Index Vakbarát Hírportál

Real és a Bayern: jó meccs jöhet a BL-ben

2014. április 23., szerda 13:34

A keddi, Atlético Madrid-Chelsea BL-elődöntő után már csak jobb lehet, gondolhatjuk magunkban. Hiába a Chelsea a világ egyik leggazdagabb csapata, és hiába az egyik legsikeresebb az elmúlt 10 évben, úgy játszott Madridban, mintha egy bekkelésre szakosodott kis csapatot láttunk volna a Vicente Calderónban: védekezett, védekezett és védekezett.

Persze benne van a pakliban, hogy hasonlóan óvatos meccs lesz a Real–Bayernből is, de elnézve a két csapat formáját, úgy tűnik, nem így lesz. Főleg úgy, hogy legalább annyi érvet lehet egy küzdelmes 1-1 mellett felsorakoztatni, mint egy 4-3-as tűzijáték mellett.

Pep Guardiola számára talán a legnagyobb kérdés az lesz, hol játszassa Philipp Lahmot. A német a középpálya lelke, ő irányítja a játékot, de időről időre eredeti pozíciójában, jobb hátvédként is beveti. Márpedig Cristiano Ronaldo megállítása kulcsfontosságú lesz, vélhetően nem Rafinhára bízzák majd, így lehet, hogy feláldozza Lahmot és védekeznie kell majd - ebben az esetben Bastian Scheinsteiger lesz a középpont.

Real-Bayern promo

A Bayern 10 meccsen 8 gólt kapott a BL-ben, minimális többséggel a bal oldalról indult akciókkal, Ronaldo tehát megtalálhatja a számítását. Ehhez viszont fegyelmezett és határozott védekezés kell.

Ha a Bayern taktikáját vizsgáljuk Pep Guardiola alatt, nyilván nem véletlen, hogy a Barcelona köszön vissza. Guardiola klasszisokkal jobb edző, mint a katalánokat most irányító Tata Martino, de a Spanyol Kupa döntőjében Carlo Ancelotti megmutatta, hogyan tudja megfékezni a millió és egy passzból felépülő támadásokat két 4-es sorral. 

A Bayern a szezonban mindössze három gólt lőtt kontrából, és mindössze hármat szerzett a tizenhatoson kívülről a BL-ben. Addig passzolnak, amíg meglesz a ziccer, de ha azt csinálja a Real, mint a Barcelona ellen, az működhet.

Ahogy a Realnál Cristiano Ronaldo a bal oldalon, úgy a németeknél Arjen Robben a jobb szélen a kulcs. A holland oldaláról érkeztek a lövéseik 63 százaléka, de persze Franck Riberyt sem szabad leírni a bal oldalon. Kapura lövésből egyébként rengeteget hoz össze a München, meccsenként 20,2-t (ugyanez a szám a Realnál 16,9), ráadásul 69,3 százalékban van náluk a labda és 89,8 százalékban jók a passzaik.

Cristiano Ronaldo hétfőn már a csapattal edzett, nyoma sem volt, hogy fájt volna a térde, vagy a beszakadt combizma, de Ancelotti óvatos vele, azt mondta, ha minimális esélye van, hogy rásérül, nem teszi be a csapatba. Ugyanilyen elővigyázatos volt Gareth Bale-lel, aki annyira náthás, hogy nem engedték társai közelébe, az estét is egy másik hotelban kellett töltenie, nem aludhatott a csapattal. Ha a walesi nem játszik, lényegében játszhatja ugyanazt Ancelotti, mint a kupadöntőben: Bale szerepét átveszi C. Ronaldo, a többi pedig marad változatlan.

A Madrid ráadásul valamivel pihentebb is lesz, hiszen ők a múlt szerdai kupadöntő óta nem játszottak, míg a Bayernnek volt egy meccse a Braunschweig ellen. Igaz, nem hajtották szét magukat a Bundesliga utolsója ellen, de lényegében csak MMario Mandžukić és Müller pihenhetett, illetve az akkor még sérült Neuer.

Róluk szól a BL

Huszonegyedik alkalommal találkozik a két csapat a BEK-ben vagy a BL-ben. Legutóbb a 2012-es elődöntőben futottak össze, akkora  Bayern tizenegyesekkel jutott tovább, de emlékezetes párharcokból nem volt hiány, elég csak az 1987-es elődöntőkre gondolni, amikor csúnyán elszabadultak az indulatok.

1987 April 8 Bayern Munich 4 Real Madrid 1

A mérleg némileg a Bayern oldalára billen, hiszen 11-szer nyertek és csak 7-szer kaptak ki eddig a Realtól, ám Madridban kétszer nyertek csak és döntetlen is csak egyszer volt 10 meccsből.

Várható kezdőcsapatok

Real Madrid: Casillas - Coentrao, Sergio Ramos, Pepe, Dani Carvajal - di Maria, Xabi Alonso, Luka Modric - Cristiano Ronaldo, Benzema, Bale

Bayern München: Neuer - Alaba, Dante, Boateng, Lahm - Kroos, Schweinsteiger - Ribery, Müller, Robben - Mandzukic

Rovatok