Index Vakbarát Hírportál

Új korszak kezdődik a Barcelona eltiltásával

2014. április 3., csütörtök 19:09 | tíz éve frissítve

Gyakorlatilag a semmiből jelentette be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, hogy 14 hónapra kizárja a Barcelona futballcsapatát az átigazolásból. Így a címvédő spanyol bajnokcsapathoz sem 2014 nyarán, sem 2014-2015 fordulóján nem érkezhetnek új játékosok.

Az elmúlt hónapokban számtalan találgatás jelent meg a világ valaha volt legjobb csapatának átalakításáról. A kapusposzttól kezdve a védelmen át a csatárokig biztos távozókról, és kiszemelt reménységekről lehetett hallani. Aztán eljött a szerda, és minden a feje tetejére állt.

A FIFA az elmúlt időszakban megvizsgálta a Barcelona működését, különös tekintettel az utánpótlásra, és 10 fiatalkorú játékos szerződtetését szabálytalannak találta. Emellett számos esetben állapított meg rendellenességet, ezért megbüntette a csapatot, valamint a spanyol szövetséget is.

A legdurvább szankció, hogy a következő két átigazolási időszakból kizárta a klubot.

Mi is történt?

A 18. életévüket még be nem töltött játékosok szerződtetését az alábbi három feltétel egyikének teljesülése esetén engedi a szervezet:

A Barcelonának 3 napja lett volna a fellebbezésre, de már szerda este éltek ezzel a jogukkal. Honlapjukon 14 pontban szedték össze, hogy miért tartják igazságtalannak a FIFA ítéletét.

Többek között azzal védekeznek, hogy minden játékos engedéllyel került a klubhoz. Akiknek vizsgálat közben felfüggesztette az engedélyét a FIFA, azok nem is játszottak mérkőzésen. Mint írják, a FIFA folyamatosan követendő példaként hozta fel a Barcelona akadémiáját, a La Masiát, a folyamatos Aranylabda-jelölésekkel pedig pont ennek a munkáját ismerték el.

Emellett azt is kifogásolják, hogy a FIFA nem vette figyelembe, hogy a futball mellett milyen oktatást nyújtanak az oda kerülő fiatal játékosoknak, és az ilyen akadémiáknak nem csak a futball miatt van fontos szerepük, hanem tanulási lehetőséget is adnak az elmaradott régiókból érkezőknek.

Ha az új ítélet is ellenük szól, akkor 21 napjuk lesz arra, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé vigyék az ügyet.

Hogy ennek mi értelme, arra jól rávilágít a Chelsea esete, amely 2010-ben ott nyert a FIFA ellen a Gael Kakuta szerződése miatt kapott, hasonlóan két átigazolási időszakról való eltiltás ügyében. A londoniak aztán peren kívül megegyeztek a francia Lens csapatával, így enyhítettek az ítéleten. Ugyanezt a Barcelonának 10 klubbal kellene megtennie világszerte.

Ugyanakkor a CAS egy másik ügyben nem mentette fel a Nantes-ot, amelyet 16 hónapra tiltott el a FIFA az átigazolástól. Igaz, őket azért büntették, mert úgy igazolták le a guineai Ismael Bangourát, hogy annak érvényes szerződése volt az Egyesült Arab Emirátusok-beli Al Naszr csapattal.

Az a bizonyos 10

Pedig a barcelonaiak nem mondhatják, hogy bármiféle előjel nélkül érte őket a FIFA döntése. 2013 februárjában egy koreai játékos, Li Szungvo játékjogát függesztették fel, miután a 15 éves csatár átigazolását szabálytalannak találták – a szabályzat 19-es pontja alapján; és épp ez az a pont, amelyre hivatkozva a szerdai eltiltást is kapta a csapat.

Egy hónappal később további öt, a Barcelona akadémiájában szereplő játékost is eltiltott a FIFA, akkor Sepp Blatter is megszólalt az ügyben, és kifejtette, hogy mindenben támogatja az általa vezetett szervezet bizottságait a hasonló vizsgálatok és döntések esetében.

Bár a FIFA nem hozta nyilvánosságra, ki az a 10 játékos, akiket szabálytalanul igazolt le a Barcelona, a 2013-as eltiltásokból, illetve abból, hogy a vizsgálat a 2009-2013-as időszakra vonatkozott, nagyjából lehet tudni, kik miatt kapta az eltiltást a Barcelona.

