Index Vakbarát Hírportál

Xabi Alonso már tudja, miért zokogott Nedved 2003-ban

2014. május 1., csütörtök 14:58

Abban a pillanatban, amikor Xabi Alonso egy búcsúszással megállította Bastian Schweinsteiger kapura törését a keddi Bajnokok Ligája-elődöntőben Münchenben, már tudta, hogy óriási hibát követett el. A Real Madrid 32 éves középpályása a kisebbik rosszat választotta: feláldozta magát, hogy ne legyen gól. A BL-döntőben viszont nem lesz ott.

Nem volt semmi veszély, semmi durva abban, ahogy megállította a németet, egyszerűen taktikai szabálytalanság volt, de abban a pillanatban, ahogy földet ért a Bayern-játékos, már tudta, mi lesz a büntetése.

Nem mert, nem is akart felnézni, hogy lássa azt a sárga lapot, ami azt jelentette, hogy ha továbbjut a Real, ő nem játszhat a döntőben. Már pedig a Madrid továbbment, Xabi Alonso viszont csak a lelátóról figyelheti a történéseket május 24-én. Hiába reklamált négy társa is, Pedro Proenca játékvezető nem gondolta meg magát. Alonso még motyogott magában egy kicsit a földön, majd felállt és tovább irányította a Real középpályáját a mérkőzés végéig.

A meccs után már nem volt ilyen higgadt, ő is azt pedzegette, hogy 13 meccsen a 3 sárga lap igazságtalan, és meg kellene változtatni a szabályt. Így voltak ezzel már akkor is, amikor 1994-ben Alessandro Costacurta és Franco Baresi nem játszhattak a Milanban a Barcelona ellen, de tavalyelőtt is, amikor a Chelsea-Bayern BL-döntőt hat játékosnak (Braniszlav Ivanovics, Ramires, Raul Meireles, illetve David Alaba, Holger Badstuber és Luis Gustavo) kellett kihagynia sárga lapos eltiltás miatt - John Terry pirosat kapott az elődöntőben, ezért ő más esetbe tartozik.

Akkor a profi játékosokat képviselő szervezet (FIFPro) szerette volna elérni, hogy változtassanak a gyakorlaton, és a jövőben törljék el az elődöntők előtt az addig begyűjtött sárga lapokat, ám az UEFA 2015-ig biztos nem változtat a mostani rendszeren, de lehet, hogy utána sem.

Alonso viszonylag jól tűrte a mérkőzés végén a sorsát, de ezzel nem mindenki volt így korábban. 2003-ban Pavel Nedved, miután a 73. percben meglőtte a címvédő Real Madrid ellen a továbbjutást jelentő gólt, egy teljesen felesleges szabálytalanságot követett el Steve McManaman ellen kilenc perccel később, amiért sárgát kapott a később Aranylabdával jutalmazott cseh.

Nedved 2003

Xabi Alonso ezzel a 22. játékos lett, aki eltiltás miatt nem játszhat a BL-döntőben, igaz, köztük vannak olyanok is - például Terry -, akik piroslapos kiállítás miatt kaptak eltiltást a legfontosabb mérkőzésről. A teljes lista:

1994- Alessandro Costacurta és Franco Baresi (Milan), 1996 - Michael Reiziger (Ajax), 1999 - Roy Keane és Paul Scholes (Manchester United), 2000 - Amadeo Carboni (Valencia), 2002 - Zé Roberto (Bayer Leverkusen), 2003 - Pavel Nedved (Juventus), 2009 - Eric Abidal és Dani Alves (Barcelona), illetve Darren Fletcher (Manchester United), 2010 - Thiago Motta (Inter), illetve Franck Ribéry (Bayern München), 2011 - José Pinto (Barcelona), 2012 - Braniszlav Ivanovics, John Terry, Ramires, Raul Meireles (Chelsea), illetve David Alaba, Holger Badstuber, Luis Gustavo (Bayern), 2014 - Xabi Alonso (Real Madrid).

Rovatok