Index Vakbarát Hírportál

Négygyermekes családapa volt az áldozat

2014. április 2., szerda 13:42

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a vasárnap történt, helsingborgi halálos verekedés miatt, amikor a stockholmi Djurgarden futballdrukkerei a helyi helsingbogiakkal csaptak össze. A tömegverekedésben egy 44 éves drukkert fejbe találtak egy üveggel, aki olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

Svédországot megrázta az eset, főleg annak tudatában, hogy egy négygyermekes családapáról van szó, aki egyetlen ultracsoporthoz sem tartozott, csak ötezer drukkerrel együtt érkezett Helsingborga, hogy a csapatának szurkoljon, írta egy Stockholmban élő olvasónk.

Az elkövető, egy 28 éves helsingborgi fiatalember önként jelentkezett a rendőrségen. Ő dobta el az üveget, de a túlzott erőszakot tagadja és balesetről beszél.

Politikusok eközben azt sürgetik, hogy a futballvezetők fékezzék meg az erőszakot a stadionok környékén. Az IFK Göteborg vezetése a saját stadionjában máris megtiltotta, hogy bárki álarcot viseljen, vagy bármilyen hasonló módon takarja el az arcát, így a térfigyelő kamerák által felismerhetetlen legyen.

Egy korábbi nyomozó, aki éppen a huligánokkal kapcsolatos problémákkal foglalkozott, úgy nyilatkozott az egyik svéd lapban, a klubok legnagyobb problémája az, hogy képtelenek a stadionokon kívül megfékezni az ultrákat.

Az Aftonbladet körkérdést intézett a 16 élvonalbeli klubhoz, mit tesznek a biztonság javítása érdekében. Majdnem egyöntetű a vélemény, hogy angol mintára barátságos, de határozott fellépés kell az ilyen drukkerekkel szemben. Többen viszont úgy vélik, a stadionokon kívül a rendőrség kötelessége lenne a vandálok megfékezése.

Az ország egyik legtapasztaltabb, huligánokkal foglalkozó rendőrségi vezetője, Patric Grönberg elmondta, tragikus, ami Helsingborgban történt, de egyáltalán nincs meglepve. Egy évek óta tartó rossz folyamat vége lett a vasárnapi tragédia. „Nagyon sokan megúszták korábban a balhékat, és a túlzott tolerancia oda vezetett, hogy már gyilkosságtól sem rettenek el egyesek. Az angol minta lenne a követendő, keményebb fellépés, súlyosabb ítéletek, maszknélküli ultrák, a rendőrség számára több lehetőség az intézkedésre. Ameddig tologatjuk a problémákat, újabb halálos incidensek történhetnek."

A Djurgarden elnöke viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen tragédia elkerülése érdekében a szurkolók és a klub között kell minél szorosabb kommunikáció. Mats Jonsson, az egyesület biztonsági vezetője még hozzátette, szurkolóik biztonsága a legfontosabb, készen állnak megtenni a következő lépést.

Rovatok