Ők a koreai Paik Szungho (U18), Li Szungvo (U16), Cshan Kjulhi (U16), Csang  Gjolhi, a francia Theo Chendri (U18), a nigériai-holland kettős állampolgár Bobby Adekany (U16), a kameruni Patric Sousia (U14) és Andrei Onana (U18), a kolumbiai Giancarlo Poveda (U14), az argentin Maxi Rolón és az azóta már az olasz Sassuolóban játszó Antonio Sanabria közül kerülhettek ki.

Közülük mindenképpen Andrei Onana a legérdekesebb, mert kapusként ő van a legközelebb a nagycsapathoz, már csak a Barca B van előtte a felnőttekig. A legtehetségesebb viszont Li Szungvo, akit a koreai Messinek tartanak. 13 éves korában, 2011-ben szerezték meg. Azóta megdöntötte Messi gólrekordját a 15 éven aluliak között, hiszen 38 gólig és 18 gólpasszig jutott 29 meccsen, míg a négyszeres aranylabdás „csak” 37 gólt szerzett 30 mérkőzésen ebben a korosztályban.

Messit sem szerezhették volna meg

Az elmúlt egy évtizedben a La Masia több akadémiával szoros együttműködést kezdeményezett világszerte, többek között Dél-Koreában, vagy épp Kamerunban, ahol a Samuel Eto'o Alapítvánnyal dolgoznak együtt és már legalább 20 kameruni fiatalt költöztettek át Spanyolországba.

Hozzátehetjük, hogy ha a jelenlegi szabályozások már 1999-ben is érvényben lettek volna, a Barcelonának esélye sem lett volna megszerezni az azóta négyszeres aranylabdás Lionel Messit 13 éves korában, hiszen a hármas feltételrendszer egyik elemének sem felelt meg az akkori igazolás.

A döntés nem is jöhetett volna rosszabbkor

a katalánoknak, több szempontból sem. Január végén lemondott Sandro Rosell, a Barcelona elnöke, miután kiderült, hogy eltitkolt összegek is szerepeltek Neymar da Silva Santos Júnior megvásárlásában, és hogy ezek után a klub nem fizette be az adót. Helyét Josep Bartomeu vette át 2016-ig, ám ő újabb botrányt kapott a nyakába.

De a vezetőség mellett a pályán is jelentkeztek a gondok. A kapus Victor Valdes és a klub legendás védője, Carles Puyol már bejelentették, hogy a nyáron távoznának a klubtól, majd Valdes meg is sérült, és novemberig biztosan nem játszhat, akár megy, akár marad. Mindketten saját nevelésű játékosok, könnyen elképzelhető, hogy meggondolják magukat és nem hagyják cserben a csapatot, amely a mostani döntés miatt nem tudna a helyükre új játékosokat igazolni.

Bartomeu maga is úgy nyilatkozott, hogy készek akár 120 millió eurót is új játékosokra áldozni a nyáron, hogy megerősítsék a keretet, ám ez most meghiúsult. Az egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a sorsa a két, már letárgyalt átigazolásnak. A Borussia Mönchengladbach kapusának, Marc-André ter Stegennek az ügynöke szerint hiába egyeztek meg a csapatok, nem regisztrálták az adatokat az átigazolási rendszerben, így ha a játékos el is megy a német csapattól, biztosan nem a Barcelonába igazol. 

A horvát csodagyerek, a 17 éves Alen Halilovic esetében minden azon múlhat, mennyire gyorsan dolgoznak a klubok adminisztrátorai. Jean Louis Dupont, Halilovic ügyvédje szerint a nyáron mindenképpen barcás lesz a horvát – ezek szerint az ő átigazolását időben jelentették a FIFA átigazolási rendszere (Transfer Matching System, TMS) felé, amely visszaigazolta azt.

