Index Vakbarát Hírportál

CR-nek fontosabb az Aranycipő a BL-nél?

2014. május 14., szerda 12:00

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál szélsője és Luis Suarez, a Liverpool uruguayi csatára is 31-31 gólt szerzett a bajnokságban. Utóbbinak azonban ez már végleges, hiszen a Premer League véget ért, a spanyol bajnokságból viszont még hátra van egy forduló.

CR viszont játszana is szombaton az Espanyol ellen, hogy gólt szerezzen, és ne kelljen osztozkodnia a 2013-14-es Aranycipőn Suarezzel. Ennél nagyobb tétje ugyanis nem lesz az utolsó mérkőzésnek - esetleg a Barcelonát előzhetik meg a második helyért, amennyiben a katalánok otthon elvesztik a bajnoki döntővel felérő mérkőzést az Atlético Madrid ellen, a Real pedig nyer.

Megosztott díj eddig kétszer volt, 2005-ben Thierry Henry és Diego Forlan, 1990-ben pedig Hugo Sanchez és Hriszto Sztoicskov kapták közösen.

C. Ronaldo nincs 100 százalékos állapotban, április eleje óta lényegében folyamatosan sérült, a múlt szerdai, Valladolid elleni mérkőzésen pedig már 9 perc után cserét kért, állítása szerint csak elővigyázatosságból, szombaton viszont mindenképp játszana spanyol lapok szerint.

Lehet viszont, hogy nem is lesz szükség arra, hogy pályára lépjen szombaton és gólt lőjön ahhoz, hogy egyedül legyen aranycipős, a díjat megítélő European Sports Magazine ugyanis szerdán ülésezik és dönt arról, hogy eltöröljék-e a megosztott díjazást. Az ESM azt mérlegeli, hogy a jövőben (akár már idén is) azonos eredmény mellett a kevesebb játszott mérkőzés (vagy perc) döntsön. Ez idén Cristiano Ronaldo számára kedvezne, hiszen a portugál csak 30 meccsen lépett eddig pályára (Suarez 33-on), és jóval kevesebb percet játszott (2655-öt az uruguayi 2694-ével szemben).

Nem mindegy, hol lövi az ember

Az európai Aranycipőt az 1967-68-as szezon óta kapja meg a bajnokságában legtöbb gólt szerző játékos, legtöbbször eddig Lionel Messi kapta meg, ő háromszor volt a legjobb (az elmúlt négy évben), de Cristiano Ronaldónak is kettő van már. Az 1996-97-es szezon óta az egyes bajnokságoknak - nehézségük szerint - szorzójuk is van, ezért maradt le például a holland bajnokságban játszó Klaas-Jan Huntelaar kétszer is a díjról, mert az olasz és az angol ligában szerzett gólok többet érnek, mint a hollandiai találatok. Suarez is bukott emiatt már egy Aranycipőt, 2010-ben 35 gólja volt az Ajaxban, de Messi 34 góllal megelőzte, hiszen az argentinét duplán, az uruguayiét viszont csak másfélszeresen számolták.

A harmadik helyen Lionel Messi áll 28 góllal, a negyedik pedig Diego Costa 27-tel, ők ketten egymás ellen játszanak majd szombaton a spanyol bajnoki címért, és ha remek napot fognak ki, akár ők is beszállhatnak a versenybe.

Rovatok