Index Vakbarát Hírportál

Matyit megviselte lelkileg, ami történt

2014. április 25., péntek 07:42

Olyan ritkán fordul elő fiatal magyar futballistával, hogy két nagy sztárklub is meg akarja őt szerezni, a 16 éves Tajti Mátyásnak ez most sikerült. A Barcelonát választotta, amivel kisebb lavinát indított el, és ami miatt még a miniszterelnöknek is sajnálkoznia kellett. Meddig tart a lojalitás?

„A Real Madrid egy óriási klub, a világ legeredményesebbje, eszébe sem jutott senkinek sem hülyíteni vagy hitegetni őket, de a gyerekem nem érezte ott olyan jól magát, mint a Barcelonánál. Az ottani hangulat, a figyelem, a törődés jobban hatott rá, az fogta meg. Ezzel nem szeretném azt mondani, hogy Madridban nem törődtek velünk, ne lesték volna a kívánságainkat.” Tajti József ezzel is magyarázta, hogy fia, a 16 éves, védekező középpályás Mátyás a két világhírű klub közül miért a Barcelonát választotta. 

Klasszikus választás

Szinte páratlan, hogy egy magyar futballistának ilyen választási lehetősége van, de a magyarnál lényegesen nívósabb futballkultúrában is hír, ha valakit ennyi idősen leigazol a Barcelona. Tajti Mátyás tehetsége nemcsak felkeltette a katalán sztárklub figyelmét, decemberben megnézték saját körülményeik közt, saját bázisukon, március végén pedig megszületett a szerződés.

Hogy ez csak a héten derült ki, annak megvan az oka. Tajti József az Indexnek azt mondta, többször is alig bírta magában tartani, szívesen beszélt volna erről, mert ez nemcsak neki személyes siker, hanem az akadémián folyó szakmai munkát is minősíti. Tartotta magát viszont ahhoz, hogy csak a Puskás Suzuki Kupán lesz a bejelentés, ezért nem beszélhetett.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián nevelkedő Tajtira a Real Madrid is kíváncsi volt, és jó eséllyel oda is szerződhetett volna, hiszen az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított intézmény a Reallal évek óta partneri viszonyban van, éppen az ilyen esetekre számítva.

A távozás nem a legbékésebbre sikeredett, volt, aki a gyereket gyávának nevezte, a realosok is, mert nem játszott a múlt pénteken kezdődött Puskás Suzuki Kupa első két meccsén, és csak a döntőre vállalta a játékot, holott arról volt szó, hogy lázas beteg. 

„Nem értem, mitől félt volna Matyi? Betegen nem játszhat, ez nem kérdés, ő ezt tragédiaként élte meg. Hétfőn, a Real elleni kupadöntőn már csak hőemelkedése volt, kapott gyógyszert, így mehetett a pályára” - vágott bele Tajti.

Az sem tett jót a hangulatnak, hogy a Real elleni hétfői döntőben a fiatal futballista a felcsúti meze alá a rivális Barcelona trikóját vette fel.

Tajti szerint Mátyás egy saját maga által készített pólót vett fel - tehát nem mezt -, amire a Puskás nevet írta és a Barcelonát, hogy önmagát erősítse, hogy a céljait kifejezze, honnan hová jut el. „Ezt egy újságíró meglátta, sokan átvették, pedig ebben semmi rossz szándék nem volt.” Tajti szerint ezzel nem kérkedett a fia, nem mutogatta, nem heccelte a riválist. Mivel nem volt jó állapotban, azért nem játszott végig a döntőn.

A játékos édesapja, az akadémia szakmai igazgatója szerint mesterségesen gerjesztett cirkusz lett a szerződésből. Ha valakit, akkor őt kritizálhatják, de fia, Mátyás, nem tehet semmiről, indokolatlanul az ő nyakába szakadt az elmúlt három nap cikközöne, a gyerek áldozat, aki a különböző helyekről érkező szidalmakra egyáltalán nem szolgált rá, mondta.

A Real átigazolásokért felelős főnöke, Paco de Gracia állítólag meghökkent húsvét hétfőn a bejelentésen, de megnyugtatott mindenkit, nem haragszanak az akadémiára, ha valakit, inkább a családot tette felelőssé a helyzetért. Orbán Viktor személyesen fejezte ki neki a sajnálatát, hogy Tajti végül nem a Realt, hanem a katalánokat választotta.

