Index Vakbarát Hírportál

Nyer háromból három El Clásicót a Barca?

2014. április 16., szerda 12:19

Szerda este újra találkozik a Real Madrid és a Barcelona, hogy semleges pályán, a valenciai Mestallában játsszák le a Spanyol Kupa döntőjét. A katalánoknak ez lehet az utolsó esélyük arra, hogy valamit nyerjenek a szezonban, ám ugyanez igaz a madridi csapatra is annak ellenére, hogy ők még szerepelnek a Bajnokok Ligájában is.

A 228. El Clásico egyben a 2011-es kupadöntő újrajátszása is lesz. Idén a két csapat mindkét mérkőzését a Barcelona nyerte, legutóbb egy igen emlékezetes mérkőzésen 4-3-ra a Bernabeuban, mely után több realos játékos is összeesküvést kiáltott.

A bajnokságban egyik csapat sem áll jól, a Real 3, míg a Barcelona 4 pontra van az Atlético Madrid mögött. A BL-ből már kiesett a Barca, míg a Madridra az a Bayern München vár, amely lényegében verhetetlennek tűnt egészen addig, amíg Pep Guardiola el nem kezdte pihentetni keretét a Bundesligában - ennek ellenére könnyen lehet, hogy a németek jelentik majd a menetelés végét a Realnak a Bajnokok Ligájában, a kupagyőzelem tehát számukra is elengedhetetlen.

A valenciai döntő legalább annyira szól majd azokról, akik játszanak, mint azokról, akik nem. A Barcelona eddig is hiányos védelme képes volt még egy szintet esni: már nem csak Piqué hiányzik, hanem Marc Bartra is, de Carles Puyol játéka is kérdéses, így Javier Mascherano mellett vagy egy szélső védő, vagy egy védekező középpályás játszhat majd Pinto előtt. A hétvégi, Granada elleni, vesztes meccsen például Busquets volt Mascherano párja, de vélhetően a Real ellen nem sorolja majd hátra legjobb szűrőjét Tata Martino.

Ha Puyol mégis játszik, az egyben az utolsó komoly téttel bíró meccsét is jelenti majd neki - a Barca legendás védője ugyanis bejelentette, hogy távozik a szezon végén, és bár szinte biztos, hogy a bajnokságban még szerephez jut, egyik meccs sem lesz majd olyan jelentőségű, mint ez.

A Realnál leginkább Cristiano Ronaldo hiányát érzik majd meg - a portugál térde és combja sincs rendben, egyértelmű, hogy a jövő heti BL-elődöntőre pihentetik, de rajta kívül Marcelo sem játszhat majd, és Sergio Ramos játéka is kérdéses, így az ő védelmük is gyengébb lehet a szokottnál. Cristiano Ronaldo egyébként eddig hat meccset hagyott ki a szezonban, a Real viszont mindet megnyerte.

Martino két 1-0-s vereség után kell, hogy felrázza csapatát. Az Atlético ellen Messi volt nagyon formán kívül, a Granada ellen viszont a teljes csapat. Busquets védekezett, Xavi pihent, így nem volt középpályájuk lényegében. Így logikus lenne 4-3-3-ban játszani a Real ellen, csakhogy mindkétszer négy középpályással verték meg a Realt idén.

Nem csak Barca-Realból áll a világ

A Manchester City a hétvégi, Liverpool elleni vereségével elvesztette a matematikai első helyét, hiszen hiába játszottak két meccsel kevesebbet, mint a Pool és a Chelsea, az első helytől már 7 pontra vannak. Este egy mérkőzéssel zárkózhatnak a többiekhez, ellenfelük a Premier Leauge utolsó csapata, a Sunderland lesz majd.

Várhatóan nem okoznak majd gondot Pellegriniéknek, akik közelebb kerülhetnek a második helyen álló Chelsea-hez, egyúttal akár 6 pontra is elhúzhatnak az Arsenaltól. Cystal Palace ellen játszó Everton ugyanakkor célba vette a negyedik helyet, és ha nyernek, vissza is veszik azt a kedd este nyerő Arsenaltól.

Németországban a Dortmund már biztosan ott lesz a kupadöntőben, de még várják, hogy a Bayern München, vagy a Kaiserslautern lesz az ellenfelük. A Bundesliga győztesének aligha okoz majd gondot a másodosztály negyedik helyén álló csapat, ám nem szabad elfelejteni, hogy a 'Lautern az előző fordulóban a Leverkusennel is elbánt, Guardiola csapata pedig a korán megszerzett bajnoki cím óta kicsit kieresztett.

Ha bejut a Bayern, akkor a 2012-es döntő párosítása jöhet össze, egyúttal sorban harmadszor lennének ott a döntőben.

Kezdési időpontok

A Spanyol Kupa döntőjének várható kezdőcsapatai

Barcelona: Pinto - Jordi Alba, Adriano Correia, Mascherano, Dani Alves - Busquets, Xavi, Iniesta - Messi, Fábregas, Neymar

Real Madrid: Casillas - Coentrao, Pepe, Sergio Ramos, Carvajal - Di Maria, Xabi Alonso, Modric - Isco, Benzema, Bale

Rovatok