Index Vakbarát Hírportál

Ha társaságban nézi a BL-döntőt, ezek jól jönnek

2014. május 24., szombat 09:23

A BL-döntő két csapata, az Atletico és a Real Madrid is fantasztikus szezonon van túl. Kördiagramunkban megmutatjuk, miben állt közöttük a különbség.

Először fordul elő a legrangosabb európai kupasorozat történetében, hogy egyazon város két csapata játssza a döntőt. Végignéztük az idei szezonjuk ötven meccsét a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Az Atletico Madrid a spanyol bajnoki címet már megnyerte az idén, a Real Madrid a spanyol kupát nyerte meg. Mindkét klub idei teljesítményére a BL megnyerése tenné fel a koronát.

ATLETICO MADRID

 

A spanyol bajnokságban 90 ponttal, 77-26-os gólkülönbséggel lett bajnok az Atletico Madrid, amely csak négyszer kapott ki a ligában, ráadásul úgy, hogy ezen alkalmakkal még gólt sem tudott lőni. Háromszor több góllal (Osasuna, Almeria, Levante), az Espanyoltól egy góllal 1-0-ra kapott ki.

Hatszor döntetlent játszottak, amelyekből csak az egyik volt gól nélküli, akkor a Barcelonát fogadták. A 28 bajnoki győzelemből 16 több góllal megnyert meccs, a maradék 12 egygólos győzelem volt.

A Bajnokok Ligájában viszont nem talált legyőzőre az Atletico Madrid, amely egyetlen csapatként maradt veretlen a döntőig, a csoportkörben öt győzelem mellett egy döntetlenje volt, az egyenes kieséses szakasz hat meccséből két döntetlen és négy győzelem a mérlegük.

A kilenc győzelemből három egygólos volt, a Milant és a Portót idegenben verték, a Barcelonát a Calderón Stadionban, hazai pályán. Az öt másik meccsen több góllal voltak jobbak, kétszer négyet lőttek, annál többet sohasem.

REAL MADRID

A Real a bajnokságban harmadik lett, 87 pontot gyűjtött 104-38-as a gólkülönbséggel zárt, de eggyel többször kapott ki, mint az Atletico, így a hajrára elfogyott az esélye a bajnoki címre, holott a Sevilla elleni bukásig még favoritnak számítottak.

 


A vereségek közül ellenben náluk csak egy többgólos van, azt már akkor szedték össze, amikor lényegében lefutottá vált a bajnokság, utolsó előtti fordulóban a Vigótól kaptak ki 2-0-ra. A velük azonos pontszámmal, de előttük végző Barcelona elleni mindkét bukta is egygólos volt, a Sevillától és az Atleticótól is eggyel kaptak ki, és csak a Vigo és az Atletico ellen kaptak ki úgy, hogy nem sikerült gólt lőniük.

Hat döntetlenjéből a Realnak nincs gól nélküli.

27 győzelméből 19 többgólos siker, a fennmaradó nyolc egygólos. Az egygólos győzelmekből pedig ötöt november elejéig érte el a ligában, a maradék három (Valencia, Malaga, Espanyol) esett a további hat hónapra.

Novemberig, amíg döcögött a csapatjáték, 5-4-re álltak az egygólos sikeresek a sokgólosak előtt, utána rendre megszórták riválisaikat.

A Bajnokok Ligájában a csoportkört az Atleticóhoz hasonlóan zárták, 5 győzelem mellett egy döntetlen, Torinóban 2-2 lett.

Az öt győztes meccsből csak a Juventust verték eggyel, mindenki mást jelentősen, ők már a csoportkörben lőttek hat felett (Galata idegenben), és kétszer négyet (Galata és Koppenhága otthon).

A kieséses szakaszban egy vereség becsúszott a Dortmund ellen, egyébként öt győzelem a mérleg, amelyből négy igen sima volt, csak egyetlen egygólos győzelem született, éppen a Bayern ellen, amikor az volt a legfontosabb, hogy lehozzák a hazai meccset kapott gól nélkül.

Rovatok