Hogy hivatalosan mit szól a történethez a Real Madrid, arról csak egy egymondatos levél tanúskodik, amelyben azt írták az Indexnek, hogy az ilyen eseteket nem kommentálják, most sem teszik. Persze az is biztos, hogy a Realnál túl nagy ügyet nem csinálnak belőle, évente negyven hasonló korút szoktak leigazolni, akik közül sok nem is jut el a nagycsapatig. Jellemző, hogy még Roberto Soldado, Álvaro Negredo és Juan Mata sem volt elég jó, máshol teljesedtek ki, és fizetnek manapság értük csillagászati összegeket.

Egy fiatal a siker kapujában

Tajti Mátyás tavaly szeptemberben, a constantai utánpótlástornán tűnt fel a Barcának, ahol a legjobb játékosnak választották. Azután Barcelonába ment, az U16-os magyar válogatott októberben az Espanyollal játszott egy edzőmeccset a katalán városban, ott megnézték ismét, és rögtön próbajátékra hívták.

December elején egy hetet kint töltött, ahol az édesapa állítása szerint a Real egyik ügynökével is találkoztak.

A Barcelona nem késlekedett, ajánlatot tett Tajtinak, aki aztán januárban elment a Real Madridhoz is, ahol egy hetet töltött. Az egy hét letelte után nem ajánlottak neki szerződést, csak március közepén adták oda az édesapának, amikor az akadémia csapata a spanyol fővárosban volt. A csapat a Real Madrid–Schalke-meccset is megnézte. Tajti azt mondta, nem írt alá sem az első, sem a második látogatáson semmit.

„Március végén, vagy már lehet, hogy április első napján utaztam vissza Barcelonába, és megkötöttük a szerződést, ami július elsejétől érvényes.” 

A Barcelonát április másodikán a FIFA kizárta a nyári átigazolásból, éppen a fiatal, még a szükséges kort be nem töltött fiatalokkal kötött szerződések miatt, aztán április 23-án felfüggesztette a tiltást. (Tajti Mátyás június másodikán lesz 16 éves.)

Tajti nem zárja ki, hogy ha előbb a Madrid keresi meg, akkor a Realhoz megy, akár ilyen kevésen is múlhatott a madridi szerződés. Neki nagyobb örömet az sem okozhatott volna, ha a Realhoz megy a gyereke.

„Természetesen ez nem egy magánakció volt, az akadémia legfelső vezetése tudott az utamról. Nekem az akadémia több mint munkahely, ezért is életszerűtlen a magánakció. Azt ugye nem feltételezheti komolyan senki sem, hogy a tudtuk nélkül tárgyalok? Hiszen nemcsak a gyerekemmel, az akadémiával is szerződni kell. Mészáros Lőrinc illetve a miniszterelnök, Orbán Viktor azt mondta nekem, az a lényeg, ami a legfontosabb a gyereknek, vagyis mit szeretne ő. Ők ezt megértették, elfogadták. Vannak az akadémián emberek, akik ezzel nem tudtak azonosulni, innen jött az egész cirkusz. Azért csak most jelentettük be, mert személyesen szerettük volna tudatni a Reallal, tőlünk, és ne mástól értesüljenek”.

Most jön a neheze

„Matyit megviselte lelkileg, ami történt. Rengeteg feladat vár még rá. Család nélkül megy ki, nem fogja ismerni kellően a nyelvet, iszonyatos konkurenciaharc vár rá. Nem szerencsés összezavarni ilyenkor senkit. Lesz a posztján legalább még egy játékos, akivel fel kell vennie a harcot. Ha ezt a harcot olyan helyen vívja, ahol nem érzi igazán jól magát, az nem segíti.”

Tajtival együtt még legalább 30 játékos kerül majd be a La Masiára, az ottani akadémiára, ez tehát még nem a barcelonai nagycsapat előszobája. Az apuka szerint a Puskás Akadémiának nem is lehet más célja, minthogy a spanyol első osztályban játsszon egy itt felnevelt játékos, mert az általuk végzett munkát minősíti, Matyi játéka hosszú távon ajánlólevél is lesz. Tajti úgy érzi, ezt a felső vezetés is megértette.

