Index Vakbarát Hírportál

Páncélosokkal tesznek rendet a vb előtt

2014. március 30., vasárnap 18:43

Több, mint 1000 rendőr és katona szállta meg Rio de Janeiro egyik legveszélyesebbnek tartott részét, a 16 nyomornegyedből álló Rio de Janeiro Marét, hogy megpróbálják visszavenni a hatalmat a helyi drogbandáktól a 2,5 hónap múlva kezdődő futball-világbajnokság előtt.

A fevellákban egyre rendszeresebbé váltak a gyilkosságok, megtorlások és robbantások, sőt, a 2008-es békítőprogram (pacifikálás) kezdete óta mostanra lett a legsúlyosabb helyzet, ezért a kormány úgy döntött, hogy fegyveres erőkkel tesz rendet. Az akcióban a rendőrség különleges egységeinek egyik százada, 15 páncélozott jármű, valamint négy helikopter is részt vesz, ők próbálnak a közel 130 ezer lakosú nyomornegyedben békét teremteni, írja az MTI.

Az érintett területen egyre több támadást intéztek a rendőri állomások ellen, és a riói kormányzó, Sérgio Cabral szerint szervezett akcióról van szó, ezért kellett a komoly közbeavatkozás, de az is szerepet játszhat, hogy a riói repülőtérről a város felé Marán és Penhán keresztül vezet az út, és a június 12-én kezdődő labdarúgó-vb-re több millió szurkolót várnak.

A rendőrség szerint a drogbandák állnak az egész hátterében, míg mások szerint a kormány programja a hibás, mely nem hajtotta végre azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, melyeket a politikusok beígértek. Rio állam biztonsági szolgálata közölte, hogy a hatóságok vasárnap reggeltől a 16-ból 15 negyedet ellenőrzésük alatt tartanak 1180 katonai rendőr és százharminckét civil rendőr segítségével.

A riói biztonság mellett a stadionok állapota is aggodalomra ad okot a brazíliai vb előtt 2,5 hónappal, ugyanis több építése állítólag még mindig komoly csúszásban van.

Rovatok