Izidor, illetve hogy a kommunizmus után feltámasztani, újjáépíteni próbáljuk a labdarúgásunkat.

Magyarországon öt napot töltött, ellátogatott egy konferenciára a hétvégén Fehérvárcsurgón, élőben tekintette meg az Újpest–Diósgyőrt, találkozott az Újpest, az MTK, a Videoton és a Ferencváros képviselőivel is.

Megválasztása esetén komoly reformokat ígér a FIFA-n belül, elsősorban a pénzek elosztásában. Jelenleg a világon nagyjából 3900 első osztályú klub van, a kontrasztokra jellemző, hogy Kongóban például homokon játsszák a legmagasabb liga meccseit. Csökkentené a FIFA működési költségeit, hogy minél többet forgathasson vissza a szervezet a csapatok, tagszervezetek felé. Ezzel együtt pedig minden megbízást nyilvános tendereken hirdetnének meg az átláthatóság jegyében.

Ugyanilyen kiegyenlítődést szeretne elérni a klubok szintjén, hogy ne 10 csapat költekezése jelentse a teljes forgalom csaknem felét az átigazolási piacon. Ezzel azt szeretné elérni, hogy olyan csapatok is versenyképesek maradjanak hosszabb távon, melyek mára eltűntek a klubtornákról – elég csak a magyar csapatokra, vagy éppen az Ajaxra gondolni.

A legfőbb problémának a Bajnokok Ligáját látja, hiszen a leggazdagabb csapatok osztoznak a legnagyobb bevételeken, miközben már az Európa Ligát is szinte csak olyan klub nyeri meg, amely a BL csoportköréből esett ki oda.

A mai futballban komoly gondot okozó bundázások és rasszizmus kapcsán is elmondta véleményét. Előbbi esetében azok védelmére fordítana sokkal nagyobb figyelmet, akik hajlandóak lennének leleplezni a bundahálózatokat, de jelenleg félnek a következményektől és attól, hogy többet nem kapnának szerződést egy csapattól sem. A rasszizmus esetén is a védelem volt a kulcsszó, a kisebbségek védelme, mely prioritást élvez nála is, bár kritikus problémának azért nem nevezné, de elfogadhatatlannak mindenképp.

Mindezekhez azonban egy erős szervezet kell, amelynek komoly befolyása van teljes futballéletre. Szeretné, ha az átigazolások bármely két csapat között egy harmadik félen keresztül történnének, amely – akárcsak a pénzpiacon – ellenőrizné a feltételeket és a teljes folyamatot, hogy minden rendben történjen.

Jerome Champagne

1958-ban született Párizsban. 1983-tól 1998-ig diplomataként dolgozott, segített az 1998-as, franciaországi világbajnokság szervezésében is. Ezután a FIFA-nál helyezkedett el Sepp Blatter kérésére, akinek nemzetközi tanácsadója lett. 11 évig maradt a nemzetközi szövetségnél, Blatter 2002-es újraválasztásában és Platini 2007-es győztes UEFA-kampányában is fontos szerepe volt. 2010 óta tanácsadóként segíti többek között a palesztin, a koszovói szövetség munkáját, illetve a görög és török ciprusi szervezetek újbóli együttműködését.

Ez az erő jelenne meg a nemzetközi konfliktusok kezelése kapcsán. Koszovón át szemléltette – melynek tanácsadója –, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy politikai ellentét miatt az egyik ország nem akar a másik ellen játszani, vagy éppen azzal egy selejtezőcsoportba kerülni. Ha erre nem hajlandó az egyik fél, akkor azt kizárná, és akár évekre el is tiltaná, mint ahogy az EHF tette volna a szerbekkel, ha nem állnak ki Koszovó ellen kézilabdában.

A magyar kormány stadionépítési programját pozitív lépésnek tartja, ám nem gondolja, hogy ez önmagában csodát tenne, emellett elengedhetetlen az utánpótlás-nevelés fejlesztése is, illetve hogy az ifik minél több lehetőséget kapjanak nevelőklubjuknál.

Az egyelőre kihívók nélkül induló Champagne csak saját programjára fókuszált, még találgatni sem volt hajlandó, hogy jövő januárig ki jelöltetheti még magát az elnöki posztra, de annyit azért elárult, hogy a jelenlegi elnökkel, Sepp Blatterrel változatlanul jó a viszonya. A 78 éves svájci elnökhöz képest azonban mindenképp üdítő volt, ahogy a labdarúgásról beszélt. Fejből sorolta a világ- és a magyar futball olyan szereplőit és eseményeit, melyek a történelemkönyvekben is csak eldugottan szerepelnek, miközben Blatternek az is gondot okozott nemrég, hogy eltalálja Messi keresztnevét.

Champagne látogatásai alatt egyelőre a futballhoz sokkal közelebb tevékenykedő szereplőkkel találkozik, mert meglátása szerint a foci a hétköznapi emberek játéka, ezért velük és a klubokkal kell először összhangba kerülnie, és csak utána a tagszövetségekkel. Ezért is jelentkezik havonta tematikus programlevelekkel, következő témája pedig pont az európai futball helyzete lesz majd.

Rovatok