Index Vakbarát Hírportál

Élet-halál harcba bukhat bele Guardiola

2014. április 9., szerda 14:54

A címvédő Bayern München a Manchester Unitedet, az Atlético Madrid pedig a vele szemben négy éve veretlen Barcelonát látja vendégül a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szerdai visszavágóján, mindkét párharc 1-1-ről indul.

Az Atlético Madrid és a Barcelona párharcát lényegében a tökéletes egyenlőségként írhatnánk le. Idén négy mérkőzést játszottak egymás ellen, mind a négy döntetlen lett, a bajnokságban úgy állnak az első és második helyen, hogy mindössze egy pont választja el őket, tényleg minimális tehát a különbség.

Ha a sorozatokat nézzük, az Atleti az európai kupákban 17 meccsből 16-ot megnyert otthon, ugyanakkor a Barcelona négy éve nem kapott ki a Vicente Calderónban - tegyen tehát igazságot, aki tud.

A motivációról sem kell külön szót ejteni - a hazaiak 1974 után először kerülhetnének be a Bajnokok Ligája (és előtte a BEK) elődöntőjébe, míg a két átigazolási időszakból kizárt Barcelona még annak életbe lépése előtt, most már csak dacból is megmutatná, hogy mindenkinél jobbak Európában.

Nem lesz könnyű dolguk. Az Atléticóban nem játszik majd Arda Turan, de lehet, hogy Diego Costa sem, a spanyol csatár nélkül pedig nem ugyanaz a támadójátékuk. Ám a Barcelona védelme sem a megszokott lesz, Carles Puyol és Gerard Piqué sem bevethető, helyettük Javier Mascherano és Marc Bartra játszanak majd, utóbbit pedig akár még David Villa is zavarba hozhatja.

Messi játéka is kulcsfontosságú lehet, bár úgy tűnik, Diego Simeone tökéletesen tudja hatástalanítani az argentint - amióta kinevezték őt az Atletico Madrid edzőjének, Messi öt meccsen egyetlen gólt sem tudott szerezni ellenük. Az azonban biztos, hogy az első meccsen született 1-1 miatt a Barcelonának legalább egy gól kell majd a továbbjutáshoz vagy az életben maradáshoz, Tata Martinóék pedig minden bizonnyal nem akarnak túl sokáig várni erre.

Pep hatalmas csatáról beszél

„Olyan ez, mint egy döntő, élet-halál meccs lesz” - mondta Guardiola a negyeddöntő visszavágója előtt, kiemelve, hogy bár fontos az idegenben lőtt góljuk, nagyon veszélyes eredmény az 1-1. Főleg úgy, hogy a Bayern három meccse nem tudott nyerni, ilyen pedig elképesztően régen volt velük: még 2011. márciusában, amikor sorban a Dortmund, a Schalke és a Hannover verte őket.

A United úgy bírta ki a 90 percet Manchesterben, hogy a WhoScored szerint csak 26 százalékban volt náluk a labda, de ha még 30 százaléknak vesszük, az is elég gyenge mutató.

A hétvégén felmerült, hogy Wayne Rooney lábujjsérülés miatt kihagyja a meccset, ám jelenleg úgy tűnik, hogy fájdalomcsillapító-injekcióval, de játszani fog. Nincs is már nagyon mire spórolniuk, a bajnokság és a helyi kupák elúsztak, a BL maradt az utolsó dobásuk. Robin van Persie sérülése miatt még nagyobb veszteség lenne, ha nem játszhatna, ezért is szinte biztos, hogy valahogy összedrótozzák.

A keddi edzésen sem Fellaini, sem Rafael nem vett részt, az ő játékuk tehát kérdéses lehet.

A hazaiaknál viszont biztosan lesznek hiányzók, méghozzá Javi Martinez és Bastian Schweinsteiger, mindkettő eltiltás miatt. A Bayern a 2012-13-as szezon kezdete óta csak három meccset bukott el a BL-ben, Schweinsteiger pedig egyiken sem kezdett, bár nyilván nem csak rajta fog múlni a németek szereplése.

Az viszont aggodalomra adhat okot Guardiolának, hogy állítása szerint mindössze 14 játékosa van bevethető állapotban, de egy kezdőcsapatot azért még ki tud állítani így is. Mindenestere a Bayern United elleni kiesése sokkolná a bajorokat. Sőt, az egész Bundesligát, hiszen a német bajnokot, ami ráadásul másfél hónappal a vége előtt, rekordkorán megvédte címét, az angol liga hetedik helyezettje verné ki. Guardiolának meg maximum az maradhatna, amit a Bayernnel még közepes edzők is megnyertek, és amit a müncheni vezetőség alapból elvárt tőle: a bajnokság és a Német Kupa.

Várható kezdőcsapatok

Atlético Madrid: Courtois - Filipe Luis, Godin, Miranda, Juanfran - Raúl Garcia, Gabi, Tiago, Koke - Diego Costa, David Villa

Barcelona: Pinto - Jordi Alba, Mascherano, Bartra, Dani Alves - Busquets, Xavi, Iniesta - Messi, Fábregas, Neymar

Bayern München: Neuer - Alaba, Boateng, Dante, Rafinha - Kroos, Lahm - Robben, Götze, Ribery - Mandzukic

Manchester United: De Gea - Evra, Vidics, Ferdinand, Rafael - Kagava, Carrick, Fletcher, Valencia - Welbeck, Rooney

Rovatok