Index Vakbarát Hírportál

Kijött a börtönből, feljutott a Bundesligába

2014. május 12., hétfő 18:36

A Paderborn először indulhat a Bundesligában. Még az érsek is gratulált a sörfürdővel ünneplő csapatnak. Végre a szurkolók is felfedezhetik a támadáscentrikus klubot, ami szinte a börtönből igazolt játékost, a város pedig átírhatja a csendrendeletét.

Az SC Paderborn 07 a Bundesliga II.-ben megnyerte utolsó mérkőzését, megszerezte a második helyet, és ezzel története során először lesz a német első osztály szereplője, és az 53. klub lesz, amelyik bemutatkozik ott. A meccs után az észak-rajna-vesztfáliai klub edzője és játékosai sörorgiába menekültek. Mindenkit nyakon öntöttek és Lukas Kruse kapus is azt mondta, mikor megkérdezték tőle, mit érdemel a feljutásért: 100 sört.

A Padernbornak az utolsó fordulóban a saját kezében volt a sorsa, egy győzelemmel elérhette a feljutást. Egy döntetlennel vagy vereséggel azonban elbukhatta volna a második helyet, és így Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán Fürthje kerülhetett volna vissza egyből a Bundesligába. A Paderborn azonban otthon, 15 ezer néző előtt nem hibázott. Pedig néhány percig úgy tűnt, nem bírja el a csapat terhet, az Aalen már a 9. percben vezetést szerzett. Marc Vucinovic öt perccel később egyenlített, majd gyorsan el is dőlt a meccs, amikor a 21. percben Mario Vrančić megszerezte a második hazai gólt.

A Paderborn soha ekkora sikert nem ért el. Nincs is nagy múltjuk, ebben a formában csak 1985 óta léteznek, a másodikligás bajnoki ötödik helyezésük volt a legjobb, de a helyük sosem volt biztos. Ezidáig a 2004-es Német Kupára tekinthettek legjobb eredményként, akkor a nyolcaddöntőig jutottak, ahol a Freiburg verte ki őket.

A feljutásban nem sokan hittek, hiszen korábban olyan edzővel sem sikerült, mint most a Salzburgól a Bayer Leverkusenhez kerülő Roger Schmidt. A második hely végül a júliusban érkezett André Breitenreittel lett meg. A sporigazgató Michael Born jól választott, Breitenreitert annak ellenére hozta a csapathoz, hogy nem volt nagy múltja. A Paderborn előtt csak a regionális ligában játszó Havelsénél edzősködött két évig.

Breitenreit karrierje a Paderbornnál sem indult biztatóan, a csapat a 12. fordulóban a 16. helyen állt, és az őszi szezon végén sem igazán reménykedhetett a dobogóban, a kilencedik helyen álltak. Egy ekkor kezdődő szuper sorozattal azonban egyre feljebb kerültek, hét meccsen maradtak veretlenek, a hat győzelem mellett csak egyetlen döntetlen csúszott be. Így a 23. fordulóban már a harmadik helyen állt a csapat. Innen már csak az volt a kérdés, kapaszkodhatnak-e feljebb.

A Paderborn teljesítménye továbbra is kiszámítható és lenyűgöző maradt, a hátralévő tizenegy fordulóban, csak kétszer kapott ki, kétszer döntetlenezett és hétszer győzött. A 32. fordulóban már a Fürthöt is megelőzte, és csak biztos továbbjutást jelentő második helyét kellett megőriznie.

A Paderborn-sikert Breitenreit filozófiája hozta meg, mindent a támadásoknak rendelt alá. Az edző jó szemmel fedezett fel elfeledett tehetségeket, öt 30 év feletti játékos is van a keretben.  Az agresszív, mindig kapura törő játéknak köszönhetően a második legtöbb gólt (61) szerezték a a ligában.