És bár a Barcelona sosem volt olyan rendszeres költekező, mint a Real Madrid, a Chelsea, a Manchester City, vagy épp az utóbbi években a PSG, azért az elmúlt egy évtizedben mindig vettek legalább egy játékost 14 millió eurónál többért, és csak az utóbbi 1-2 évben volt rövid a bevásárlólista vége. Az előző 11 szezonban, Frank Rijkaard edzőségétől kezdve így erősítettek szezononként (a kölcsönbe, illetve ingyen igazolt játékosokat nem számolva):

A Barcelona igazolásai az elmúlt 11 idényben
Szezon Edző Fontosabb saját nevelésűek Igazolások M euró
2003-2004 Frank Rijkaard      Ronaldinho, Ricardo Quaresma, Rafael Marquez   43,85
2004-2005 Frank Rijkaard   Lionel Messi   Ludovic Giuly, Edmilson, Belletti, Deco, Sylvinho, Sameul Eto'o, Maxi Lopez   78,5  
2005-2006 Frank Rijkaard         0  
2006-2007   Frank Rijkaard      Gianluca Zambrotta, Lilian Thuram, Eidur Gudjohnsen   31  
2007-2008   Frank Rijkaard   Oier Olazabal, Pedro, Bojan Krkic, Giovani dos Santos   Thierry Henry, Yaya Touré, Eric Abidal, Gabriel Milito   68  
2008-2009   Pep Guardiola   Sergio Busquets   Dani Alves, Aljakszandar Hleb, Martin Caceres, Seydou Keita, Henrique, Gerard Piqué   96  
2009-2010   Pep Guardiola      Zlatan Ibrahimovic, Dmitro Csigrinszkij, Keirrison, Maxwell   113  
2010-2011   Pep Guardiola      David Villa, Javier Mascherano, Adriano, Ibrahim Afellay   72,5  
2011-2012   Pep Guardiola   Isaac Cuenca, Thiago Alcantara   Cesc Fébregas, Alexis Sánchez   60  
2012-2013   Tito Vilanova   Marc Muniesa, Martin Montoya, Marc Bartra, Cristian Tello, Jonathan dos Santos   Jordi Alba, Alex Song   33  
2013-2014 Tata Martino Sergi Roberto Neymar, Bojan Krkic 70,1

120 millió eurós rezsicsökkentés

A túlélés semmiképp nem lehet kérdés, a Barcelona jelenleg is Európa egyik legerősebb csapata, ám ha nem erősíthetnek, a következő szezonban némi visszaesés könnyen elképzelhető.

A csapat vélhetően ter Stegen és Halilovic ügyét is megpróbálja dűlőre vinni legkésőbb a CAS előtt, hogy legalább ők ketten erősítést jelenthessenek a csapatnak. Victor Valdes és a helyette jelenleg védő Pinto szerződése is lejár az év végén, előbbi távozna, Pinto pedig már 39 éves lesz a következő idény alatt, és sosem volt olyan képességű kapus, aki egy szezonra jó lehet a Barcelonába. Neki le is jár a szerződése a nyáron, így kézenfekvő a hosszabbítás lehetősége.

A védelemben is ideje lenne már a vérfrissítésnek, ez világosan kiderült idén. Puyol, aki Valdeshez hasonlóan szintén menne, már nem bírja a spanyol bajnokság tempóját, folyamatosan sérült, Piquével és Mascheranóval középen pedig nem voltak elég stabilak. Már tavaly nyáron is nagyon szerették volna leigazolni Thiago Silvát vagy David Luizt, ám végül egyiküket sem tudták megszerezni. Marc Bartra és Martin Montoya ugyan még fiatalok, de valamikor az ő integrációjukat is meg kell kezdeni.

Halilovic a középpályára érkezett volna, oda Sergi Roberto, a Celtánál kölcsönben játszó Rafinha, vagy az idén sérülése miatt a háttérbe szorul Jonathan Dos Santos is bekerülhet. A jelenlegi játékosok közül Fabreges rettenetesen hullámzó teljesítményt nyújtott, Xavi pedig 34 éves, ezt a terhelést ő sem bírja örökké, ezért is kellett volna akár az erősítés.

A támadósor viszont rendben van, bár a Marca nemrég arról írt, hogy Alexis Sanchez és Pedro is több játékra vágyik, és ha távoznának, karcsú lehetne csatársor Neymar és Messi mögött. Gerard Deulofeu visszatérhet kölcsönből az Evertontól, ahogy Bojan Krkic az Ajaxtől, és ott van még Ibrahim Afellay és Isaac Cuenca is, akikkel ugyan nem lehet bajnokságot nyerni, de egy kiscsapat ellen ők is beférnek, mint ahogy a B-csapat legjobbjai, Jean Merie Dongou és Adama Traore is.