„Nagyon fáj, hogy egy ilyen szerződés után magyarázkodnunk kell, és nem lehetünk maradéktalanul büszkék, nem tudunk őszintén örülni. Én apaként nyilván elfogult vagyok, de mértéktartónak is kell lennem. Annak ugyanakkor jelentenie kell valamit, hogy őt választották ki, és látnak benne valamit, amit más spanyolban nem, hiszen ha egy spanyolban is látják azt a tehetséget, akkor nyilván őt igazolták volna le, nem pedig egy külföldit. Remélem, nem vagyok túl naiv” - mondta.

Meddig juthat el Tajti Mátyás?

Óriási lemaradást kell bepótolnia, tempóban előtte járnak azok, akiket odavisznek, mert egyszerűen nívósabb kultúrából érkeznek. Még az is lehet, hogy mind a negyven kiválasztott gyorsabb lesz nála. (Egy évfolyamba nagyjából ennyien kerülnek.)

Tajti alighanem az utolsó pillanatban szerződött. Ha azt vesszük, hogy egy évvel fiatalabban a 17 évesek között biztos helye volt, és ez a korosztályos csapat az akadémiai bajnokságban 20 ponttal vezet, előrevetíti, nem szabadott elveszítenie még egy évet. A fejlődéshez 90 perces koncentráció és fizikai igénybe vétel szükséges, mert ha ezt a terhelést nem kapja meg a szervezet 17 évesen, később már nincs idő bepótolni. Nyilvánvaló, hogy egy rossz kapuspassz a hazai ligában belefér, míg a Puskás Suzuki Kupán a rossz kirúgást azonnal büntette a Real Madrid, ami alapból magasabb tempóhoz szokott.

Ha nem jön közbe egy sérülés, töretlenül fejlődik, akkor akár eljuthat a Valenciáig is. 

Eddig a Puskás Akadémia még senkit nem adott el külföldre, mert az eredeti terv az volt, hogy előbb az akadémia csapatát, később a Videotont kell kiszolgálniuk a hazai élvonalban. Tajti elődjét, Bognár Györgyöt például ki is rúgták amiatt, mert Ízing Martin elment a Bruges-höz.

Tajti amondó, azért változhatott meg az álláspont, mert most a Barcelona és a Real Madrid közvetlenül bejelentkezett, konkrét szerződéssel, nem pedig menedzsereken keresztül. A Puskás Akadémia így testközelből tájékozódhat akár arról is, milyen munka folyik a katalánoknál, a másik sztárklubnál.

Azt nem tudtuk meg, hogy a Madrid mennyit fizetett volna az akadémiának, és azt sem, hogy a katalánok mennyit utalnak majd, de jellemzően nem eurómilliókra kell gondolkodni.

Amit Tajti Mátyás kap egyébként, mind a két klubnál ugyanaz, szinte fillérre, ráadásul ugyanazok a szempontok, iskola, kollégium és költőpénz.

Ha bekerül a klub B csapatába, ami a másodosztály élvonalába tartozik, akkor a nevelőnek még jár pénz. „Ha minden a legszebb álmaink szerint alakul, és eljut a legjobbakig, akkor még újabb összeget utalnak Felcsútra.” 

Jobban járt-e a Barcával, mint a Madriddal?

A La Masia akadémiának nyilvánvalóan akkor volt a legjobb híre, amikor a Barcelona a csúcson volt – 2009-ben és 2011-ben nyerték meg a BL-t, idén az elődöntőig sem jutottak -, és volt olyan időszak, amikor fel tudtak 11 saját nevelésű játékossal állni. Pillanatnyilag erre nincs esély. Az akadémiáról senki nem robbant be az utóbbi időszakban a felnőttcsapatba. Míg a Realnál mintha megfordult volna a trend, mert Morata mellett Jesé is közvetlenül, kerülő nélkül beverekedte magát a kezdőbe idén. Egyik sem állandó kezdő, de a kispadon rendszeresen ott vannak, igaz, Jesé súlyosan megsérült a Schalke ellen. A jobbhátvéd Carvajalnak is csak egy évet kellett a Leverkusennél eltöltenie.

Rovatok