Index Vakbarát Hírportál

Amikor Puskás szögletből, külsővel lőtt gólt az Atleticónak

2014. május 23., péntek 10:24 | aznap frissítve

A Bajnokok Ligája döntőjében most ötödször fordul elő, hogy azonos országbeli csapatok játszanak a döntőben, a spanyolok ráadásul dupláznak, de olyan, hogy két város csapata az ellenfél, az most lesz először.

Az Atletico Madrid és a Real Madrid nemzetközi kupában eddig háromszor találkozott egymással, különös, hogy mindhárom ugyabban a szezonban volt, ráadásul az 1959-es elődöntőt volt hivatott eldönteni.

Az első meccsen Puskás és Rial góljaival, 120 ezer néző előtt, 2-1-re nyert  a Real, a visszavágón viszont 1-0-ra az Atletico győzött. Akkoriban az idegenben lőtt gólok nem jelentettek előnyt, így az eldöntetlen után Zaragozában megismételték a meccset, ezúttal már csak 20 ezer néző előtt, 2-1 lett, Puskás és di Stefano volt a gólszerző.

A Real Madrid a BL-döntőben 9-3-as győzelmi mutatóval áll, a tizediket nyerhetik meg, amivel megerősítenék vezető helyüket az örökrangsorban.

Az Atletico egyszer döntőzött, 1974-ben drámai meccsen a Bayern Münchentől kapott ki. A tavasszal meghalt Luis Aragones hosszabbításban lőtt góljával vezetést szereztek a 114. percben, de Schwarzenbeck a 120. percben egyenlített. Akkor még nem büntetőkkel döntötték el, kié legyen a kupa, hanem újrajátszás jött két nappal később, amelyiken a Bayern 4-0-ra bedarálta ellenfelét, már a félidőben 2-0 volt.

Az Atleticónak így az 1962-es KEK-győzelme mellett – akkor az újrajátszás sikert hozott a Fiorentina ellen  - van két Európa Liga trófeája (2010 és 2012), de a legértékesebb egyelőre hiányzik.

Az idei szezonban az Atletico 13 éves sorozatot szakított meg a bajnokságban, legyőzte a Realt – még szeptemberben, Diego Costa góljával -, 2000 óta vártak erre a sikerre. Jellemző, hogy a Real legendája, Iker Casillas kezdőcsapat tagjaként még nem szenvedett vereséget az Atleticótól.

Az idén négyszer játszottak egymással, a bajnokságban a Real hazai pályán 1-0-ra kikapott, a már említett, és most valószínűleg sérülése miatt nem játszó Costa góljával. Az Atletico a visszavágón 2-2-t játszott, Benzema góljára Koke és Gabi válaszolt – Diego Lopez 38 méterről kapta a másodikat –, Cristiano Ronaldo nyolc perccel a vége előtt egyenlített.

A kupában viszont 3-0-ra és 2-0-ra is a Real nyert. Az első meccsen Jese, Pepe és di Maria volt a gólszerző. A visszavágót Simeone feladta, ezért a cseresornak adott lehetőséget. Két büntetőt kaptak, CR mindkettőt belőtte.

Az alapcsapat ekkor alig változott, Juanfran, Godín, Miranda mellé Filipe Luis helyére Insua került a védelembe, de Gabi és Koke volt a két szűrő, a négy támadásért felelős játékos: Arda Turan, Raul Garcia, Diego és Diego Costa.

Puskás zseniális szögletgólja is városi derbin volt

A madridi Puskás szobor átadásán a Real egy kisfilmet vágott össze a csatár emlékezetes góljaiból, ekkor láthattuk először, hogy szögletből, bal külsővel is pontosan célzott.

Itt a sose látott Puskás-gól

Az Atletico ellen 3-2-re megnyert városi rangadón lőtte 1960 februárjában, ez volt az első gól. Májusban pedig négyet vágott a BL-döntőn.

A legnagyobb különbségű győzelem mindkét oldalon 5-0. Az Atletico 1948-ban, míg a Real 1959-ben és 1984-ben érte ezt el.

264 meccsükön 143-szor nyert a Real, 64-szer az Atletico és 57-szer volt döntetlen.

Rovatok