Index Vakbarát Hírportál

Már Katar is elismerte: 1000 halottja van a vb-előkészületeknek

2014. május 15., csütörtök 16:15

Már a katari kormány is elismerte, hogy közel ezer halottja van a 2022-es világbajnokság előkészületeinek, ez egy általuk kezdeményezett tanulmányból derült ki.

A vizsgálattal megbízott DLA Piper nemzetközi szervezet anyaga szerint a katari kormány úgy tudja, eddig 964 munkás veszítette életét 2012 óta, ők Nepálból, Indiából és Bangladesből érkeztek. Kétszázhatvannégy halálesetet hirtelen szívhalál okozott, harmincöten lezuhantak az építkezéseken, huszonnyolcan pedig öngyilkosok lettek, ennyit lehet tudni a részletekről.

Egy korábbi jelentés szerint a katari vb leendő helyszínein embertelenek a körülmények, a nagy hőségben nem kapnak elegendő vizet a munkások, a műszakok sokkal hosszabbak, és megfelelő orvosi ellátás sincs. Arról is lehetett hallani, hogy a vállalatok a megfelelő biztonságról sem gondoskodnak, sok helyen védőhálók, sisakok nélkül dolgoznak az emberek. Rengetegen elhagyni sem tudják az országot, mert megérkezésük után a munkáltató elkobozza útlevelüket és irataikat, ezek nélkül pedig akár börtönbe is kerülhetnek a munkások. Gyakorlatilag modern rabszolgatartás zajlik. 

A DLA Piper most több javaslatot is tett, hogyan lehetne változtatni a helyzeten. Szerintük szükséges lenne, hogy a katariak félévente beszámoljanak az építkezéseken történt balesetekről, és vizsgálatot indítsanak, miért ennyi a hirtelen szívhalál. Azt is fontosnak látják, hogy a munkások megfelelően képviseltetni tudják magukat, jelenleg erre a katari jogrendszer nem sok lehetőséget ad számukra. 

A FIFA elnöke, Sepp Blatter korábban azt tervezte, május közepén Katarba utazik, hogy tárgyaljon a munkakörülményekről, azonban ezt az utat nemrég a világbajnokság utánra halasztotta, hogy legyen ideje áttanulmányozni a katariak által kezdeményezett reformokat.

A 2022-es világbajnokság minden idők legdrágább sporteseménye lesz, nemcsak új stadionokat húznak fel, hanem repülőtereket, metróvonalakat, utakat, szállodákat építenek a tornára. 

Rovatok