Az edzőváltásra nem vonatkozik a tiltás, így abban az esetben, ha Gerardo Martino távozna, őt tudnák pótolni akár a csapaton kívülről is. Az argentin vezetőedző 2013 nyarán kétéves szerződést kötött a csapattal, ám márciusban megjelent hírek szerint az év végén már le is mondana, bár ezt sem ő, sem a klub egyetlen képviselője nem erősítette meg.

Keménykedik a FIFA?

A csapat magja azonban biztos egyben marad, ez pedig az a váz, amellyel az elmúlt 5 évben 4 bajnoki címet nyertek, és amellyel idén is komoly esélyük van az első helyre. Korai tehát még temetni őket, csak ha a FIFA valóban komolyan veszi az átigazolási szabályok betartatását.

A spanyol AS már szerdán arról cikkezett, hogy a Barcelona mellett a Real és az Atlético Madrid ellen is folyik vizsgálat a FIFA-nál. Ez nem meglepő, ha a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) lazán kezelte a dolgokat, és a szabálytalan átigazolásokat is engedte regisztrálni, azzal nyilván több más klub is visszaélt.

Könnyen lehet azonban, hogy más országokban is előfordultak hasonló esetek. Az angol klubok valószínűleg védve vannak a szigorú bevándorlási és letelepedési szabályok miatt, ám olasz, francia, sőt akár német csapatoknál is elképzelhetők szabálytalanságok. A kérdés csak az, hogy merre vizsgálódik a FIFA.

Senkit nem érdekel a 19-es cikkely

2005-ben a spanyol Cádiz szerette volna leigazolni a mindössze 16 éves Carlos Javier Acuna Caballerót a paraguayi Olympiától, de a spanyol szövetség nemzetközi igazolást kért, amit nem kapott meg. Hiába vállalt a játékos anyja egy spanyol étteremben munkát, a CAS elutasította a kérelmet, ezzel ő lett az első, akit a 19-es cikkely értelmében nem engedtek klubot váltani.

2006-ban a dán Midtjylland három nigériai játékost akart leigazolni, ami szintén nem volt szinkronban a szabályozással, végül itt is a CAS döntött: ellenük. Egyedül a Chelsea nyerte meg saját ügyét, amikor a Gael Kakuta leigazolása miatt tiltották el őket 16 hónapra az átigazolásoktól, ám ők peren kívül állapodtak meg a Lens-szel, ezért enyhítette büntetésüket a CAS.

Saját, szerdai közleményében maga a Barcelona is kiemelte, hogy már régóta támogatják az átigazolási szabályok felülvizsgálatát és új szabályok elfogadását, hogy azok jobban védjék a fiatalkorúak érdekeit, és hogy hatékonyabbak lehessenek a most érvényben levőknél. Vélhetően nem saját kizáratásukkal képzelték a dolgot, de könnyen lehet, hogy végre sikerült beindítaniuk a folyamatot.

Csütörtök kora este Josep Maria Bartomeu Barca-elnök sajtótájékoztatón állt az újságírók elé. Felsorolta kronológiailag, hogyan ment a levelezgetés a FIFA és a Barca között, miután a szervezet adatokat kért az egyik koreai gyerekigazolásukról. Elmondta, mindig a lehető leggyorsabban feleltek, míg a FIFA-tól volt, hogy négy hónap késéssel jött a válasz. Majd, miután még több részletet szolgáltattak, szerdán a FIFA közölte a klubbal a büntetést.

Bartomeu megerősítette, az FC Barcelona 100 százalékban egyetért a FIFA irányelveivel, főleg emiatt furcsállja, hogy egy olyan intézményt, mégpedig a La Masiát, a Barca nevelőbázisát támadják, ami 35 éve működik, és az elmúlt évtizedekben a világszövetség is követendő példaként mutogatta. A Barcelona itt nevelte ki Messit, Xavit, Iniestát, Fabregast, Puyolt, Piquét, többek között, és Bartomeu, mint elnök, nem hagyhatja, hogy mindez megszűnjön. Megerősítette, ha a FIFA a fellebbezésüket nem hagyja helyben, mennek tovább a CAS-hoz, hogy igazuknak érvényt szerezzenek. Továbbá a legvégső döntésig az igazolási tilalom felfüggesztését kérvényezik. Bartomeu egyébként a FIFA-elnök Sepp Blatterrel nem beszélt az ügyben - ő Costa Ricán van -, de Jerome Valcke főtitkárral konzultált.

Rovatok