Index Vakbarát Hírportál

Egy falunyi ember halhat meg, mire elkészül

2014. április 5., szombat 21:37

Modern rabszolgatartás, emberi jogi problémák, fenyegetések, kihallgatások, zaklatás. Így épül a 2022-es katari világbajnokság, a kihasznált munkások számára a menekülés is reménytelen. Már az ENSZ is háborog.

Annyi botrány volt már a 2022-es katari világbajnokság miatt, hogy a legsúlyosabb esetek szinte fel se tűnnek. A szervezőket korrupcióval vádolják, az esetleges téli rendezés miatt a nagy klubok lázadoznak, miközben a munkaerő helyzetével is komoly gondok vannak.  

Tavaly érkeztek az első hírek arról, hogy a 2022-es világbajnokság építkezései nem biztonságosak, a katari hatóságok pedig igyekeznek eltussolni azokat a baleseteket, haláleseteket, melyek ott történtek. 

Arról is több országban beszámoltak a lapok, hogy az arab országba érkező vendégmunkások elviselhetetlen hőségben dolgoznak, nem kapnak elegendő vizet, táboraik pedig inkább hasonlítanak egy gettóhoz. Törvény ugyan van arra, hogy óvják a munkásokat, csak éppen a legtöbb munkáltató nem tartja be ezeket. A katari jogrendszer amúgy sem nagyon rendelkezik a munkások jogairól, már arra is külön engedélyre van szükségük, hogy elhagyhassák az országot, ezt persze csak a munkáltató adhatja ki.  

Egy ország lelkiismeret nélkül

A világszerte 176 millió munkást képviselő International Trade Union Confederation nevű szakszervezeti szövetség márciusban adta ki 35 oldalas jelentését, ezt az országban szerzett tapasztalataik alapján állítottak össze. A jelentés lesújtó, elkeserítő képet fest a vendégmunkások mindennapjairól, Katart pedig lelkiismeret nélküli országnak nevezi.  

Úgy becslik, mire elkezdődik a 2022-es világbajnokság, négyezer munkás hal meg a munkálatokban. Olyan, mintha eltűnne egy kisebb falu teljes lakossága. 

Eddig ezerkétszáz halottja lehet az építkezéseknek,  ITUC ezt is csak két országtól kapott adatok alapján tudott megbecsülni. Ennél azonban jóval több nemzet munkaereje dolgozik az arab országban, sok a nepáli, az indonéz, az indiai és a Fülöp-szigeteki.

Hogy megértsük a helyzetüket, először is tisztázni kell, mi az a Kafala-rendszer, ami többször visszatér az ITUC jelentésében is, és már a futballistákat tömörítő FIFPro is felszólalt az eltörléséért, miután egy profi futballista ennek csapdájába esett.  

A rendszer olyan jogokkal ruházza fel a munkáltatókat, amelyekkel aztán súlyosan viszaélhetnek. A cég szponzorálja a vendégmunkás munkavállalását az országban, ezek után azonban már az ő írásos beleegyezése szükséges, ha az alkalmazott szeretne munkahelyet váltani, amihez adóigazolásra is szüksége van. Ezek azok a pontok, ahol a munkáltató sakkban tudja tartani alkalmazottját, és akár éveken át megtagadni, hogy elhagyja az országot, ahol időközben rabszolgává vált.

Így lesz belőled rabszolga

De hogyan lesz valakiből jogaitól megfosztott, megfélemlített ember? A ITUC által elkészített jelentés szerint a munkaadók kilencven százaléka azzal kezdi, hogy elkobozza a munkások iratait, beleértve az útlevelüket, akik így hivatalos papír nélkül megszökni sem tudnak. Ha mégis így döntenek, és elkapják őket a rendőrök, akkor hosszú időre börtönbe kerülnek, miközben a kiutasításukat készítik elő. Ezekben a börtönökben akár évekig várhat valaki arra, hogy végre kiszabaduljon Katarból. A zsúfolt csarnokokban több ezren zsúfolódnak össze, tisztálkodásra minimális lehetőségük van. 

Akik rendszeresen felveszik a munkát, szintén rengeteg problémáról számolnak be, ezek egy része már emberi jogi aggályokat is felvet. A munkások általában közvetítő cégeken keresztül kerülnek Katarba, már ezeknek a cégeknek is több száz dolláros pénzt kell letenniük. A vállalatok jó fizetést ígérnek, de ezt az összeget nagyon kevesen kapják meg, papírjaik és adóigazolás nélkül pedig nem tudnak váltani.  

