Index Vakbarát Hírportál

Hazafelé vett egy gyógyszertárat, hogy segítsen

2014. május 21., szerda 16:29 | aznap frissítve

Soha nem látott pusztítást végzett Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában az árvíz, mely Horvátországot, Romániát és Szlovákiát sem kímélte. A térségben, melyet nagyjából 2000 földcsuszamlás is sújtott az árvíz mellett, már legalább 49 halott van, a kár meghaladja az egymilliárd eurót, a károk pedig több mint 1,6 millió embert érintenek.

A helyreállításban mindenki úgy segít, ahogy tud, így tesznek a legsikeresebb szerb, bosnyák és horvát sportolók is.

Az UNICEF jószolgálati nagykövete, a szerb teniszező Ana Ivanovics egymillió szerb dínárt (8700 euró, 2,5 millió forint) adományozott, míg Novak Djokovics saját alapítványán keresztül 100 ezer euró (30 millió forint) segélyt küldött, továbbá a római tenisztornán nyert teljes pénzdíját, vagyis 549 ezer eurót is felajánlotta.

A Bayern München horvát csatára, Mario Mandzukic május 19-én szülővárosába, Bródba (Slavonski Brod) látogatott, míg egy nappal korábban, vasárnap a Valladolid összes játékosa „Segítsetek Szerbiának!” feliratú pólóban ment ki a pályára a Granada elleni bajnoki előtt – a csapat két szerb játékosa, Sztefan Mitrovics és Antonio Rukavina kérésére.

A Roma bosnyák középpályása, Miralem Pjanic Szarajevóban tért be egy gyógyszertárba, ahonnan a teljes készlettel távozott, melyet a rászorulóknak juttatott el, míg a bosnyák szövetségi kapitány, Safet Susic pénzadománnyal segített. Bár az NBA-s Minnesota Timberwolves centere, Nikola Pekovic montenegrói, 50 ezer euróval ő is beszállt az adományozásba. 

A gyűjtésbe a Magyarországon sportoló szerbek is beszálltak. A kezdeményezés az F-Group menedzserirodától indult, annak két vezetője, Filipovics Vladan és Szabó Tibor mellett az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics, az MTK védője, Dragan Vukmir, és a Ferencváros futballistája, Vladan Csukics is részt vett a gyűjtésben, mint ahogy a győri Szasa Sztevanovics is.

Rajtuk kívül számos helyi híresség is beszállt, Janko Tipszarevics és Viktor Ttoicki teniszezők, Igor Rakocsevics kosárlabdázó, Milorad Csavics úszó, Edin Dzeko és Stevan Jovetic labdarúgók,a cseh kosaras Jan Vesely, sőt még a 2013-ban visszavonult középpályás Dejan Sztankovics is csatlakozott azokhoz, akik segítenek adományokat gyűjteni. Sztankovics mellé álltak a Benfica szerb légiósai, Lazar Markovics, Miralem Szulejmani, Ljubomir Fejsza és Filip Gyuricsics is.

Rovatok