Index Vakbarát Hírportál

40 ezren ünnepelték Bódog csapatát

2014. május 7., szerda 21:53

A Red Bull Leipzig a hétvégén 5-1-re verte a Saarbrückent, ezzel biztosan megszerezte a német harmadosztály második helyét, vagyis felkerült a Bundesliga 2-be. Több mint 40 ezer néző ünnepelte a csapatot.

„Hátborzongató volt. Személy szerint nekem ez volt a hatodik feljutásom Németországban, de ezt az érzést nem lehet megunni. Szinte érezni lehetett, hogy a kezdeti feszültség a gyors gólok és a biztos vezetés után hatalmas eufóriába csap át, és a szurkolók szinte észre sem vették, hogy kaptunk egy gólt. Bődületesen jó és leírhatatlan öröm volt ez. Szurkolónak is, edzőnek is” - elevenítette fel az emlékeit Bódog Tamás, a csapat másodedzője.

A hétvégi Stuttgarter Kicker elleni idegenbeli meccsen a bajnoki cím elérhető, de már nem annyira fontos.

„De hát ha tálcán felkínálja a lehetőséget a most listavezető Heidenheim, akkor élni fogunk vele. Csak három gól van köztünk, pontszámban ugyanis egyenlően állunk, vagyis egy komoly győzelemmel a bajnoki cím is meglehetne. Éhesek vagyunk, tele vagyunk fiatal, tehetséges játékosokkal, akiket vissza sem lehet fogni. Száguldanak, mint a farkasok. Élmény velük együtt dolgozni” - számolt be a korábbi válogatott játékos, aki a jelenlegi dortmundi edzővel, Jürgen Klopp-pal még egy csapatban szerepelt Mainzban. Mindketten védők voltak.

Lipcsében a 2006-os világbajnokságra új stadion épült, és amikor a Red Bull a szárnyai alá vette az akkor negyedosztályú klubot, első számú célja az volt, hogy minél gyorsabban kerüljön az élvonalba. „Remélhetőleg ez a mi szakmai irányításunk alatt fog megtörténni” - tette hozzá Bódog.

Az RB Leipzig filozófiáját Ralf Rangnick alakította ki, aki a Salzburgnál és a Lipcsénél ugyanazt játszatja. (Mindkettőt ugyanaz a főszponzor pénzeli.)

Mindkét klubnál alaptétel a gyors letámadás - nincs rossz passz, csak esély a visszatámadásra -, még az ellenfél térfelén és a labdaszerzésekből a gyors támadások.

„A két klub szakmai stábja rendszerint összeül, egyeztetik elképzeléseiket. Az a mottó, akkor vagyunk a legveszélyesebb, ha letámadunk, és özönvízszerűen rázuhanunk az ellenfélre még a saját térfelén, mert onnan közel van a kapu. Ezzel nem vagyunk kiismerhetőek, és veszélyesek vagyunk” - mondta.

Bódog úgy véli, a pénz nem lehet akadálya a keret megerősítésének, akár hat olyan fiatal és sikerre vágyó játékost is leigazolhatnak, akikkel elérhető az első öt hely valamelyike a másodosztályban akár már a következő idényben is.

Alex Zorniger vezetőedző évfolyamában a legkiemelkedőbb osztályzatot kapta a főiskolán, mivel neki viszont nincs komoly labdarúgómúltja, Bódog azt hiszi, jól kiegészítik egymást, segíthet neki néhány játékhelyzetben.

A dunaújvárosi születésű Bódognak természetesen vannak vezetőedzői ambíciói, de egyelőre a mostaninál jobb referenciát nem szerezhet.

„Egy edzőnek nem is lehet más vágya, minthogy egy csapatot jól és eredményesen kialakítson, viszontlássa a pályán azt, ami az ő tézise a futballról. Engem is motivál majd egyszer ez a lehetőség, de most még tanulni szeretnék, és ennél jobb helyen nem is tehetném meg.”

A városban az energiaitalt gyártó cég egy utánpótlásbázist is szeretne létrehozni – a másodedző szerint Európában egyedülálló központ lesz -, jövő tavaszra el is készül, ezzel is igazolva, hogy hosszú távra terveznek.

A 43 éves Bódog szerződését már a télen meghosszabbították, így 2016-ig a klub alkalmazásában áll, ha pedig két éven belül feljutnak az élvonalba, akkor automatikusan kap egy évet.

„Úgy látszik, nem vagyok tök hülye, és ha ugyan kellett is Rangnick ismeretsége és hátszele, hogy állást kapjak itt, talán rászolgáltam a bizalomra” - összegzett.

Rovatok