Index Vakbarát Hírportál

Carlo vs. Cholo: egyikük legenda lesz

2014. május 24., szombat 12:33

Real Madrid-Atletico Madrid, azaz Carlo Ancelotti vs. Diego "Cholo" Simeone lesz szombat este a Bajnokok Ligája döntőjében, vagyis mindenképp csúcs dől.

Ha Ancelotti nyer a Reallal, az első háromszoros BL-nyertes edző lesz, ha Simeone az Atletivel, akkor a klub első BL-ének örülhet, olyan csapat - és edző - kerül a topra, ami sosem járt még ott.

Mindkét tréner nyert már valamit a szezonban, de egyértelműen a Realnak fontosabb a második trófea. Ancelottiék a Spanyol Kupá-fináléban a Barcát győzték le, és minden áron hajtanak a 10. BL-győzelemre, amit 12 éve üldöz a klub. Senki sem gondolta 2002-ben, hogy a decimára (tizedikre) ennyit kell várni, és Ancelottit pontosan azért szerződtette Florentino Perez elnök, hogy ezt megszerezze.

Az olasz ugyanis BL-specialista, a Milannal már kétszer is győzött, 2003-ban és 2007-ben, ráadásul a kettő között, 2005-ben 3-0-ra ment félidőben a Liverpool ellen. Művészet volt onnan kikapni, ha alkalmanként visszatérő balfékségét sikerült volna legyűrnie, már most triplázóként ülhetne a padon.

Szerencsétlenkedése kicsit már idén is előjött, hiába volt a Madridnak legkönnyebb a sorsolása négy meccsel a bajnokság vége előtt, úgy sikerült buknia, hogy az utolsó napon már esélyes sem volt a ligára. De őt végülis nem is amiatt hozták ide.

Diego Simeone újonc edzőnek számít, aki alig több, mint két év alatt életre keltett egy kallódó klubot, és olyat csinált vele, ami 18 éve nem történt meg: megnyerte a bajnokságot. A döntő meccsen ráadásul Barcelonában hozta a kellő ikszet, és árazta be Messiéket, illetve a mérkőzést már tétlenül figyelő Realt.

Most itt a lehetősége, hogy az Atletico Madrid 100 éves történetének legmeghatározóbb figurája váljék belőle: az Atleti 40 év után játszhat újra BEK-, illetve BL-döntőt, Simeone játékosként ott volt a 18 évvel ezelőtti bajnokcsapatban, edzőként ismételt, most pedig az egyesület legnagyobb, és sosem látott sikerének határára vezette futballistáit. (40 éve kikapott az Atleti a Bayerntől a BEK-döntőben, megismételt meccsen.)

Simeonénak nincs Cristiano Ronaldója, Bale-je, Iscója, Benzemája, Sergio Ramosa vagy Varane-ja, sőt, úgy tűnik, még legjobbjait, Diego Costát és Arda Turant is elveszíti a döntőre. Barcelonában persze már nélkülük hozta a bajnoki címet, és feladata most végülis kevésbé nehéz, mert nem meccs közben dőlnek ki az ászai, hanem alapból nélkülük tervezhet. Egyszer sikerült megoldania a kényszerfeladatot, igen szép edzői kihívás, hogy újra végrehajtsa.

Bár ki győz is szombat este, saját klubja aranyba foglalja a nevét, sőt, azonnal mehet a Bajnokok Ligája halhatatlanjai közé. Nem rossz motiváció.

Rovatok