Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az UEFA a PSG-re és a Cityre

2014. május 6., kedd 12:33

Francia és angol lapinformációk szerint igen komoly büntetés elé néz a Paris Saint-Germain és a Manchester City is a pénzügyi fair play megsértése miatt, ám míg a francia csapat elfogadta az UEFA szankcióit, addig a City tovább küzd, és ezzel egy még komolyabb büntetés lehetőségével is számolniuk kell.

A francia L'Equipe információi szerint négy összetevőből álló, meglehetősen komoly büntetést rótt ki az UEFA a francia címvédőre és egyben az idei bajnokság legnagyobb esélyesére, a Paris Saint-Germainre, amiért nem tartotta be a pénzügyi fair play szabályait.

Az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalosan még nem jelentette be a büntetést, a neves francia lap azonban már tudni véli, hogy a büntetés az alábbi négy részből áll majd össze:

Mivel a jelenlegi fizetésen nem emelhetnek, ezért szinte biztos, hogy el kell adniuk játékosokat, mielőtt újakat tudnának venni. Ráadásul emellett az UEFA a Katari Turisztikai Hivatallal fennálló szponzori szerződést is felülvizsgálta, és annak évi 200 millió eurós mértékét meglehetősen túlzónak találta – végül a felében, vagyis 100 millió euróban határozta meg a marketingmegállapodás valódi értékét, így ezt is számításba vették a büntetés kiszabásánál.

A L'Equipe szerint a PSG elfogadta az UEFA ajánlatát, nem fellebbeznek ellene, így az elkerülik az ennél súlyosabb büntetés lehetőségét is, ugyanakkor a Manchester City tovább harcol az európai szervezet ellen.

Az angol Guardian úgy tudja, hogy a csapat a hét végéig próbál egyezkedni az UEFA-val, addig van ugyanis ideje elfogadni a jelenlegi ajánlatot. Ha ezt nem teszik meg, és másban sem tudnak megállapodni, akkor a szervezet végleges döntést hoz, melyet egyedül a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon fellebbezhetnek meg. A lap szerint a Manchester City áll legmesszebb a kilenc vizsgált csapat közül attól, hogy megállapodjon az UEFA-val, de a PSG és a City mellett érintett másik hét klub neve egyelőre ismeretlen, az viszont már biztosnak tűnik, hogy egyik csapatot sem akarja kizárni az UEFA az európai kupasorozatokból.

A PSG-vel ellentétben a Citynek nincs óriási szponzori megállapodása, a franciák évi 200 millió eurójával szemben ők csak 48 milliót kapnak az Etihad Airwaystől, ugyanakkor a Sky információ szerint a pénzügyi büntetésük nagyjából annyi lesz, mint a PSG-é, vagyis 60 millió euró, és ők is csak 21 játékost nevezhetnének a BL-be, de további részletek egyelőre nem ismertek.

A hétvégén az UEFA mindössze annyit közölt, hogy az eredetileg 237 vizsgált klubból végül 9 maradt fenn a rostán.

Rovatok