Index Vakbarát Hírportál

A Real 2002 után játszhatna újra BL-döntőt

2014. április 29., kedd 13:41

Történelmet írhat a Bayern München, amennyiben sikerül a döntőbe jutnia idén is a Bajnokok Ligájában, hiszen korábban négyszer egyetlen csapat sem jutott ideáig öt év alatt. Ráadásul a címvédéssel is megpróbálkozhatnak, amire szintén nem volt még példa a BL-ben, de utoljára a BEK-ben is csak 1989-90-ben sikerült a Milannak. A Real Madrid ugyanakkor a 10. győzelemre és 2002 óta az első döntőjére hajt Münchenben kedden 20.45-től.

A Bajnokok Ligája elődöntőinek első fordulójából világosan kirajzolódott, hogy a négy csapat vezetőedzője nem a győzelmet tartotta prioritásnak, hanem azt, hogy ne kapjanak ki. Ezt Carlo Ancelotti és a Real Madrid kivitelezte legjobban, hiszen egyedül nekik sikerült gólt is szerezniük - és egyben nyerni -, de túlzottan ők sem kockáztattak a kontráikkal. A szerzett gól és győzelem pedig lényegében a minimális elvárás volt a Madridtól, hogy ne döntetlennel vagy vereséggel utazzanak Münchenbe.

München ugyanis nem az ő terepük. Eddig 10-szer jártak ott a Bayern ellen a BL-ben, és egyszer sem tudtak nyerni (Németországban 27 meccsből 2 győzelmük van csak), ám mindössze egyszer, 1976-ban nem tudtak gólt rúgni a Münchennek. Most is ezért mennek, legalábbis Carlo Ancelotti azt mondta hétfői sajtótájékoztatóján, hogy gólszerzésben jók, ezt tudják, Münchenben sem lesz ez másként.

Főleg, hogy egy idegenben rúgott gól rendkívül fontos lenne számukra, hiszen ha betalálnak, a Bayernnek már hármat kellene rúgnia a továbbjutáshoz. Vagyis vélhetően nem három védekező középpályással fog felállni Németországban, mint azt tette a Dortmund elleni 2-0-s vereségen.

A Bayern hatszor került 1-0-s hátrányba az első meccs után, ebből ötször sikerült fordítania - legutóbb meglehetősen meggyőzően tették ezt, amikor 2012-ben 7-0-val válaszoltak otthon a Baselnek. Egyedül 1990-ben nem harcolták ki a továbbjutást, hiába győzték le a második meccsen a Milant 2-1-re, idegenben rúgott góllal az olaszok léptek tovább. Carlo Ancelotti akkor a Milanban játszott.

A Real viszont hatból négyszer ment tovább, amikor 1-0-val kezdtek otthon egy párharcot, és 56-ból 43-szor ők voltak a továbbjutók, amikor győzelemmel kezdtek.

Pep Guardiola fejében biztos ott motoszkál a 2012-es elődöntő, amikor Roberto di Matteo ellen játszódott le hasonló párharc. A Chelsea akkor Didier Drogba egy kontra végén szerzett góljával nyerte az első meccset, a visszavágón pedig hiába uralt minden statisztikai mutatót a Barcelona (a labdabirtoklás például 72-28 százalék volt a javukra), a vége 2-2 lett, pedig a Chelsea 63 percet emberhátrányban játszott, mégis döntőt játszhatott.

A Bayern most is egygólos hátrányban várja a visszavágót, a helyzetük viszont inkább hasonlít arra, ahogy a Manchester United elleni párharc alakult az előző körben. Akkor 1-1 volt az első meccs, majd Münchenben a United jutott vezetéshez, de bő negyed óra alatt fordított a Bayern, lényegében összetörve az angolokat.

Akkor Mario Götze és Thomas Müller kezdtek Mario Mandzukic mögött, ám mivel a Real sokkal jobban kontrázik, mint a United, így óvatosabb felfogás kell majd Guardiolától. Javi Martinez gyorsasága nem elég ahhoz, hogy a védősorban játsszon, így jó eséllyel újra a középpályára kerül majd. Viszont Müllerrel és Bastian Schweinsteigerrel nem adnának elég pluszt a támadáshoz, Götze és Toni Kroos pedig nem segítenének eleget a védekezésben. A Kroos–Müller-páros tűnik a logikus döntésnek a spanyol mellé, de akár Kroos és Schweinsteiger is kezdhetnek - mindez persze akkor, ha Lahm a védelem jobb szélén játszik majd.

A Real Madridnál nincs ennyi kérdés, sőt igazán mindössze egyetlen bizonytalan pont van: ki lesz a harmadik középpályás Luka Modric és Xabi Alonso mellett? A Spanyol Kupa döntőjében és a madridi meccsen is Isco játszott, az előbbin remekül, a másodikon inkább csak tűrhetően, de két nagyon fontos gól is tőle indult a két meccsen. Angel di María gyorsabb, hasznosabb a kontrák befejezésénél, ugyanakkor védekezésben és labdatartásban kevesebbet nyújt, mint a fiatal spanyol.

Gareth Bale készen áll, ő, Karim Benzema és Cristiano Ronaldo magukban is elég gondot okozhatnak majd a németek védelmének. A madridi meccsen a portugál csak 50 százalékos volt, Bale pedig csereként állt be, még betegen, mégis zavart tudtak okozni többször is, Münchenben viszont mindketten csúcsformában játszhatnak.

Ráadásul Carlo Ancelotti tudja, hogy kell az 1-0-t megtartani, mint ahogy azt is, hogy hogyan kell a Bayern pályáján játszani - edzőként csak egyszer kapott ki tőlük, még 2002-ben, a Milannal, de az akkor elszenvedett 1-2-es vereség most pont elég lenne nekik a döntőhöz.

Amennyiben a Real Madrid három sikertelen próbálkozás után továbbjut, 2002-es győzelmük óta először játszhatnának BL-döntőt, míg a Bayern München sikere esetén a német csapat a címvédéssel próbálkozhatna.

Várható kezdőcsapatok

Bayern München: Neuer - Alaba, Boateng, Dante, Lahm - Kroos, Javi Martinez, Müller - Ribery, Robben - Mandzukic

Real Madrid: Casillas - Coentrao, Sergio Ramos, Pepe, Dani Carvajal - Di María, Xabi Alonso, Modric - Cristiano Ronaldo, Benzema, Bale

Rovatok