Index Vakbarát Hírportál

A PSG tojik mindenre: David Luiz a futballtörténelem legdrágább védője

2014. május 24., szombat 13:18

Pár hete büntette az UEFA 60 millió euróra a Paris Saint Germaint a pénzügyi sportszerűségi szabály megsértéséért, de szombaton a Chelsea weboldalán bejelentette, hogy megegyezett a franciákkal David Luiz eladásáról: a BBC úgy tudja, mintegy 50 millió euró a transzferdíj, futballvédőért sosem fizettek ennyit.

A brazilt a Barcelonával is összehozták tavaly és néhány héttel ezelőtt is, ám a katalánok nem tudtak versenyezni a párizsiak arab tulajdonosának pénzével. A PSG sorozatban a második kiszemelt védőt viszi el a Barca orra elől, két éve a szintén brazil Thiago Silva gondolta meg magát az utolsó pillanatban.

David Luiz 27 éves, középhátvédként és védekező középpályásként is világklasszis, nem beszélve távoli lövéseiről és szabadrúgásairól, José Mourinhónak viszont nem kell. Megszabadult tőle, ahogy januárban a legjobb Chelsea-középpályás Juan Matától is, aki a Manchester Unitedbe ment.

A játékos három és fél év után vált csapatot, 2011 januárjában a Benficából érkezett Londonba.

Franciaországba szerződése bizonyítja, hogy az UEFA financial fair play szabálya teljesen hatástalan, a multimilliárdos arab tulajt nem hatja meg, bármennyi büntetést kell fizetnie. A szintén arab tulajú ManCity ugyanilyen bírságot kapott egyébként, azóta ők is vettek játékost, igaz, ingyen, Bacary Sagnát az Arsenalból.

David Luiz épp új csapattársát, Thiago Silvát előzi a legdrágább védők listáján, aki 45 millió euró volt két éve. Előtte sokáig Rio Ferdinand volt a legdrágább mintegy 40 millióval, még 2002-ből, amikor a Leedből a ManUnitedbe igazolt. A negyedik újra egy PSG-s, ő is brazil, Marquinhos, akit tavaly vettek a Romából, 35 millióért.

D. Luiz meglehetősen sikeres éveket töltött a Chelsea-nél, ami nagyjából duplájáért adja el ahhoz képest, amennyiért vette: 2012-ben BL, 2013-ban EL-győztes lett.

Rovatok