Index Vakbarát Hírportál

James Wilson: Giggs névrokona és a MU hőse

2014. május 8., csütörtök 10:44

Új hőse van a Manchester Unitednek a kedd esti, Hull City elleni mérkőzés óta: a tizennyolc éves James Wilson életében először játszott, ráadásul kezdőként a Unitedben, rögtön két góllal nyitott.

A csatár mindkét gólnál jókor volt jó helyen, bár az elsőnél saját csapattársát is meg kellett előznie a gólhoz. Giggs hangsúlyozta, az edzéseken is nagyon meggyőző volt a fiatal támadó, korábban ráadásul már az utánpótlás-csapatokban is bizonyított.

„James egy született góllövő, sőt, ennél sokkal több. Le tudja futni a védőket, jó sebessége van, okos játékos" - mesélt róla az átmeneti edző Ryan Giggs, aki a kedd esti meccsen búcsúzott az Old Traffordtól. 

James Wilson Nice Goal!! Manchester United 1 - 0 Hull City

Wilson az U21-es csapatban tizenkilenc gólt szórt a bajnokságban, az ő találatával nyerték meg a Chelsea elleni döntőt. Az UEFA Youth League-ben is volt öt gólja a szezonban, az angol U19-es csapatnak rendszeresen tagja, a Hull City elleni meccs statisztikáiból pedig az is kiderült, hogy az első félidőben neki volt a legtöbb sprintje. 

Wilsonra már az előző edző, David Moyes is felfigyelt, egy Newcastle elleni mérkőzésre a kispadra ültette, de nem cserélte be. A mostani dupla után persze tele van vele az angol sajtó, igaz már korábban is óriási tehetségnek kiáltották ki.

Volt már olyan, hogy egy Unitedban debütáló fiatal nyert meccset, 2009-ben a mindössze 17 éves Federico Macheda csereként állt be, győztes gólt lőtt az Aston Villának a 92. percben, egy héttel később újabb gólt szerzett. A MU-nál viszont nem tudott megragadni, később Olaszországba és Németországba is kölcsönadták, a mostani idényt a Birmingham Citynél húzta le, 18 meccsen 10 gólt szerzett. Unitedes bemutatkozása óta magasan a mostani a legjobb szezonja.

Kedd este egyébként Wilson mellett egy másik manchesteri fiatal is debütált, a 20 éves Thomas Lawrence is első mecsét játszotta a nagycsapatban, a játékosedző Giggs váltotta őt a 70. percben. A szintén walesi középpályás kölcsönben szerepelt korábban a Carlisle Unitednél és a Yeovil Townnál, utóbbinál tizenkilenc meccse volt a másodosztályban. 

A szezonban egy fiatal játékosnak sikerült bevekerednie magát a csapatba, a tizenkilenc éves Adnan Januzaj tizennégyszer kezdett a bajnokságban, négy gólja van, és már a belga válogatottnál is számításba veszik, valószínűleg ott lesz a nyári világbajnokságon.

Kedden Wilsonnál is jobb volt, a második félidőben terrorizálta a Hull védőit, nem tudták tartani a jobb szélen. A meccs egyik nem mindennapi pontja egyébként az volt, amikor egy ígéretes szabadrúgáshoz a sértett Lawrence és Januzaj állt oda, aki legurította az újoncnak - ketten nem voltak annyi idősek, mint edzőjük, Giggs.

További érdekesség, hogy Giggs James Wilsonban névrokonát fedezte fel, mert Giggs is Wilson vezetéknevű - Ryan Joseph Wilson -, ám apjával még gyerekkorában megromlott a viszonya, ezért anyja nevén futballozik.

Rovatok