Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a Barcelonát az átigazolási piacról

2014. április 2., szerda 12:57 | aznap frissítve

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egyszerre büntette meg a Barcelona csapatát és a Spanyol Labdarúgó Szövetséget (RFEF) a katalán klub szabálysértései miatt, melyeket a 18 éven aluli játékosok igazolásánál követtek el a 2009–2013 közötti időszakban.

A vizsgálatot a FIFA átigazolásokat figyelő rendszere indította, majd a fegyelmi bizottság folytatta le, és ennek eredményeként találtak bizonyítékot arra, hogy a Barcelona és az RFEF is több rendben a szabályok ellen vétett a nemzetközi átigazolásoknál és a 18 éven aluli, nem spanyol állampolgárságú játékosok regisztrációjánál.

A FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontja alapján három kivételes, a szabályzatban foglalt feltétel teljesülése esetén lehet érvényes bármely fiatalkorú játékos külföldi átigazolása, ezeket pedig a FIFA egyik albizottságának kell jóváhagynia – a hivatalos közlemény szerint a klub és a szövetség is ez ellen a pont ellen vétett.

A Chelsea már járt így Kakuta miatt

2009 szeptemberében a FIFA a mostani döntéshez hasonlóan két átigazolási időszakból is kizárta a Chelsea-t, amely szabálytalanul igazolta le Gael Kakutát. A londoni klub azonban fellebbezett, és kiderült, hogy a francia játékosnak nem volt érvényes szerződése a Lens csapatával, így amikor megszerezték, nem vétettek semmilyen szabály ellen. A döntést végül enyhítették, és csak egy időszakból maradtak ki, ám büntetésként befizetett 910 ezer eurót nem kapták vissza.

A csapat 10 igazolását találták szabálytalannak, de számos más igazolásnál találtak egyéb vétségeket, emiatt a következő két átigazolási időszakból (2014 nyara és 2015 tele) kizárták a Barcelonát, amely így sem hazai, sem külföldi klubtól nem vásárolhat, illetve 450 ezer svájci frank (113 millió forint) pénzbüntetést is kiszabtak rájuk, továbbá 90 napot kaptak arra, hogy minden fiatalkorú játékosuk státuszát rendbe tegyék a klubnál, és ezt bemutassák a FIFA-nak is.

A spanyol szövetség 500 ezer svájci frankos (125,5 millió forint) büntetést kapott, és kötelezték őket, hogy egy év alatt tegyék rendbe a jelenlegi átigazolási és regisztrációs rendszerüket, mellyel a fiatalkorúak nemzetközi átigazolásait felügyelik.

Ezek után kétségessé válik a 17 éves horvát középpályás, Alen Halilovic érkezése is, mint ahogy az is, hogy valóban elhagyja-e a csapatot többek között Victor Valdes és Carles Puyol, ha a klub nem tud a helyükre senkit igazolni. Szintén kérdéses lett a Mönchengladbach kapusának, Marc-Andre ter Stegennek a sorsa, akit már többször hírbe hoztak a Barcelonával, sőt, a német csapat már igazolt is pótlást a helyére.

Korábban a Marca is foglalkozott már a Barcelona jövőjével, ők úgy számoltak, hogy akár Dani Alves, Alex Sond, Xavi, Jonathan dos Santos, Pedro, Alexis Sanchez, Isaac Cuenca, Bojan és Ibrahim Affelay is távozhat a nyáron, ám ha nem tudják őket pótolni, a fiatalítási és átalakítási terv meghiúsulhat.

Rovatok