Index Vakbarát Hírportál

A másik Manchester lehet a PL új királya

2014. május 12., hétfő 12:52

Elképesztően elcsépelt és régi klisé a sportban, hogy a végén kell vezetni, Manuel Pellegrini és a Manchester City viszont lényegében pontosan ezt betartva lett idén bajnok Angliában: mindössze 15 napot töltöttek az első helyen, a hajrát viszont ők bírták a legjobban az esélyesek közül.

Pedig nem is olyan rég, április 20-án a Liverpool ötpontos előnnyel vezette a Premier League-et, miután sorban 11-szer nyertek, és úgy tűnt, hogy 1990 után újra a Pool ünnepelhet, de Brendan Rodgersék a Crystal Palace elleni összeomlással végül hátrányba kerültek (3-0-ról lett döntetlen).

A Manchester City azonban nem hibázott a végén, az utolsó öt meccsüket megnyerték, így három éven belül második címüket szerezték.

A vége ráadásul most sem volt izgalommentes, bár annál valamivel simább volt, mint ahogy 2012-ben nyertek - két éve három fordulóval a vége előtt érték be a Unitedet pont annak legyőzésével, utána pedig már nem hibázhattak, végül azonos pontszám mellett, jobb gólkülönbséggel nyertek.

Idén nem kellett ennyire számolgatni,  az utolsó fordulóban már egy döntetlen is elég lett volna nekik a West Ham ellen, így amikor Nasri betalált a 39. percben, lényegében el is dőlt a bajnoki cím sorsa. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy a szezon csak erről a két csapatról szólt volna, hiszen a 38 forduló alatt összesen 25-ször cserélődött az első helyezett.

2009-ben a Cityt még csak egy volt a többi középcsapat közül, olyannyira, hogy a 2001-2002-es szezont a másodosztály élén zárták. Aztán jött az arabok pénze, így 2008-ban a csapat a világ egyik leggazdagabb egyesülete lett, azóta pedig sorban ötödször a legjobb 5-ben zártak, az elmúlt négy évben még a dobogóról sem kerültek le, a bajnoki címeik számát pedig megduplázták.

Így ünnepelt a City

A befektetés tehát megtérült, ráadásul a City felemelkedésével egy időben a United 1990 óta először nem szerepel majd európai kupán jövőre. Abba most nem kezdenénk bele, hogy Roberto Mancini és Manuel Pellegrini micsoda csapatot épített, mert az elmúlt négy évben elköltött 455 millió euróból ez azért nem akkora teljesítmény, mint mondjuk Roberto Martinez Evertonjától az ötödik hely ugyanebben a bajnokságban.

Persze abban, hogy a City rekordkevés napig vezette a ligát, az is benne van, hogy sok meccsüket halasztani kellett a kupaszerepléseik miatt. Már csak az a kérdés, hogy ezt a bajnoki címet is 100 millió eurónyi erősítéssel ünneplik-e meg, mert ha igen, akkor nem sok mindenki fogja bírni velük a tempót.

Rovatok