Index Vakbarát Hírportál

Összeomolhat az uruguayi futball a vb előtt

2014. április 1., kedd 12:58

Hétfőn távozott az Uruguayi Labdarúgó Szövetség (AUF) elnöke, Sebastian Bauza, valamint a teljes vezetőség, miután egyre nagyobb politikai nyomás alá kerültek a stadionokban uralkodó szurkolói erőszak miatt.

Közleményében Bauza azzal indokolta az igazgatótanács döntését, hogy így teret tudnak engedni „más politikai nézeteknek is a futball vezetésében. Az igazgatóság eddig is csak azt tartotta szem előtt, hogy a futball javát szolgálja, de világossá vált, hogy ez akadályba ütközik.”

A múlt csütörtökön az uruguayi miniszterelnök, José Mujica visszavonta a rendőri biztosítást az ország két legnagyobb csapata, a Penarol és a Nacional mérkőzéseiről, miután a szerdai találkozó után erőszakos összecsapások voltak a rendőrök és a szurkolók között. Több tucat rendőr is megsérült, 40 szurkolót letartóztattak. A szövetség a hivatalos biztosítás nélkül is kötelezte volna a csapatokat, hogy tartsák meg a mérkőzéseket a hétvégén, a játékosok szakszervezete azonban ellenállt, így elhalasztották a meccseket.

Két helyi lap, az El Pais és az El Observador is azt írta, hogy a FIFA könnyen politikai közbelépésnek tekintheti Mujica döntését, és akár felfüggesztheti az AUF FIFA-tagságát, a válogatottat pedig eltilthatja a nemzetközi szerepléstől – így akár a június 12-én kezdődő brazíliai világbajnokságról is.

Mujica miniszterelnök amellett, hogy visszavonta a rendőröket a stadionokból, egy külső, privát céget bízna meg a biztonsági feladatok ellátásával, állítja az Ovación, és az sem kizárt, hogy Mujicát üzleti érdekek fűzik ehhez a bizonyos, egyelőre ismeretlen céghez.

Ugyanakkor Eugenio Figueredo, a CONMEBOL (a dél-amerikai UEFA) uruguayi elnöke úgy látja, a nemzetközi szervezet nem megy el idáig, és azt is megerősítette a Reutersnek, hogy nincs komoly veszélyben Uruguay szereplése.

„Egyáltalán nem is hallottam a FIFA felől ilyen dolgokról, de a CONMEBOL oldaláról sem számolhatok be semmilyen fejleményről. Ha egy kormány közbeavatkozik a futballba, akkor a FIFA felfüggeszti annak tagságát, de nincs semmi bizonyítékom arra, hogy Bauza lemondásában bármilyen szerepe lenne az uruguayi kormánynak. Nyakunkon a világbajnokság, el tudják képzelni, mi lenne akkor, ha most függesztenék fel valaki tagságát belső sport- vagy politikai ügy miatt? A FIFA ennél azért komolyabb” – mondta Figueredo az ügy kapcsán.

Bauza több klub elnökével is konfliktusba került a vb-selejtezők közvetítési jogainak eladása, valamint a miniszterelnök döntésére való reakció kapcsán. A jelenlegi helyzetet a csapatok próbálják megoldani egy ideiglenes vezetőséggel, amely a világbajnokságig irányítaná a labdarúgó-szövetséget.

Az 1930-ban és 1950-ben is világbajnok Uruguay a legutóbbi, 2010-es világbajnokságon negyedik lett, miután a bronzmérkőzésen 3-2-re kikaptak Németországtól. Az idei vb-n Costa Ricával, Angliával és Olaszországgal szerepelnek egy csoportban.

A FIFA egyelőre nem nyilatkozott az Uruguayban kialakult helyzet kapcsán.

Rovatok