„Megegyeztem egy közvetítőirodával, havi 484 dolláros fizetést ígértek. Amikor Katarba érkeztem, a munkáltató közölte, hogy a szerződés érvénytelen, elvette az útlevelemet és havi 376 dolláros fizetést ígérő szerződéssel állt elő. Nem akartam aláírni, mégis elkezdtem dolgozni, mert otthon tartozásaim vannak. A kollégáimmal tisztában vagyunk, hogy igazságtalanul bánnak velünk, de félünk a hatóságokhoz fordulni, mert azt tapasztaltuk, hogy aki panaszkodik, az feketelistára kerül, megfenyegetik vagy kiutasítják. A főnökünk azt mondta, akik sztrájkolni mernek, azok tizenkét órán belül a kiutasítottakat foglyul tartó börtönben találják magukat" - idéznek egy Fülöp-szigeti vendégmunkást.

Egy kenyai sofőr azt mesélte el, hogy útlevelét és jogosítványát is azonnal elvették, miután aláírta szerződését, hogy ne tudjon más cégnek dolgozni, azóta többször takarításra, szerelésre kényszerítették. 

„Könyvelőként dolgoztam, amikor lejárt a szerződésem, benyújtottam a felmondásom. A munkáltatóm nem volt hajlandó kifizetni a tartozásait, ezért a nagykövetségemen panaszt tettem. Arra nem számítottam, hogy az engem alkalmazók csalással vádolnak meg, azt állították, hogy pénzt loptam a cégtől.. A rendőrség letartóztatott és kihallgatott, ügyvédem nem volt. Esélytelennek tűnt, hogy megússzam a jogi eljárást, az útlevelemet korábban elkobozta a munkáltatóm. Egy évet töltöttem börtönben, végül 2014 januárjában közölték velem, három év börtönre fognak ítélni és 2746 dollárnyi bírságot kell fizetnem" - ezt egy huszonöt éves könyvelő osztotta meg az ITUC-cal, alátámasztva azt, hogy nem érdemes panaszkodni. 

Eszement költekezés

Az már biztos, hogy minden idők legdrágább eseménye lesz a 2022-es futball-vb Katarban, stadionok mellett több új fejlesztésre is szükség van, hogy elbírják az érdeklődést. 

A híres katari vaginastadiont már támadták is a költségek miatt, de 35 milliárd dollárért építenek új repülőteret, 40 milliárdért fejlesztik a tömegközlekedést, három új metróvonal és két új vasútvonal épül, fejlesztik az úthálózatot. Kilenc új stadiont is felhúznak a tornára, ezek légkodicionáltak lesznek. 

Egy korábbi pénzügyi becslés szerint az arab ország 220 millió dollárnak megfelelő összeget áldoz majd összesen a négyhetes tornára. 

Az átlagfizetés amúgy sem sok mindenre elég, mivel a legtöbb alkalmazottnak maga kell gondoskodnia az étkezésről, Katar pedig a legdrágább ország a régióban. Ráadásul a napi tizenkét-tizenhat órás műszakok után a túlórákat a legtöbbször nem fizetik ki a vállalatok.  

A diplomácia se tud segíteni a helyzeten, amikor a Fülöp-szigetek kormánya magasabb béreket követelt vendégmunkásainak, akkor a katari hatóságok egyszerűen megtiltották, hogy újabb Fülöp-szigeteki munkások lépjenek be az országba. 

A testi épségük sincs biztonságban 

Sok építkezésen az alkalmazottak épségét sem tudják biztosítani. Az ITUC-jelentés szerint egyes munkaadók sósvizet osztottak, máshol elegendő folyadék nem volt. Egy tavalyi adat szerint egyetlen nyáron negyvenkét nepáli vesztette életét a hőség miatt.

Egy munkás arról számolt be, hogy nem kaptak védősisakokat, egyik munkanapján pedig egy szög sértette meg a retináját. Orvoshoz ment, napokig nem látott bal szemére. Volt olyan alkalmazott, akinek a lába sérült meg egy balesetben, az orvosok közölték vele, megvan a veszélye annak, hogy amputálni kell a lábát a fertőzések miatt. „Nyílt sebeim voltak a műtétektől, amikor a kórházból kiraktak. Nap mint nap el kellett sétálnom a táborból a kórházig, heteken át. Aztán rosszabb állapotba kerültem, az orvos pedig megrótt, miért nem jártam gyakrabban, hogy ellenőrizzék a sebeimet. Elmondtam neki, nem tudtam mit tenni, autóm nincs, a kórház messze volt, a tömegközlekedés meg túl drága. A cégem pedig semmit sem segített" - számolt be tortúrájáról. 

