Index Vakbarát Hírportál

Mintha másfél kapus lenne, ha büntetőnél előremozdul a gólvonalról

2014. május 16., péntek 23:44

A Sevilla portugál kapusa, Beto két büntetőt hárított az Európa Liga döntőjében, az első különösen érdekes volt, amikor legalább egy méterrel előbb volt a gólvonalnál, de a német Brych játékvezető és a két asszisztense engedte neki.

Egy tavalyi Sao Paolo-Corinthians meccs után a brazil bírók újrarúgatták Pato büntetőjét, mert Ceni kapus két és fél métert jött előre, ami jelentősen segített neki a védésben.

A Globoesporte egy remek és igen szemléletes infografikán el is magyarázta, hogyan segíti a gólvonal elhagyása a védési hatékonyságot. A kapus mozgatásával együtt nő a takart felület aránya is.

Ceni 188 centi, vagyis ezzel a kapu 31 százalékát lefedi. Ha csak egy métert előrejön, már akkor javít ezen a mutatón 7-8 százalékot. A 2,5 méter pedig összesen több mint 20 százalékot jelent.

A nála hét centivel alacsonyabb Beto körülbelül egy méter harminc centivel jött előrébb, vagyis körülbelül 10 százalékkal növelte védési esélyét. Ahogy vetődött és hozzáért, már legalább két méterrel a vonal előtt van a keze, ahol egyáltalán nem szabadna lennie, és Cardozo bármilyen rosszul is lőtte, ha nincs ennyire elöl a kapus, akkor aligha tudja oldalra ütni a gyenge, de legalább jól helyezett labdát.

Ezért is kellett volna újrarúgatni a büntetőt, de Brych és segítői nemcsak ekkor, hanem két büntető megítélésekor sem állt feladata magaslatán. (Brych adta meg Kiessling fantomgólját a német ligában, ami az oldalhálón keresztül jutott be a kapuba.)

Rovatok