Index Vakbarát Hírportál

4 nap alatt megmutatta, hogy Klinsmann tévedett

2014. május 26., hétfő 15:34

Nagy port kavart Jürgen Klinsmann múlt heti döntése, hogy kihagyta az amerikai válogatott keretéből Landon Donovant, a csapat legendának számító csatárát, ezt pedig csak fokozta a felháborodást, hogy a szövetségi kapitány fia twitteren űzött gúnyt a döntésből.

A 32 éves Donovan valóban nincs élete formájában, illetve csütörtökig ez még így is nézett ki, hiszen 2014-ben 7 bajnokin egyetlen gólt sem szerzett. Nagyobb motiváció nem is kellett a Los Angeles Galaxy csatárának, hogy megmutassa a németnek, tévedett, amikor nem nevezte a vb-re, és vasárnap este rögtön egy duplával jelezte a Philadelphia Union ellen, hogy bőven készen állna a világbajnokságra - a Galaxy egyébként 4-1-re nyert.

Donovan már októberben beérte Jeff Cunninghamet az MLS-góllövőlistán, azóta várt arra, hogy megszülessen a 135. gól, amit nem sokkal később követett a 136. is.

Klinsmann egyébként azzal indokolta döntését, hogy a többi amerikai csatár egy lépéssel előrébb jár, mint Donovan, de ha véletlenül bárkit sérülés érne a vb-ig, egyből hívni fogja a Galaxy-játékost. A német egyébként elítélte fia nagy botrányt kavart tettét, akit azonnal leteremtett.

Donovan formája valóban visszaesett az utóbbi években. 2008-ban volt a csúcson, amikor 25 meccsen 20 gólt lőtt a Galaxyben, de az elmúlt három MLS-idénye sem volt rossz - 2011-ben 34 meccsen 16, utána 35 meccsen 12, míg tavaly 27 meccsen tíz gólt szerzett. Donovan négyszer szerepelt kölcsönben Európában, de csak egy időszak alatt tudott gólt szerezni, amikor 2009-10-ben az Evertonban játszott.

Klinsmann négy csatárt, Clint Dempseyt, Jozy Altidore-t, Chris Wondolowskit és Aron Jóhanssont nevezte a keretbe - küzülük egyedül Altidore nem nem lőtt csak több gólt Donovannél az elmúlt évben.

Ugyanakkor, ha már nem is lő annyi gólt, mint pár éve, Donovan még mindig az egyik legveszélyesebb amerikai - az ESPN TruMedia adatai szerint az elmúlt évben 36 ziccer kialakításában vett részt a válogatott meccseken, ez 15-tel több, mint a második legveszélyesebb Zusi mutatója.

Rovatok