Index Vakbarát Hírportál

Melyik Európa leghatékonyabb futballklubja?

2014. május 12., hétfő 12:08

A hatékonyság nem minden, hiszen az öt- hatgólos győzelmeknél nincs felemelőbb, de érdemes megnézni, a kisebb csapatok milyen gigantikus mutatókat hoznak össze egy szezonban.

Az újonc Elche a Barcelona elleni gól nélküli döntetlennel biztosan bennmaradt a spanyol élvonalban. Ennél a teljesítménynél csak az érdekesebb, hogy az ehhez szükséges 40 pontot mindössze 29 góllal érte el.

A Valladolid 38 góllal 36 pontnál tart, és ha legyőzi az utolsó fordulóban a Granadát, még akkor sem biztos a bennmaradása - akár együtt is kieshet a két csapat -, mert a már kiesett Betistől nem tudott pontot szerezni a hétvégén, míg szerdán a Real Madridtól igen. A Betis ellen három lőtt gólja egy pontot sem jelentett, mert négyet kapott. 

Angliában még ennél is brutálisabb hatékonysággal játszott a Crystal Palace, amely 33 góllal 45 pontot ért el. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az utolsó két fordulóban lőtt öt gól mindössze két pontot hozott, és ha ezt levonjuk, akkor azt látjuk: 28 góllal 43 pontja volt. Hihetetlen arány, ami a stabil védekezésre utal, és a sok kapott gól nélküli sikerre.

A Palace 13-szor nyert hat döntetlen mellett ilyen kevés góllal, míg az Elche 9 győzelem mellett 13 döntetlent játszott. A spanyoloknál az idén a legtöbb gólt a Real Madrid lőtte, eddig 101-et, ami azonban csak a harmadik helyhez elég. 

Az alábbi grafikonon a hatékonysági mutatókat hasonlíthatja össze. A számokat úgy kaptuk, hogy a pontszámot elosztottuk a gólok számával, így kiderült, egy gól átlagosan hány pontot hozott a csapatnak. A magyarok közül a leghatékonyabb a Haladás.

 

A spanyol ligában visszamentünk egy kicsit a múltba, és azt látjuk, 2011-ben a Gijon 35 góllal 47 pontot szerzett, ez a rekord. Tavaly viszont a Mallorca 43 gólja ellenére kiesett, mert csak 36 pont járt a találataiért.

Németországban irreálisan sok góllal szinte valamennyi klub kevés pontot szerzett. A középcsapatnak számító Hoffenheim például 72 góljáért 42 pontot kapott, az osztályozóra kényszerülő Hamburg 51 góllal 27 pontot harcolt ki.

Olaszországban a Chievo 32 góllal 33 ponttal gazdagodott, amivel meghosszabbította élvonalbeli jelenlétét. A Cagliari 34 góllal szerzett 39 pontot és biztosan bennmaradt. Olaszországban egyébként is nagyon közeli a lőtt gól megszerzett pont árfolyam.

Itt vannak a példák: Torino 56 gól 56 pont, Parma 56 gól/55 pont, Milan 55 gól/54 pont, Lazio 53 gól/53 pont, Udinese 43 gól/43 pont.

Itthon a Felcsútnak 34 gól kellett 28 ponthoz, de ezzel még kieshet, ha a 26/23-as mutatóval rendelkező Mezőkövesd megtáltosodna az utolsó két fordulóban. Az öt pont távolság viszont túl nagynak látszik.

Rovatok