A korábban élvonalban játszó Mahir Saglik egymaga 15-öt lőtt. Az ő leigazolása is bejött, akárcsak a korábban ingyen megszerzett Alban Meháé. Az albán válogatott középpályás 12 gólt szerzett az idényben. Az ő megújulása is döntő volt, de legjobb sztori alighanem mégis Süleyman Kocé. A török játékos még 2011-ben kapott három év kilenc hónap börtönbüntetést rablásért. Jó magaviselete miatt korábban szabadulhatott, a Paderborn januárban döntött úgy, hogy leigazolja. Koc csak két gólt szerzett a szezonban, de az egyik később nagyon sokat ért, éppen a Paderborn mögött végző Fürthnek rúgta a 2-2-vel végződő áprilisi meccsen.

Az edzőért játékosai is odavannak. „Ez történik akkor, amikor egy edző naponta egyénileg is foglalkozik is velünk” - mondta Lukas Krus kapus. Hogy a következő szezot is náluk tölti-e Breitenreit, az egyelőre kérdéses, úgy tudják, az edző 2016-ig leszerződött az Eintracht Frankfurthoz. Breitenreit egyelőre kikerülte az erre vonatkozó kérdéseket, de nem lenne meglepő, ha egy nagyobb költségvetésű klubnál is kipróbálná magát. Born sportigazgató azonban nagyon reméli, hogy Breitenreit missziója nemcsak annyi volt Paderbornban, hogy feljuttassa a csapatot. Egy visszavonuló már biztos lesz, a 33 éves csapatkapitány, Markus Krösche szerint a feljutással minden célja teljesült a futballban.

Paderborn 140 ezres város, de eddig a meccseket csak úgy ötezren követték. A hazai klubnak még a szurkolóiért is meg kellett küzdenie, hiszen a legtöbben nem is vele, hanem a viszonylag közel játszó Borussia Dortmunddal vagy a Bundesliga-ingázó Arminia Bielefelddel azonosultak. A feljutás azonban elhivatott szurkolótábort is hozhat, a mindent eldöntő utolsó meccsen 15 ezren mentek ki a Benteler Arenába, a főtéren pedig még többen, 20 ezren ünnepeltek az eső ellenére. Ennyi emberre a Bundesligában számítani is kell, idén a legkevesebb nézővel bíró Braunschweig-meccsekre is 23 ezren voltak kíváncsiak. Körülbelül ennyi nézőt tud majd befogadni a kibővített paderborni stadion is.

A feljutás mindenkit meghatott, még a paderborni érsek is gratulált a csapatnak. „Mint teológusnak, vigyáznom kell a csoda szó használatával, de amit a Paderborn tett a Bundesligába kerülésért, azt minden további nélkül futballcsodának nevezhetjük."

A Paderbornnál most az a kérdés, hogy sikerül-e megugrani a Bundesliga szintjét. A tavaly felkerült kiscsapat, az Eintrach Braunschweig nem tudott elég jól erősíteni, máris kiesett. Hogy a frissen feljutott csapat a hősiességben bízva küzdi végig a szezont közel azonos kerettel, vagy bevásárol, azt egyelőre nem tudni. A Paderborn költségvetése körülbelül 15-ször kisebb a Bayern Münchenénél, idén 6,2 millió eurót költöttek, mégis ennyiből kell felvenniük a versenyt a Bundesligában.

A helyiek úgy vélik, legalább 15 milliót kéne egy évben a bundesligás szereplésre fordítani. „Mi nem a Red Bull Leipzig vagy a Hoffenheim vagyunk, amelyik nagy ugrásokat tudna tenni, a hihetetlenül nagy befektetéseknek köszönhetően" – nyilatkozta Michael Born sportigazgató. A játékosaik közül sem sokan játszottak még az első osztályban, még a Bundesliga II.-ben is szokatlanul gyakran igazolnak a harmadik vagy a negyedik osztályból a paderborniak.

Paderbornnak a Bundesligában még egy nehézséggel meg kell küzdenie, a zajterhelés és a csendrendelet miatt a jelenlegi szabályok szerint csak 22:00-ig tarthat egy futballmeccs, ezért nem is volt hétfő esténként bajnokijuk, de a Bundesligában  pénteki 20:30-as meccsek minimum 22:15-ig tartanak.

Rovatok