Brazíliában is vannak már halálos áldozatok

A nyári futballvilágbajnokság egyik helyszínén, Sao Paolo-i stadion építkezésén vesztette életét a napokban egy munkás, lezuhant, nem volt rajta védőfelszerelés, a szakvélemény szerint védőhálóval megelőzhető lett volna a tragédia. A munkálatokat le kellett állítani a haláleset miatt. 

Tavaly novemberben ugyanezen a helyszínen tavaly összedőlt egy daru, akkor két ember vesztette életét, a munkások ezután sztrájkkal fenyegettek a körülmények miatt. 

Rengetegen panaszkodtak a biztonság hiányáról, emiatt rengeteg társuk sérült már meg. „Reggel ötre érkeztem az építkezésre, egy helyen vér volt mindenütt. Nem tudom, mi történt, de a nyomokat hamar eltakarították, jelentés nem készült az esetről. Azt mondták nekem, ha panaszt teszek, akkor ki fognak rúgni" - idéznek egy építésvezetőt. 

A munkásoknál is szörnyűbb körülmények között kell dolgozniuk esetenként azoknak a nőknek, akik takarítani, háztartást vezetni szegődnek el a tehetősebb katari családokhoz. Gyakran számolnak be szexuális zaklatásról, volt olyan fiatal nő, akit rendszeresen vertek, sérülésein még az orvosok is megdöbbentek. Indonéz hatóságok szerint évente 2500 nő próbál elmenekülni az őket kihasználó katari munkaadók elől, de papírjaik nélkül ők sem tudják elhagyni az országot. 

Sokan amúgy nem mernek a jogvédő szervezetekhez sem fordulni, a katari kormány kiterjesztésének vélik őket, a legtöbbször a jogalap sincs meg arra, hogy a munkások panaszt tegyenek az őket alkalmazó vállalatok ellen.  

Mit szól ehhez a FIFA?

Megkeresésünkre a máskor egy napon belül reagáló FIFA most nem siette el a választ. Több nap után azt írták, Joseph Blatter elnök már korábban kezdeményezte, hogy a legmagasabb szintű tárgyalások kezdődjenek az ügyben, ezeket várhatóan még a szervezet júniusi kongresszusa előtt lebonyolítanak a régió összes képviselőjének részvételével.

Az elnök a végrehajtó bizottság egyik tagját, Dr. Theo Zwanzigert bízta meg, hogy addig egyeztetéseket szervezzen, ezeken részt vesznek a beruházók, emberi jogi és munkásszervezetek, valamint kereskedelmi szövetségek. 

A nemzetközi futballszervezet sajtóosztálya hangsúlyozta, Blatter már korábban is látogatást tett Dohában, és üdvözlik, hogy a szervezők már konkrét lépeseket tettek a munkások jobb ellátásáért. A vendégmunkások egy részét nemrég új, nagyobb táborba költöztették, ennek építése sokat csúszott. Az országban egyébként könnyebb egy felhőkarcolóra építési engedélyt szerezni, mint egy munkástáborra. 

A FIFA szerint pozitív változások tapasztalhatók az utóbbi időszakban, és nagyon fontos, hogy a szervezők a munkások helyzetével kapcsolatban elindult pozitív folyamatokat továbbvigyék.

Már az ENSZ-nél is bajban a katariak

Az ENSZ munkaügyi szervezeteként működő International Labour Organization pénteken határozatban ítélte el Katart a munkások jogainak megcsorbítása és a Kafala-rendszer miatt. A határozat figyelmezteti a vállalatoakt arra, aki Katarral üzletel, az már nemzetközi jogot is sért. 

„Amíg Katar nem igazítja vonatkozó törvényeit a nemzetközi normákhoz, addig a velük kapcsolatban álló cégek megítélésüket teszik kockára és jogi következmények elé néznek, mivel az országban rabszolgamunkára kötelezik az embereket" - foglalt állást az ILO. 

A szervezet sürgette a katariakat, hogy hozzanak olyan törvényeket, melyek a munkások és a zaklatásnak kitett nők jogait védik. Az országnak 2014 novemberéig kell beszámolnia az ILO-nak a változásokról. 

Rovatok